Tämä ei voi olla pienelle lapselle hyväksi! Tiina* havahtui tilanteeseen toden teolla syöttäessään puolitoistavuotiaalle pojalleen kourallisen lääkkeitä päivittäin.
Leon* sairastelukierre alkoi kahdeksan kuukauden iässä tavallisesta lastentaudista, flunssasta. Kun taudin pitkittyessä pienen pojan hengitys alkoi rohista, vanhemmat kiikuttivat lapsen päivystykseen.
Leon elämän ensimmäiset lääkekuurit ovat piirtyneet tarkkaan äidin muistiin: antibiootit korvatulehdukseen sekä väliaikaiset astmalääkkeet hengitystieinfektioon.
Elämän piti palata normaaliksi. Yhdeksän kuukautta myöhemmin Tiina lappasi poikansa suuhun tarkan aikataulun mukaan yhteensä kahdeksaa lääkettä päivittäin.
− Kaikki luultavasti alkoi antibioottikuurin jälkiseurauksena, perheenäiti huokaa.
Sairastelukierre alkaa
Leo alkoi kärsiä heti antibioottikuurin päätyttyä voimakkaasta ummetuksesta. Syksyn flunssa-ajan tullen taudit alkoivat iskeä pieneen poikaan armotta.
− Meillä tuli puolen vuoden sisään kolme sairaalajaksoa. Jouluun mennessä poika oli hurjan kipeä. Flunssan pitkittyminen meni aina keuhkoihin. Saimme hengitettävät astmalääkkeet, sitten kuvioihin tuli kortisoni, Tiina kuvaa tilanteen nopeaa kehitystä.
Keväällä Leolle määrättiin tilapäinen astmalääkitys. Kesään mennessä perhe ehti jo hetken luulla, että pahin on ohi.
− Sitten alkoi alkuyön yskä, mikä on merkki siitä, että tauti on menossa perusastman puolelle. Pojalta testattiin viidettä kertaa kaikki allergiat. Mitään ei löytynyt.
Perheen painajainen
Jatkuva astmalääkitys oli viimeinen niitti. Leon vointi luisui tilaan, jonka kuvaileminen nostaa yhä äidin tunteet pintaan.
− Hän ei syönyt eikä nukkunut öisin, ja nukahteli sitten pitkin päivää kesken leikkien, jos edes jaksoi leikkiä. Kakkaaminen onnistui ainoastaan ummetuslääkkeiden avulla. Päivät ja yöt olivat yhtä pahaa oloa ja painajaista koko perheelle.
Myös astmaan ja allergioihin erikoistunut lääkäri huolestui tilanteesta. Jokin lasta valvotti: parin tunnin unipätkän jälkeen alkoi tuskainen, usein aamuun kestänyt raapiminen. Lisäksi poika joi öisin maitoa valtavat määrät.
Lopulta lääkäri ehdotti unirytmin palauttamiseen jälleen uutta, järjestyksessä kahdeksaa lääkettä. Vastaanoton myötä puolitoistavuotiaan lapsen päivittäinen lääkekuormitus sai hurjat mittasuhteet.
− Päivä oli sitä, että katsotaan paperista, minkä lääkkeen aika on, Tiina kuvaa järkyttävää käytäntöä.
Mikä homeopatia?
Kaikki lähtee suolistosta. Ajatus nousi hädän hetkellä Tiinan mieleen. Keskosilla, kuten Leolla, suolen tasapaino on jo syntyjään heikompi.
− Järki sanoi koko ajan, ettei tämä voi olla näin. Lapsella on suhteellisen harmiton tauti, joka oireilee vain flunssan yhteydessä, ja silti hän on näin sairas. Kukaan ei ymmärtänyt!
Tiina alkoi etsiä vimmalla netistä tietoa ja päätyi sattumalta homeopatian äärelle. Ensimmäinen kotikaupungista löytynyt homeopaatti nosti Leon tilanteen edessä kädet pystyyn. Hän suositteli kuitenkin toista alan ammattilaista, lääkäri-homeopaatti Liisa Sulkakoskea.
− Sain hänelle ajan, mutta sitten tuli takapakki. Leon sydämestä löydettiin vielä sivuääni. Pelästyin hirveästi ja peruutin ajan. Minulla oli takaraivossa, että tämä on tällaista huuhaata, en voi lähteä sotkemaan mitään.
Sivuääni osoittautui onneksi harmittomaksi. Uusi aika Sulkakoskelle järjestyi pian.
Välitön muutos
Tuohan on aivan hullu tilanne, ethän sinä voi lapselle tuollaisia syöttää, Liisa Sulkakoski totesi ensi töikseen. Tiina yllättyi. Vihdoin joku oli samaa mieltä.
Leo sai ensimmäiset homeopaattiset lääkkeet vielä samana päivänä. Seuraavana aamuna Tiina havahtui puoli kuudelta outoon oloon. Kylläpä talossa on hiljaista. Leo oli nukkunut ensimmäisen kerran vuoteen koko yön putkeen.
Tämä oli vasta alkua.
− Jo kuukauden kuluttua olimme jättäneet kaikki lääkkeet pois. Pojan ruokahalu palasi, vatsa alkoi toimia ja pikku hiljaa myös yöunet paranivat. Koko elämämme muuttui.
Hyvästi lääkkeet
Sittemmin neljävuotiaaksi pojannaskaliksi kasvanut Leo on käynyt tasan kerran lääkärissä pahan flunssan vuoksi. 3-vuotias pikkusisko on välttynyt täysin lääkekuureilta.
Homeopatia on syrjäyttänyt pitkälti lääkkeiden käytön koko perheen osalta. Myös ruokavalio on muuttunut: enemmän luomua, vähemmän lisäaineita eikä lainkaan keinotekoisia makeutusaineita.
− Nykyisin lapsemme taitavat olla tuttavapiirimme terveimpiä. En myöskään ota heille mitään ylimääräisiä rokotuksia. Esimerkiksi sikainfluenssarokotusta emme edes harkinneet.
Kaikkia Tiinan luottamus homeopatiaan ei miellytä. Siksi hän ei mainosta valintojaan kovaan ääneen, joskin kertoo mielellään lisää pyydettäessä.
− Vanhempien pitäisi olla tietoisempia siitä, mitä esimerkiksi lisä- ja makeutusaineet, lääkkeistä puhumattakaan, aiheuttavat lapsille, perheenäiti sanoo kokemuksensa myötä.
*Nimet on muutettu
Kuvat: Colourbox.com
Studio55.fi/Jenni Kokkonen
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.