Pimeys-yhtyeen ytimessä on kaksi romanttista trubaduuria – kotimaisen rockin suuren lupauksen läpimurto koputtelee ovella

Pimeys - Viimeinen mahdollisuus 3:42

Pimeys-yhtyeen voimakaksikko haluaa tehdä musiikkia, joka jää elämään.

Yhtye nimeltä Pimeys on kotimaisen rockin suuri lupaus. Tai ehkä ennemminkin oli. Lupaus-sanaa on käytetty jo vuodesta 2013 lähtien, joten se on jo muuttunut hieman harhaanjohtavaksi – noin kolmekymppisten laulaja-kitaristi Pekka Nisun, laulaja-kosketinsoittaja Joel Mäkisen, basisti Jukkis Virtasen ja rumpali Tuomo Laakson muodostama kokoonpano on nimittäin julkaissut jo kolme studioalbumia.

Voi siis sanoa, että Pimeydestä on tullut osa suomirockia.

Yhtyeen debyyttilevy Muut on jo menneet julkaistiin toukokuussa 2013, toinen albumi Aika tihentyy tammikuussa 2015 ja viimeisin pitkäsoitto Silkkitie helmikuussa 2017. Kaikki kolme albumia ovat saaneet kriitikoilta suopean vastaanoton ja muutamat levyiltä julkaistuista singleistä ovat nousseet pikkuhiteiksi.


Vuonna 2011 perustetun Pimeyden ytimen muodostavat lauluntekijäkaksikko Nisu ja Mäkinen. Molemmat kirjoittavat lauluja ja myös laulavat omat sävellyksensä yhtyeen albumeilla.

Pekka Nisu ja Joel Mäkinen, mitä on Pimeys?

– Ensimmäinen mieleen tuleva sana on intohimo, Mäkinen toteaa MTV.fin erikoishaastattelussa Nisun nyökytellessä vieressä.

– Kaikki on lähtenyt halusta tehdä musiikkia rakkaiden ystävien kanssa. Siitä on kasvanut omanlaisensa kokonaisuus, joka elää omaa elämäänsä, Nisu kuvailee.

Kaksikko tutustui toisiinsa Pimeys-basisti Jukkiksen kautta.

– Puhuimme, että olisi hienoa tehdä musiikkia yhdessä. Minulla oli tulossa soolokeikka Helsingin Korjaamo-klubilla, eikä minulla ollut oikein biisejä esitettäväksi. Se keikka ei lopulta toteutunut, mutta aloimme tehdä musiikkia yhdessä, Mäkinen kertoo.

Perinteisesti yhtyeillä on yksi laulaja ja keulakuva, mutta Pimeydellä nokkamiehiä on kaksi. Kahden laulajan johtamia bändejä ei tule liiemmälti mieleen. Egotripin pääsolisti Mikki Kauste laulaa leijonanosan yhtyeen kappaleista, mutta biisintekijä ja kitaristi Knipi Stierncreutzkin tulkitsee myös osan Egotripin lauluista. Kuten tunnettua, jättisuositussa PMMP:ssä laulajia oli kaksi: Paula Vesala ja Mira Luoti.

– Huomasimme jo tosi varhaisessa vaiheessa, että meitä kiinnostaa kahden lauluntekijän yhdistelmä. Se vain lähti luontevasti menemään niin, Mäkinen sanoo.

– Tosi suuri osa biisiä on se, miten se esitetään. Ja niinpä alusta alkaen se on ollut niin, että se kumpi tekee biisin, myös esittää sen, toteaa Nisu.


Pimeys julkaisi Elämä kiinnostaa -kappaleen netissä vuonna 2012. Helsingin Sanomien Nyt-liite ja musiikkiverkkomedia Nuorgam nostivat yhtyettä esiin artikkeleissaan.

Pienen hämeenlinnalaisen M.Dulor-levy-yhtiön pomo Tuomas Iltavirta bongasi Pimeyden Nytin artikkelista. Yhtye sai levytyssopimuksen ja Elämä kiinnostaa julkaistiin virallisesti singlenä.

– Ensimmäisen levyn tekeminen ja julkaiseminen tuntui tietenkin hyvältä. Eka levyhän on aina tavallaan kokoelma siitä, mitä bändi on ollut ja on tasan sillä hetkellä. Vasta toisella levyllä aletaan syventämään ja miettimään tarkemmin sitä, mistä yhtyeessä todella on kyse, Mäkinen sanoo.

Yhtyeen nimikkobiisi Pimeys soi muun muassa Radio Suomessa.

– Kun meillä alkoi olla enemmän keikkoja, huomasimme, että meidän materiaalissamme on enimmäkseen slovareita. Olisimme halunneet adrenaliinipäissämme rokata. Toiselle levylle sitten pyrimmekin tekemään enemmän sellaista matskua, Mäkinen ja Nisu muistelevat.

