Petter Kukkonen paalutti tiukkaa tekstiä yhdistetyn latukohuun liittyen: korjasi yhden esillä olleen virhekäsityksen – "Sellaista sääntöä ei ole olemassa"

4:11img
Hiihtohirmu Ilkka Herola ei antanut alimittaisen ladun häiritä, vaan nappasi heti MM-kisojen avausmatkalta hopeaa.
Julkaistu 03.03.2021 14:03
Toimittajan kuva

Mikko Hyytiä

mikko.hyytia@mtv.fi

Toimittajan kuva

Ossi Karvonen, Oberstdorf

ossi.karvonen@mtv.fi

@ossikarvonen

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen otti keskiviikkona pitkästi kantaa hiihdon MM-kisoissa puhuttaneeseen aiheeseen: kisalatujen pituuteen.

LUE MYÖS: Ilkka Herolan MM-hopean takaa paljastui kisajärjestäjien hämmentävä ratkaisu – "Ihmettelimme sitä"

LUE MYÖS: Petter Kukkonen nosti esiin suuren epäkohdan MM-laduissa – "FIS ei tietenkään pidä asiaa ongelmana"

Keskustelu aiheen ympärillä alkoi, kun Suomen joukkueessa viime perjantaina käytyyn yhdistetyn kilpailuun osallistunut Wille Karhumaa kertoi sykemittarinsa näyttäneen hiihdetyksi matkaksi 8,8:aa kilometriä, vaikka matkan pitäisi olla kymmenen kilometriä.

– Olimme kiertäneet tätä lenkkiä jo aiemmin täällä, mutta vuosi sitten kisoissa tuolla takana kierrettiin hieman kauempaa, niin siitä tuli 300 metriä lisää kierrosta kohti ja kymppi täyteen.

Aiheeseen otti kantaa myös tuore MM-hopeamitalisti Ilkka Herola.

– Ihmettelimme sitä ennakkoon. Kun viime vuonnakin kellon gps:llä mittailimme lenkkiä, niin huomasimme, että se on aika selvästi alimittainen. Viime vuonna takalenkkiä kuitenkin pidennettiin, mutta tänä vuonna sitä ei tehty.

Päävalmentaja Kukkonen haastoi MM-kisojen avausmatkan jälkeen Kansainvälisen hiihtoliiton (FISin) tekemään reitille uudelleenmittauksen, mutta FIS totesi ykskantaan, että reitti on mitattu täysin oikein.

Suomalaisten ja FISin näkemykset ovat erilaiset, koska suomalaiset ovat mitanneet reitin optimaalista hiihtolinjaa pitkin, FIS ladun keskilinjaa pitkin. Tästä syntyy yhdellä lenkillä noin 300 metrin ero, minkä vuoksi 10 kilometrin mittaiseksi ilmoitetussa yhdistetyn kisassa hiihdetäänkin oikeasti vain 8,8 kilometriä.

– Asiaa on aika tarkasti selvitetty. Hiihtoladun mittaus ja homologointi on suoritettu hyvissä ajoin ennen MM-kisoja, ja se on tehty keskilinjaa pitkin – ei optimaalista hiihtolinjaa pitkin. Täällä on isoja peltoja ja paljon teräviä käännöksiä, niin kun terävät käännökset kiertää 4–5 metrin etäisyydeltä, sillä tavalla saadaan kilpailureitistä 2,5 kilometriä, mihin tuomarineuvoston on helppo tukeutua, että katsokaa nyt, hiihdämme oikeaa lenkkiä, Kukkonen sanoi keskiviikkona Suomen joukkueen lehdistötilaisuudessa.

– Olemme nostaneet sen keskusteluun, että meneekö se oikein, että mitataan eri paikasta mistä hiihdetään. Tosiasiallinen hiihtomatka tulee olemaan torstainakin lyhyempi. Tästä tehdään keväälle esitys, että tämä asia järkiperäistettäisiin. Ei tässä kukaan tahallaan mitään virhettä ole tehnyt, se on selvinnyt, mutta sellaista sääntöä ei ole olemassa, että kilpailureitti pitäisi mitata keskilinjaa pitkin. Se on tällainen yleinen käytäntö, miten on tehty. Eli yhtä hyvin reitti voitaisiin mitata sitä nopeinta linjaa pitkin, mikä minun järkeeni sopisi.

Aihe on suomalaisittain merkittävä, sillä esimerkiksi viime viikolla MM-hopeaa juhlinut Herola on yhdistetyn tämän hetken paras hiihtäjä, ja hän antaa muille tasoitusta, kun hiihto-osuus on liian lyhyt.

– Yhdistetyssä on perusoletus, että hypätään yksi hyppy ja hiihdetään 10 kilometriä. Tässä lajissa on tosi tärkeää se, että balanssi säilyy eikä anneta toiselle lajille liian suurta roolia. Se on kuitenkin fakta, että perjantaina hiihdettiin 8,8 kilometriä, ja nyt kun jostain syystä reittiä on pidennetty – mitä tuomarineuvosto ei myönnä – se kilpailureitti tulee olemaan 9 216 metriä Olli Ohtosen erittäin tarkan gps-mittauksen mukaan, Kukkonen sanoo.

– Tässä on paljon sellaisia muuttuvia asioita, jotka hämmentävät ja ovat hämmentäneet ja jotka haluan nostaa keskusteluun tulevaisuuden varalta, että tämän asian voisi tehdä paremmin. Juttelin tänään 15 minuuttia kilpailun juryn kanssa, ja aluksi he eivät ymmärtäneet tätä ydintä, missä mennään. Kun näytin kuvia ja todistusaineistoa ja puhuin heille, he tajusivat, että okei, tulevaisuudessa tälle asialle pitää varmasti tehdä jotain. Mutta tässä hetkessä he eivät ole valmiita tekemään, varmasti siksi, että heillä on se virallinen reitti eivätkä he voi sitä uudestaan mitata. Ymmärrän sen heidän kantansa, että on helpompaa välttää virheitä tällä tavalla.

– Vetosin vielä kerran siihen, että ajatelkaa järjellä sitä asiaa – ja myös tunteella, koska he ovat laji-ihmisiä, jotka haluavat lähtökohtaisesti nähdä, että kilpailut käydään rehdisti. Ei minulla ole pahaa verta kenellekään tästä, ja niin kuin on nähty, tälläkin reitillä pystyy mitalin voittamaan. Mutta näistä asioista – samoin kuin mäkipukuasiasta – pitää pystyä rehellisesti keskustelemaan. Me emme hae mitään 10,5 kilometrin tai 9 kilometrin rataa vaan kymmentä kilometriä – että se olisi kaikissa olosuhteissa ja aina sama. Voisimme keskittää harjoittelun ja kaiken siihen, mistä on sovittu tämän lajin sääntökirjassa.

Tuoreimmat aiheesta

MM-hiihdot