Ampumavälikohtaus johti tunteja kestäneeseen piiritykseen, jonka päätteeksi myös kolme epäiltyä kuoli poliisin luoteihin.
Australian Queenslandissa kuusi ihmistä kuoli, kun katoamistapauksen tutkintaan liittynyt tehtävä muuttui ampumavälikohtaukseksi maanantaina, kertovat useat mediat. Kuolonuhreista kaksi oli poliiseja.
Neljä poliisia saapui paikallista aikaa maanantaina iltapäivällä syrjäiselle kiinteistölle Wieambillan pikkukaupungissa, kun heitä kohti alettiin ampua.
"Heillä ei ollut mahdollisuuksia"
Ammunnassa kuolivat 26-vuotias ja 29-vuotias poliisi.
Queenslandin poliisiliiton puheenjohtajan Ian Leaversin mukaan tulitus alkoi heti poliisien saapuessa.
– Heillä ei ollut mahdollisuuksia, Leavers sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.
– Kaksi poliisia teloitettiin kylmäverisesti.
Kaksi muuta poliisia saivat medioiden mukaan korkeintaan lieviä vammoja.
Kuoliaaksi ammuttiin myös 58-vuotias naapuri, joka oli ilmeisesti tullut paikan päälle katsomaan, mistä oli kyse.
Ensimmäisen ampumisen jälkeen paikalle saapui poliisin erikoisryhmä, ja tilanne jatkui useita tunteja kestäneenä piirityksenä iltaan asti. Piiritys päättyi, kun poliisi ampui kolme epäiltyä ampujaa: kaksi miestä ja yhden naisen.
Yksi epäillyistä hyökkääjistä kirjoitteli salaliittofoorumeille
Viranomaiset eivät ole kertoneet ampujien epäillyistä motiiveista tarkemmin.
Yksi poliisin ampumista ihmisistä oli viime vuonna kadonneeksi ilmoitettu entinen alakoulun rehtori, jota poliisi oli etsinyt, kertovat useat mediat. Poliisin luoteihin kuolivat myös tämän veli ja käly, joille kiinteistö oli paikallisen median mukaan rekisteröity.
Kadonneeksi ilmoitetun miehen veli oli mediatietojen mukaan kirjoittanut säännöllisesti salaliittoteorioita levittäville sivustoille.
Guardianin mukaan hän oli puhunut julkaisuissaan muun muassa epäluottamuksestaan poliisia kohtaan ja pitänyt vuonna 1996 tapahtunutta Australian suurinta joukkoampumista lavastettuna operaationa, jonka tarkoituksena olisi ollut "riisua australialaiset aseista".
Joukkoampumiset ovat harvinaisia Australiassa, jonka aselakeja uutistoimisto AFP luonnehtii maailman tiukimpiin kuuluviksi. Automaatti- ja puoliautomaattiaseet ovat olleet kiellettyjä maassa vuodesta 1996 asti, jolloin asemies surmasi Tasmanian Port Arthurissa 35 ihmistä.