Pimeyden debyyttilevy oli arvostelumenestys ja puheet suuresta suomirock-lupauksesta voimistuivat. Kokivatko Pekka Nisu ja Joel Mäkinen paineita Aika tihentyy -albumin kappaleita kirjoittaessa?

– En muista, että olisi tuntunut siltä. Debyyttilevyn jälkeen oli sellainen olo, että olimme tehneet parhaamme, mutta halusimme pystyä vielä parempaan, Nisu toteaa.

Salaisuus ja Hetki vielä julkaistiin Pimeyden toiselta albumilta singleinä. Jälkimmäinen sai kiitettävästi radiosoittoa Ylen kanavilla sekä vetoapua Eila, Rampe ja Likka -elokuvasta (2014), jonka loppukappaleeksi se alun perin tehtiin.

– Aika tihentyy -levynjulkaisukeikka Tavastialla oli muutamia lippua vaille loppuunmyyty. Sen jälkeen teimme ensimmäisen oman isomman kiertueen ja pääsimme soittamaan enemmän festareilla, Mäkinen sanoo.


Kesän 2015 lopulla yhtye äänitti oman versionsa suomirock-dinosaurus Eppu Normaalin Urheiluhullusta, joka löytyy Eput rautaa 2 -tribuuttilevyltä (2016). Ensimmäinen Eput rautaa -kokoelma julkaistiin vuonna 2014.

– Se oli sellainen rento välipyykki. Kokeilimme samalla vähän, että mitähän lähtisimme seuraavalla levyllä tekemään, Mäkinen sanoo.

– Saimme kuitenkin itse valita biisin. Vihreän joen rannalla (kauan sitten) olisi ollut hienoa tehdä, mutta se oli versioitu jo ensimmäiselle tribuuttilevylle, Nisu toteaa.

Pimeys jatkoi Aika tihentyy -levyn kiertuetta marraskuuhun 2015 asti. Kiertueella ei syntynyt lainkaan uutta kappalemateriaalia.

– Näin jälkiviisaasti ajatellen, olisi pitänyt alkaa kirjoittaa lauluja uudelle levylle jo silloin, kun olimme vielä rundilla. Vasta kiertueen viimeisen keikan jälkeen aloimme Pekan kanssa kerätä kodeissamme kyniä ja plektroja kasaan, Mäkinen naurahtaa.

– Olisimme voineet aloittaa biisien tekemisen jo silloin kesällä 2015. Materiaalia täytyy alkaa tehdä jo kiertueen aikana, jos haluaa päästä studioon heti kiertueen päätyttyä, Nisu sanoo.


Aika tihentyy -kiertueen jälkeen Pimeys vietti pitkään keikatonta vaihetta.

– Kesän 2016 rauhoitimme biisien kirjoittamiselle. Kappaleiden valinnassa auttoi lopulta myös kaikki levymme tuottaneen levy-yhtiöpomomme Tuomas Ilmavirran lisäksi tuottaja Riku Mattila, Nisu ja Mäkinen kertovat.

Riku Mattila muistetaan Kauko Röyhkä & Narttu- ja Ismo Alanko Säätiö -kokoonpanojen kitaristina sekä muun muassa Röyhkän, Alangon, Maija Vilkkumaan, YUP:n ja Lauri Tähkän levyjen tuottajana.

– Esituotantovaihe pitkittyi. Kävimme läpi perusteellisesti tekemiämme raakademoja, minä, Pekka, Tuomas ja Riku, Mäkinen kertoo.

– Kuuntelimme niitä ja kaikki kommentoivat niitä: mikä on hyvää, mitä voisi kehittää ja niin edelleen, Nisu jatkaa.

Kolmannen albumin esituotantovaiheessa Pimeyden pyrkimyksenä oli, että biisit olisivat treenikämpälle viedessä jo tarpeeksi toimivia.

– Tarkoituksena oli, että fokus olisi kappaleiden sävellyksissä ja sanoituksissa. Sovituksissa jätettäisiin koko bändille tilaa.


Silkkitie julkaistiin helmikuussa 2017. Albumilta on julkaistu tähän mennessä kolme singleä: Viimeinen mahdollisuus, Ollaan hiljaa ja Loista kuin tähti.

– Kun kolmas levy ilmestyi, päällimmäisin olo oli, että vihdoin. Oli se prosessi kuitenkin vähän hapottava. Ei siinä ollut mitään tiettyä raskasta osaa, mutta olemme tehneet hommat aina tosi perusteellisesti. Voi olla, että se vaan kuuluu tähän hommaan, että levyn tekeminen vähän hajottaa, Nisu sanoo.

Ovatko Joel Mäkinen ja Pekka Nisu perfektionisteja?

– Meillä on molemmilla päällimmäisenä halu tehdä musiikkia ja saada musiikkia ihmisten kuultavaksi. Emme halua hioa loputtomiin, mutta kyllä me haluamme tehdä asiat hyvin, Mäkinen toteaa.

