Pieni Suomi vastaan suurtähdet – Leijonien 10 makeinta Kanada-voittoa

1917994
Hattutempun Kanadan verkkoon Timo Peltomaa näytti tuuletuksen mallia Prahassa 1992. Lehtikuva
Julkaistu 22.05.2016 09:48
Toimittajan kuva

Matti Nyrhinen

matti.nyrhinen@mtv.fi

@MattiNyrhinen
Toimittajan kuva
Antti Rämänen

antti.ramanen@mtv.fi

Suomi kohtaa Kanadan tänään jääkiekon MM-finaalissa. Vuosikymmenten saatossa Leijonat on ottanut ikimuistoisia voittoja Kanadan tähtisikermistä.

MAINOS

MM-kisat huipentuvat!

Näet MM-lätkän ja kaiken muun MTV:n urheilun hankkimalla MTV Total -paketin, MTV Total Sport -paketin tai MTV Katsomo -palvelun.

MM-finaali Suomi-Kanada sunnuntaina klo 20.45 MTV3:lla, MTV Sport 1:llä ja MTV Katsomossa! Pronssiottelu Venäjä-Yhdysvallat samoilla kanavilla klo 16.15.

Tilaa MTV Total    Tilaa MTV Total Sport Katsomosta

Katkeria muistoja on paljon, kuten vuoden 1994 MM-finaali ja vuoden 2004 World Cup –finaali sekä edellisten Venäjän kisojen finaalitappio, mutta isoja voittojakin on paljon. Yksi hienoista voitoista tuli tällä viikolla, kun Leijonat kepitti Kanadan alkusarjan pelissä hienosti 4-0.

Suomi on voittanut MM-kullan historiassaan kahdesti, kummallakaan kertaa Kanadaa ei ole kohdattu turnauksessa. Nyt kohdataan, jo toisen kerran.

MTV Sport koosti Leijonien upeimmat Kanada-voitot aikajärjestyksessä.

Grenoble 1968 - ensimmäinen arvokisavoitto 5-2

60-luvulla ei vielä osattu kuin unelmoida kiekkomitaleista, mutta vuoden 1968 olympialaisissa oltiin jo yllättävän lähellä. Suomi oli hävinnyt Neuvostoliitolle 0-8, mutta kaksi päivää myöhemmin tärähti: Matti Keinonen, Lasse Oksanen, Jorma Peltonen, Ilpo Koskela ja Juhani Wahlsten pistivät kiekon Kanadan verkkoon ja Suomi otti jääkiekon emämaasta ensimmäisen arvokisavoittonsa. Lopulta Suomi oli turnauksen viides ja Kanada otti pronssia. Kanada pelasi vielä viimeisessä pelissä olympiakullasta Neuvostoliittoa vastaan, mutta kun punakone oli parempi 5-0, myös Tshekkoslovakia livahti Suomen takia Kanadan edelle. 23439656

Leijonajoukkue juhli Kanadan kustannuksella Grenoblessa.

Lake Placid 1980 – Suomi vei Kanadalta mitalisarjan

Lake Placidin olympialaisissa Suomi kompastui heti aluksi Puolaan, mutta Japani-voiton ryhdistämänä Suomi teki jotain suurta: upea 4-3-voitto Kanadasta vei Suomen kuuden joukkueen lohkosta Neuvostoliiton kanssa mitalisarjaan. Suomi ja Kanada olivat tasapisteissä, mutta Esa Peltosen, Reijo Leppäsen, Jukka Koskilahden ja Seppo Suoraniemen maaleilla tullut voitto pudotti Kanadan mitalipeleistä. Suomi johti avauserän jälkeen 2-1 ja Koskilahden kisojen ainut tehopiste tuli toisessa erässä tärkeään paikkaan; 3-1. Kanada pääsi maalin päähän, mutta Suoraniemi sinetöi Suomelle valtavan voiton. Lopulta Suomi oli turnauksessa neljäs.

