Hampaiden pesusta kannattaa tehdä lapselle hauska asia. Näin turvaat lapsellesi terveet hampaat.
Tee hampaiden pesusta lapselle leikkiä! Hyöty kantaa useiden vuosien päähän. Vanhempana olet vastuussa lastesi hammashuollosta, joka antaa hyvän pohjan hammashygienialle koko elämän ajaksi. Näin voit auttaa lastasi saamaan vahvat ja hyvät hampaat.
Reikien muodostuminen: Ehjien hampaiden vaaliminen elämän alusta alkaen on hyvä investointi. Tutkimusten mukaan yksi- ja kaksivuotiaan huonoilla ruoka- ja hammashoitotavoilla on yhteys kolmivuotiaan hampaiden reikiintymiseen.
Lapset, joilla on reikiä maitohampaissa, saavat todennäköisemmin reikiä vanhempana, vaikka hampaat vaihtuvatkin pysyviin hampaisiin eli rautahampaisiin. Siksi hyvä hammaspesurutiini on tärkeää vauvavuosista lähtien.
Fluori tappaa bakteerit: Hyvä yleisneuvo kaikenikäisille lapsille on hampaiden pesu fluorihammastahnalla kahdesti päivässä aamuisin ja iltaisin. Säännöllinen harjaus ehkäisee hampaiden pintaan kertyvän kerroksen eli plakin muodostumista. Tämä taas ehkäisee haponeritystä ja reikiintymistä.
Hyviä hampaanhoitovinkkejä eri-ikäisille lapsille:
0–2 vuotta: Ensimmäiset maitohampaat – tehdään hammaspesusta rutiini
Maitohampaiden kiille on ohuempaa kuin pysyvien hampaiden, ja maitohampaat ovat alttiimpia kariekselle. Epäterveet tavat voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa reikiä lapsen hampaisiin jo muutamassa kuukaudessa.
• Huolehdi siitä, että lapsi tottuu hammasharjaan jo ennen ensimmäisten hampaiden puhkeamista. Aloita hampaiden harjaus heti ensimmäisen hampaan puhjettua. Useimmat lapset saavat ensimmäisen hampaansa kuuden–kahdeksan kuukauden iässä.
• Hammaspesusta voi tehdä leikkihetken, jolloin lapsi saa leikkiä harjalla samalla, kun vanhemmat pesevät lapsen hampaat.
• Käytä pientä ja pehmeää harjaa. Pururengas saattaa lieventää hampaiden vihlontaa ja ienkipua.
• Vältä maitoa, mehua ja muita sokeripitoisia juomia tuttipullossa erityisesti yöllä ja ruoka-aikojen ulkopuolella. Sylki suojaa reikiintymiseltä, mutta öisin sylkeä erittyy vähemmän ja sen tarjoama suoja pienenee.
• Käytä pienen pieni määrä fluoritahnaa. Määrää on tärkeä rajoittaa, koska pikkulapset eivät osaa sylkeä.
3–5 vuotta: Tosi tarkkaa hampaiden pesua – opeta harjaamaan riittävän pitkään
Noin kolmivuotiaalle puhkeavat takimmaiset poskihampaat, ja 20 maitohampaan hampaisto on valmis. Koska monille lapsille kehittyy tässä iässä reikiä poskihampaiden purupinnoille, on vanhempien oltava tarkkoja poskihampaiden pesussa. Hampaiden purupinnan lisäksi huolellista pesua vaativat kielen ja posken puoleiset pinnat.
• Napostelu lisää hampaiden reikiintymisriskiä. Välipaloiksi suositellaan hedelmiä ja vihanneksia.
• Herkuttelua vain kerran viikossa! Pidä makeiset piilossa muina päivinä.
• Jos lapsella on jano, tarjoa vettä mehun ja limsan sijasta.
• Käytä fluoritahnaa lapsen pikkusormen kynnen verran.
• Opeta lapsi harjaamaan hampaita riittävän pitkään. Terveysviranomaiset suosittelevat kahden minuutin harjausaikaa.
6–9 vuotta: Hankalat kuutoshampaat
Näinä ikävuosina lasten hampaat ovat suurimmassa vaarassa reikiintyä. Suuhun puhkeaa paljon uusia hampaita, joita voi olla hankala puhdistaa. Ensimmäiset pysyvät poskihampaat puhkeavat noin viisi–kuusivuotiaana. Kuutoshampaat piiloutuvat taaimmaksi suuhun, ja niitä saattaa olla vaikea havaita. Hammasharja on vietävä syvälle suuhun.
• Kuutoshampaissa on yleensä eniten reikiä ja paikkoja. Reiät kehittyvät ensin purupintoihin. Myös viereiset hampaat ovat alttiina rei'ille. Näiden hampaiden reikiintymisen estämiseksi lapsen tulisi alkaa käyttää hammaslankaa kuutoshampaiden ja niiden vierushampaiden välien puhdistukseen. Tästä on hyötyä koko loppuelämän.
• Tässä iässä lapsi on jo itsenäisempi ja voi vähitellen alkaa itse huolehtia hampaiden pesusta, mutta vanhempien on yhä tarkastettava, että hampaat ovat puhtaat.
• Käytä hammastahnaa noin herneenkokoisen pallukan verran.
• Fluoria jätetään vähän suuhun. Suuta ei siis huuhdella liian hyvin pesun jälkeen.
Lähde: Orkla Health Oy