– Pimeys on varmasti huolellinen bändi, etenkin, jos puhutaan levyttämisestä. Soundeja hiotaan pitkään ja kaikki päivittävät omia soittimiaan ja laitteitaan ja ovat kiinnostuneita siitä puolesta. Pohdimme paljon myös keikkapuolta. Panostamme dramaturgiaan ja puhumme usein keikkojen jälkeen siitä, mikä keikassa oli hyvää ja mikä huonoa, sanoo Nisu.

Yhtyeen jäsenet eivät elä pelkällä musiikilla. Joel Mäkinen on näyttelijä, joka on nähty muun muassa Ylen Presidentti-suurtuotannossa sekä teatterilavoilla. Pekka Nisu tekee tuotantotöitä muille bändeille ja ”muuta ääneen liittyvää”. Rumpali Tuomo Laakso on ammatiltaan kuvataiteilija ja basisti Jukkis Virtanen tekee IT-alan töitä.

– Olemme keskustelleet paljon musiikkibisneksestä ja taiteellisesta vapaudesta. Yksi vaihtoehto olisi heittäytyä niin sanotusti kaupalliseksi laulunkirjoittajaksi. Ammattilaiseksi. Me olemme Pekan kanssa kuitenkin luonteiltamme romanttisia trubaduureja ja se sattuisi liikaa sydämeen. Sen puoleen on hienoa, että on tuo kova ja porvarillinen näyttelijän duuni tässä rinnalla, Mäkinen toteaa ironisesti.

– On hyvä, että on olemassa jonkinlainen selkänoja, Nisu linjaa.


Pimeydessä on paljon valoa, mutta siellä myös riidellään.

– Sellainen egoistinen kukkoilu ei vie mihinkään. Sen takia olemme antaneet tuottaja Ilmavirralle melko paljonkin sananvaltaa. Hän on vähän sellainen isoveli meille, Mäkinen sanoo.

– On sitä lähdetty bändistäkin joskus. Prioriteettikysymykset ehkä toisinaan aiheuttavat riitoja. Kommunikaatio myös, kuten missä tahansa ihmissuhteessa, Nisu sanoo.

Mitä Pimeydessä tapahtuu seuraavaksi?

– Silkkitieltä jäi yli kappaleita, mitä emme vain ehtineet studiossa tehdä. Uusiakin biisejä on syntynyt, Nisu kertoo.

– Olemme miettineet myös sitä, että kenen kanssa menemme seuraavaksi studioon. Taiteellisen tuottajan mukaan ottamista olemme pohtineet.

Jos Pimeys saisi kutsua kenet tahansa taiteelliseksi tuottajaksi seuraavalle levylleen, keneen valinta osuisi?

– Kyllä minua kiehtoisi nähdä Mikko Gordonin (muun muassa Radiohead-laulaja Thom Yorken kanssa työskennellyt Silkkitie-levyn äänittäjä ja miksaaja) oppi-isä Nigel Godrich (Radioheadin hovituottaja) niissä hommissa, Joel Mäkinen sanoo.

– Myös Brian Enon filosofinen puoli siinä asemassa kiinnostaisi myös, mainitsee Pekka Nisu.


Isommassa kuvassa Mäkinen ja Nisu haluavat tehdä musiikkia, joka jää elämään ihmisten elämiin.

– Musiikkia, jonka takana itse voi ylpeänä seistä. Nyt tuntuu hyvältä, meillä on takana kolme erilaista levyä, joista kaikista on sellainen fiilis, että niissä on joku statement. Seuraavaksi on luvassa varmasti taas jotain erilaista, Nisu sanoo.

– Olisi hienoa, jos Pimeys olisi olemassa vielä 20 vuoden päästä, pelkistää Mäkinen.

Jos tätä artikkelia lukeva henkilö ei ole vielä kuullut säveltäkään Pimeyden musiikkia, miksi hänen kannattaisi kuunnella sitä?

– Meidän musiikista voi saada läheistä seuraa. Sielukasta musiikkia, josta saa voimaa, Joel Mäkinen kiteyttää.

---

Pimeyden Pekka Nisu ja Joel Mäkinen esittivät Viimeinen mahdollisuus -kappaleen Vermon raviradalla 5. heinäkuuta 2017. Katso livetaltiointi artikkelin alussa!

Pimeys esiintyy Helsingin Tavastia-klubilla perjantaina 18. elokuuta 2017. Yhtyeen ajantasainen keikkakalenteri löytyy täältä.

---

Tässä artikkelisarjassa syvähaastatellaan sekä tuttuja että nousussa olevia kotimaisia musiikkinimiä ja kuvataan live-esitys artistin itsensä valitsemasta kappaleesta erikoisessa paikassa.

Lue myös:

    Uusimmat