Jalkapallo on Venäjän ykkösurheilu, ja erityisesti Pietarissa on viime vuosina eletty jalkapallohuuman kourissa. Kaupungin ainoa pääsarjaseura Zenit on noussut yhdeksi Venäjän kärkijoukkueista. Viisi kierrosta ennen sarjan päätöstä Zenitillä on edelleen mahdollisuudet Venäjän mestaruuteen ja samaan aikaan seura jatkaa Uefa-cupissa.
Zenitin pääsponsori on Venäjän suurin yritys, valtiollinen kaasu- ja öljyjätti Gazprom. Pietarin kaupunki on tehnyt Gazpromin kanssa esisopimuksen, jonka mukaan kaupunkiin rakennetaan uusi, katettu jättiläisstadion yli 50 000 katsojalle.
Vahvana taustavaikuttajana stadionhankkeessa toimii kaupunginjohtaja Valentina Matvienko, joka luotettavin lähteiden mukaan on Zenit-faneista kaikkein fanaattisimpia.
Pietarissa kaikki rakastavat Zenitiä ja harva rohkenee kyseenalaistaa jalkapalloon suunnattujen budjettirahojen mielekkyyden.
Kaupungissa toimivat tv-kanavat kilpailevat siitä, kuka käyttää eniten ohjelma-aikaa fanistudioihin, pelaajaspekulointeihin ja valmentajien haastatteluihin. Talvisetkin harjoitusottelut televisioidaan ja joukkueen kakkos-, kolmos- ja nelosvalmentajat vastailevat televisiossa tottuneesti toimittajien loputtomiin uteluihin.
Joukkueen päävalmentaja ja kaupungin ykkösjulkkis on sinivalkoisessa Zenit-kaulahuivissa heiluva Vlastimil Petrzhela. Tshekkiläinen Petrzhela on luotsannut Zenitiä vuodesta 2003 ja menestystä on tullut. Ainoa mikä puuttuu, on Venäjän mestaruus, jonka saavuttaminen nostaisi Zenitin lopullisesti samaan sarjaan TsSKA:n, Lokomotivin ja Spartakin kaltaisten moskovalaisjoukkueiden kanssa.
Suuri raha tuli Venäjän jalkapalloon
Viime vuosina venäläisseurat ovat päässeet taloudellisesti jaloilleen ja pystyvät kilpailemaan pelaajamarkkinoilla länsieurooppalaisten suurseurojen kanssa. Joukkueiden ongelmana on, että kulut ovat samaa luokkaa kuin Länsi-Euroopassa, mutta pääsylipuista ja mainostuloista saatavat tuotot ovat olennaisesti alhaisemmat.
Erotuksen kattamiseksi tarvitaan vahva sponsori. Pääsarjajoukkueiden tukijoina on energiayhtiöitä, kännykkäoperaattoreita ja jopa Venäjän rautatiet. Myös monet liikemiehet ja pankkiirit kiillottavat julkisuuskuvaansa lahjoittamalla rahaa jalkapalloon.
Pietarin Zenitin budjetti on noin 30 miljoonaa euroa eli enemmän kuin Suomen jalkapalloliigan kaikkien seurojen budjetit yhteensä. Joukkueen pelaajarinkiin kuuluu peräti 80 ammattilaista. Pelaajien suuri määrä johtuu siitä, että Venäjällä myös kakkosjoukkueet pelaavat täysimittaisen sarjan.
Zenitin arvokkaimmat pelaajat ovat Venäjän maajoukkueessakin esiintyvät hyökkääjät Andrej Arshavin ja Aleksander Kerzhakov sekä norjalainen huippupuolustaja Erik Hagen. Ykkösjoukkueen pelaajista vain puolet on kansallisuudeltaan venäläisiä.
Uusi stadion rakennetaan lähivuosina?
Zenitin peliä on ilo seurata, sillä joukkue pelaa teknillistä ja erittäin hyökkäysvoittoista jalkapalloa. Tunnelma Petrovskin stadionilla on vertaansa vailla. Valitettavasti stadionille mahtuu vain 20 000 katsojaa, ja sehän ei eurooppalaiseksi huippuseuraksi havittelevalle Zenitille riitä.