Calgary 1988 – Suomen ensimmäinen mitali

Suomen ensimmäinen arvokisamitali tuli Kanadan isännöimistä olympialaisista. Avaus oli vaikea, kun Suomi kaatui Sveitsille. Sitten tuli voitto Ranskasta ja vastaan tuli Kanada. Saddledome-areenan yleisö oli ihmeissään, kun Suomi mätti avauserässä reiluun kuuteen minuuttiin kiekon kolmesti Kanadan verkkoon. Erkki Laine iski kahdesti ja Erkki Lehtonen vielä erän viimeisellä minuutilla. Kanada sai aikaan vain Randy Greggin kavennuksen toisessa erässä. Alkusarjan lopuksi Suomi, Ruotsi ja Kanada olivat seitsemässä pisteessä ja Sveitsi jäi mitalipeleistä ulos kuudella pisteellään. Jos Suomi ei olisi voittanut Kanadaa, kisat olisivat päättyneet alkusarjaan ja sensaatiomainen ensimmäinen mitali olisi jäänyt saavuttamatta. Päätösottelussa Suomi kaatoi vielä Neuvostoliiton ja otti mukaansa olympiahopeat. 2280233

Muun muassa Simo Saarinen ja Kai Suikkanen juhlivat Calgaryssä.

Kanada Cup 1991 – supertähdet pysähtyivät

Tämä ei ole voitto, vaan tasapeli. Se on kuitenkin merkittävä saavutus, sillä Kanadalla oli mukana kaikki parhaat Wayne Gretzkystä, Mark Messieristä, Luc Robitaillesta, Eric Lindrosista, Theoren Fleurysta ja Paul Coffeysta lähtien. Suomellakin oli parhaat mukana Jari Kurrin johdolla, mutta turnauksen avausottelussa Torontossa ihmeteltiin, kun Pasi Huuran ja Arto Ruotasen kaltaiset pelaajat taistelivat supertähtiä vastaan Leijonan lailla. Suurin sankari oli hirmuiset 42 torjuntaa napsinut Markus Ketterer. NHL:stä kahden kauden yrityksen jälkeen SM-liigaan palannut Janne Ojanen näytti tähdille pitkää nenää ja teki Suomen molemmat maalit. Upean tasurin siivittämänä Suomi selvitti tiensä huipputurnauksessa neljän parhaan joukkoon. Välierässä USA oli parempi ja lopulta Kanada voitti koko turnauksen.

Praha 1992 – ensimmäinen MM-mitali

Nuori altavastaajajoukkue Leijonat oli alkusarjassa hämmästyttävän hyvä, ainoana puhtaalla viiden voiton saldolla jatkoon. Sitten tuli kuolemanottelu ja vastaan Kanada. Turnauksessa ilman tehoja pelaillut Timo Peltomaa pääsi vilttiketjusta irti ja sitten alkoi tapahtua. Yksi ottelu teki Peltomaasta Suomessa kulttipelaajan. Hän paukutti kiekon kolme kertaa Kanadan reppuun ja rymisteli kansan sydämiin. Suomi voitti Kettererin johdolla hirmuisen taistelun 4-3 ja meni mitalipeleihin. Lopulta ennen kisoja haukuttu porukka toi Suomeen historian ensimmäisen MM-mitalin, hopean. Sen jälkeen mitaleita on sitten kannettu kotiin niskat kipeinä.

Nagano 1998 – tähdet kumoon ja olympiapronssi Suomeen

Jälleen vastassa Wayne Gretzky ja muut tähdet. Suomi koki karvaan tappion välierässä Venäjälle, mutta tahtoa riitti. Kisojen suurin tähti Teemu Selänne oli pronssipelistä sivussa, mutta se vain lisäsi muiden sisua. Maaliin heitetty Ari Sulander kiitti Hannu Aravirtaa luottamuksesta ja pysäytti 37 kutia. Jari Kurri teki kisojen ainoan maalinsa, ja vaikka Kanada tuli tasoihin, ja teki saman vielä Jere Lehtisen maalin jälkeenkin, ei Suomi lannistunut. Kolmatta erää oli pelattu vain 17 sekuntia, kun Ville Peltonen sivalsi kiekon ohi Patrick Royn. Sen jälkeen Leijona taisteli ja upea 3-2-voitto Kanadan tähdistä toi jälleen yhden mitalin Suomeen. 126102

Jari Kurri, Teemu Selänne ja Teppo Numminen juhlivat olympiapronssia.

