Perustuslakivaliokunnan lausunto tartuntatautilaista valmistuukin vasta ensi viikolla – asiantuntijat eivät päässeet kokoukseen tänään

1.03819867 (1)
All Over Press
Julkaistu 14.01.2021 14:16
Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

Tartuntatautilakia uudistetaan parhaillaan ja käsittely on eduskunnassa kesken. Perustuslakivaliokunta jatkaa asiantuntijoiden kuulemisia ensi keskiviikkona, koska pari asiantuntijaa oli estynyt osallistumaan kokoukseen tänään.

– Kuulemiset jatkuvat keskiviikkona ja lausunto on valmis viimeistään ensi viikon perjantaina, perustuslakivaliokunnasta kerrotaan.

Vielä eilen arvioitiin, että perustuslakivaliokunnan lausunto voisi valmistua jo huomenna.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta haluaa kaikkien muiden valiokuntien lausunnot viimeistään perjantaina 22. tammikuuta. Sosiaali- ja terveysvaliokunta tekee laista mietinnön.

Lue myös: MTV Uutisten tieto: Perustuslakivaliokunnan lausunto tartuntatautilaista mahdollisesti valmis jo perjantaina

MTV Uutisten tietojen mukaan käsittelyssä oleva lakiesitys läpäisee kuitenkin näillä näkymin perustuslakivaliokunnan käsittelyn suurilta osin. Lakiesitykseen voi tulla joitakin muutoksia, jotta se on perustuslain mukainen.

Uuden tartuntatautilain mukaan myös yksityisiä laitoksia ja tiloja voitaisiin sulkea kahdeksi viikoksi. Elinkeinon harjoittaminen on laajasti suojattu Suomen perustuslaissa.

Ongelmallisena pidetään kuitenkin sitä, jos jopa kuntatasolla voitaisiin päättää yksityisen elinkeinoharjoittajan toiminnan sulkemisesta.

– Osaaminen ja tietotaito ei voi olla yhtä hyvä kaikissa kunnissa. On hankalaa perusoikeuksien kannalta, jos kunnan virkamies mielivaltaisesti voisi päättää toiminnan sulkemisesta, toteaa eräs kansanedustaja MTV Uutisille.

Yksityistä yritystoimintaa voitaisiin kohdella eri tavalla eri kunnissa

Tämä voisi myös johtaa siihen, että yksityistä yritystoimintaa kohdellaan eri tavalla eri kunnissa. Siksi olisi parempi vaihtoehto, että elinkeinotoiminnan rajoittamisesta ei päätettäisi kuntatasolla, vaan päätökset tehtäisiin aluehallintoviranomaisten päätöksellä.

– Tällä hetkellä on kuitenkin vaikea sanoa, miten perustuslakivaliokunnan lausunto muotoillaan. Asiantuntijalausunnot vaikuttavat paljon, mihin lopputulokseen valiokunnassa päädytään.

Nykyisen tartuntatautilain mukaan alueet ja kunnat voivat vain sulkea kuntien tiloja tartuntojen estämiseksi.

Lue myös: Suomen yrittäjät ja Matkailu- ja ravintola-ala vaativat muutoksia tartuntatautilakiin: ”Tiloja ei pidä sulkea varmuuden vuoksi”

Kunta voi myös ottaa yrityksen toiminta haltuun

Toinen asia mikä valiokunnassa mietityttää on se, että uuden tartuntatautilain mukaan kunta voisi määrätä yksityisen yrityksen muuttamaan toimintaansa, jos tartuntatautilanne niin vaatii.

– Jos vaikka kunta toteaa, että yksityisen hoitoalan toimijalla on tarvittavat varusteet, kunta voisi ikään kuin ottaa toiminnan haltuun. Tämä loukkaisi yrittäjän perusoikeuksia, eräs kansanedustaja toteaa MTV Uutisille.

Ongelmallista on myös, että lakiesityksessä ei juuri mainita taloudellisista kompensaatioista niille yrityksille, joiden toimintaa rajoitetaan tai tiloja suljetaan.

Näitä asioita käydään huolella läpi ensi viikolla perustuslakivaliokunnassa ja esitykseen tehdään luultavasti joitakin korjausesityksiä.

Lue myös: MaRa vaatii: Tartuntatautilakiesitystä muutettava – valtion kompensoitava toimipaikan sulkemisesta aiheutuvat tappiot

Eivät estä brittimuunnoksen leviämistä

Tartuntatautilain uudistuksessa voimaan tulevat keinot eivät kuitenkaan pysäytä brittiläisen virusmuunnoksen leviämistä, vaan se voidaan tehdä jo nykyisillä toimenpiteillä.

– Esimerkiksi kokoontumisrajoitusten kiristäminen, koulujen sulkeminen sekä rajatestaukset vaikuttavat paljon enemmän tähän, pohditaan eduskunnassa. 

Näitä toimia voidaan jo tällä hetkellä ottaa käyttöön. Alakouluja ei ole siirretty vielä etäopetukseen kielteisten vaikutusten vuoksi. Riskinä on se, että jotkut oppilaat syrjäytyvät entisestään, jos alakouluissa siirrytään etäopetukseen.

Laki voitaisiin hyväksyä jo helmikuun alkupuolella

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on pyytänyt lausunnot myös hallintovaliokunnalta, liikenne- ja viestintävaliokunnalta, sivistysvaliokunnalta ja talousvaliokunnalta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) on kertonut pyytäneensä valiokunnilta lausunnot 22. tammikuuta mennessä.

Sen jälkeen sosiaali- ja terveysministeriö antaa vastineen lausunnoista sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

– Optimistisimman aikatauluarvion mukaan valiokunnan mietintö voisi valmistua neljäs helmikuuta, Lohi arvioi.

Eduskunnan ensimmäinen käsittely voisi tällöin olla viides helmikuuta, ja toinen käsittely, jossa lakiesitys hyväksytään, olisi aikaisintaan yhdeksäs helmikuuta.

Tuoreimmat aiheesta

Tartuntataudit