Pulmaan on löytymässä ratkaisu. Muutaman kilometrin päässä keskustasta, Ristisaarella sijaitsee vanha Kirovin stadion, jonka paikalle uusi suurstadion on tarkoitus rakentaa. 1950-luvulla valmistunut Kirovin stadion edustaa pompöösiä neuvostoarkkitehtuuria, eikä täytä nykyajan vaatimuksia. Toisaalta stadion on suojeltu rakennus ja sen purkamiseen tarvitaan Venäjän kulttuuriministeriön suostumus. Tällä hetkellä Pietarissa käydäänkin vilkasta keskustelua stadionin kohtalosta.
Gazpromin pääjohtaja Aleksei Miller on sopinut Pietarin kaupunginjohtajan Matvienkon kanssa, että Gazprom maksaa uuden stadionin rakentamiskustannukset ja saa vastikkeeksi kaupungilta tonttimaata.
Kirovin stadionin johtaja Demid Momot ehdottaa, että vanhaa stadionia käytettäisiin uuden stadionin pohjana, jolloin kustannuksissa säästettäisiin ja vanhan areenan arkkitehtonisia arvoja ei tuhottaisi.
Uuden stadionin rakentamiskustannukset ovat joka tapauksessa 200 miljoonan euron luokkaa. Momot haluaisi stadionista katetun monitoimiareenan, jossa voisi järjestää jalkapallon ohella messuja ja konsertteja. Stadionin lisäksi alueelle pitäisi rakentaa monipuolinen vapaa-ajankeskus: kylpylöitä, ravintoloita ja korkeatasoinen venesatama.
Lähistöllä on myös vanha moottorirata, jossa on järjestetty muun muassa kartingkisoja.
- Moottoriratakin olisi kunnostettava, jolloin radalla voisi järjestää DTM-ajot, ideoi Kirovin stadionin johtaja Demid Momot.
Aito fani tuntee seuran historian
Länsimainen fanikulttuuri rantautui venäläiseen jalkapalloon vasta Neuvostoliiton kaaduttua. Temperamenttiseen slaavilaisluonteeseen fanius tuntuu istuvan kuin nenä päähän. Jo tunteja ennen ottelun alkua stadionit täyttyvät iskulauseita huutavista ja taistelulauluja laulavista seurojen kannattajista.
Zenitin innokkaimmat kannattajat kuuluvat Nevski Front -organisaatioon, jolle on varattu stadionilta oma seisomakatsomo. Katsomoon yritettiin asentaa tuolit, mutta fanit osoittivat mielipahansa repimällä tuolit irti ja heittämällä ne kentälle.
Fanit myös matkustavat. Kun Zenit pelaa moskovalaisjoukkueita vastaan, joukkuetta seuraa pääkaupunkiin tuhansia kannattajia. Köyhimmät fanit matkustavat Moskovaan paikallisjunilla, jolloin junaa pitää vaihtaa kuusi kertaa.
Luonnollisesti fanikulttuuri sisältää myös lieveilmiöitä. Osa nuorista miehistä käyttää jalkapalloa vain verukkeena päästä tappelemaan.
- Mutta tappelijat eivät ole oikeita faneja, Kostja Aznabajev sanoo 13-vuotiaan määrätietoisuudella.
Pietarilainen Kostja innostui jalkapallosta seurattuaan MM-kisoja vuonna 2002. Siitä pitäen Kostja on katsonut kaikki mahdolliset futismatsit televisiosta. Luontevaa on, että nuorukaisesta tuli innokas Zenitin kannattaja.
Kostja sanoo, että oikean fanin tuntee siitä, että tämä on huolellisesti perehtynyt Zenitin historiaan.
- Meidänkin luokalla on poikia ja tyttöjä, jotka ovat olevinaan seuran kannattajia, mutta eivät tiedä mitään joukkueen historiasta, Kostja hämmästelee.
Melkein kaikki pietarilaispojat haaveilevat ammattijalkapalloilijan rahakkaasta urasta. Kostjakin on hyvä pelaaja, ja nuorukaisen tavoitteena on päästä opiskelemaan joko Zenit- tai Smena-jalkapallokouluun. Pietarilaisten jalkapallokoulujen valmennustietämys on huippuluokkaa ja koulut tuottavat jatkuvasti ammattilaistason pelaajia Venäjän pääsarjaan ja maajoukkueeseen.
Kostja Aznabajevin mielestä Zenitin parhaat pelaajat ovat maalivahti Vjatsheslav Malafejev sekä hyökkääjät Arshavin ja Kerzhakov. Ulkomaalaissuosikit ovat Arsenalin Thierry Henry ja Barcelonan Samuel Eto'o. Suomalaispelaajista Kostja arvostaa Sami Hyypiää.
(MTV3-STT)