Pietari 2000 – mitaliputki jatkuu

Suomi oli saavuttanut Naganon jälkeen kaksi MM-hopeaa ja Pietarissa tuli karu pettymys välierässä. Pronssiotteluun maaliin heitettiin koko kisat sivusta katsonut Pasi Nurminen, joka johdatti leijonamaisella taistelullaan Suomen mitaliputkelle jatkoa. Adrian Aucoin yllätti Nurmisen avauserässä, mutta sen jälkeen kiekko pysähtyi. Ajassa 35.29 ”Joroisten härkä” Jukka Hentunen tälläsi tasoituksen ja voittomaalin iski päätöserässä Marko Tuomainen, Kanadan maalivahdin Jose Theodoren suosiollisella avustuksella. Kanada taas kotiin tyhjin käsin ja Suomelle pronssia.

Torino 2006 – kaikkien aikojen joukkue

Torinossa Suomi oli pitelemätön aina finaaliin saakka ja sen koki myös olympiakultaa puolustanut Kanada. Suomi oli edennyt voitosta voittoon ja alkulohkon pelissä ratkaistiin käytännössä lohkon voitto. Molemmilla oli jälleen kaikki parhaat mukana, mutta niin vain Leijonat oli parempi. Hirmuisessa vireessä ollut Teemu Selänne niittasi ensin kiekon Roberto Luongon selän taakse ja Niko Kapanen lisäsi johtoa avauserässä. Ne maalit lopulta riittivät, sillä Suomi ja 24 kertaa torjunut maalivahti Antero Niittymäki tylsyttivät Kanadan hirmuhyökkäyksen täysin. Voiton ansiosta Suomi voitti lohkonsa ja eteni lopulta olympiahopeaan saakka. 4627657

Teemu Selänne Kanadan kiusana Torinon olympialaisissa.

Riika 2006 – näytös pronssipelissä

Vain muutamaa kuukautta myöhemmin Suomi ja Kanada kohtasivat jälleen, tällä kertaa pronssipelissä. Ja jälleen kerran Leijonat oli parempi, tällä kertaa ylivoimaisesti. Vielä välisarjassa Kanada oli parempi, mutta pronssiottelussa Suomi takoi tauluun numerot 5-0. Tomi Kallio, Olli Jokinen, Riku Hahl, Antti Miettinen ja viimeisenä Jussi Jokinen venyttivät verkkoa ja Fredrik Norrena nappasi kaikki 37 laukausta kiinni. Kanada voitti laukaustilaston, mutta Suomen nälkä toi kevään toisen kiekkomitalin.

Minsk 2014 – altavastaajan jättiyllätys

Suomi oli pulassa Minskin MM-kisoissa. Pudotuspelipaikka irtosi lopulta Sveitsin avustuksella. Puolivälierässä vastaan tuli lohkonsa voittoon kruisaillut Kanada. Suomen taisteluhalu oli kuitenkin herätetty. Betoni-Pekka Rinne pystytti muurinsa ja nuori altavastaajaryhmä sai itseluottamuksensa kuntoon. Olli Palola aloitti riemumarssin ohittamalla Ben Scrivensin avauserässä. Toisessa erässä Suomi joutui pulaan, kun Kyle Turris ja tänäänkin vastaan tuleva Mark Scheifele pistivät laatan häkkiin. Kolmannessa erässä Juuso Hietanen iski kuitenkin pelin tasoihin ja vain kolme minuuttia ennen päätössummeria Iiro Pakarinen iski uransa siihen saakka suurimmalla maalilla Suomen mitalipeleihin. Jori Lehterä syötti kaikki Suomen maalit. Suurten vaikeuksien kautta Leijonat nousi lopulta MM-hopealle.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

2205 Kolmas MM-kulta

Tuoreimmat aiheesta

MM2016