Mikkelin piispa Seppo Häkkisen mielestä Suomen evankelisluterilainen kirkko ei ole puuttunut hyväksikäyttötapauksiin tarpeeksi tehokkaasti. Häkkisen mielestä ilmiölle on ikään kuin sokeuduttu.
- Nämä (hyväksikäyttö) tapaukset ovat saattaneet jäädä huomaamatta, kun ei ole haluttu uskoa, että yhteisössä voisi tapahtua mitään tällaista.
Kirkkoa on epäilty myös pedofiliatapausten peittelystä. Häkkisen tietojen mukaan tapauksia ei ole peitelty vaan taustalla on pikemminkin se, ettei tekoja ole haluttu nähdä.
Evankelisluterilainen kirkko päätti huhtikuussa kertoa avoimesti kirkon sisällä tapahtuneista epäilyistä hyväksikäyttötapauksista.
Häkkinen kertoo, että kirkon perheasiainyksikköön on tullut joitain kymmeniä uhrien yhteydenottoja. Uhrien ilmoittamien tekojen ajankohdat jakautuvat kuudelle vuosikymmenelle. Helsingin Sanomat uutisoi aikaisemmin, että tapauksia olisi yli sata. Määrä perustuu lastensuojelun tutkijan Johanna Hurtigin arvioihin.
Kirkolta vaaditaan toimia
Ilmitulleet tapaukset ovat herättäneet ahdistusta niin kirkon työntekijöissä kuin seurakuntalaisissa. Monen äidin ja isän kysymys kuuluukin, mitä kirkko aikoo nyt tehdä.
- Norjassa tuli 90-luvun alussa ilmi hyväksikäyttötapauksia, minkä jälkeen Pohjoismaissa kirkot havahtuivat asiaan. Tämän seurauksena julkaistiin opaskirja kirkon työntekijöille ilmiön kohtaamiseen.
Häkkisen mukaan aihetta käsitellään myös kirkon henkilökunnan koulutuksen yhteydessä. Lisäksi lasten kanssa työskentelevien rikostausta selvitetään aina.
- Uskallan sanoa, että seurakuntien lapsi- ja nuorisotyö on erittäin turvallista, Häkkinen tiivistää.
Häkkinen säilyttäisi rippisalaisuuden
Uusien pedofiliatapausten estämiseksi kirkolta vaaditaan nyt rippisalaisuuden murtamista. Kirkon ulkopuolella pelätään, että rippisalaisuus estää pedofiliatapausten paljastumisen.
Piispa Häkkinen harmittelee, että mediassa rakennetaan kirkon ja valtion välille sellaista vastakkainasettelua, mitä ei hänen mukaansa kuitenkaan ole.
- Se tulkinta mikä meillä on ollut pappien ja lehtorien rippisalaisuuden osalta, vastaa jo nykyisellään sitä, mitä julkisessa keskustelussa on vaadittu. Jokainen kirkon työntekijä, myös pappi ja lehtori, on lastensuojelulain nojalla ilmoitusvelvollinen. Ainoa poikkeus ovat rippi- ja sielunhoitotilaisuudet, missä äärimmäisen harvoin tulee esiin rikoksia, puhumattakaan lapsen hyväksikäytöstä.
Omien kokemustensa pohjalta piispa Häkkinen ei rikkoisi rippisalaisuutta vaikka se koskisi pedofiliaa.
- Minä pitäisin kiinni rippisalaisuudesta niin kuin se meillä on säädetty. Täytyy muistaa, että ripin ja sielunhoidon olemukseen kuuluu se, että tilannetta ei koskaan jätetä kesken. Pitää varmistua siitä, että ihmisessä tapahtuu muutos ja hän saa avun. Jos on kyseessä rikos, niin rippiin kuuluu selvittää asia jumalan ja asianosaisten ihmisten kesken, mikä tarkoittaa myös viranomaisia, Häkkinen selventää.
Evankelisluterilainen kirkko ja sosiaali- ja terveysministeriö keskustelevat rippisalaisuuden avaamisesta lasten seksuaalisessa hyväksikäytössä ensi viikon torstaina 27. toukokuuta.