Maailmanmatka oli ollut Pirkko Lindbergin unelma lapsuudesta saakka. Vihdoin 90-luvun alussa Lindberg toteutti haaveensa ja lähti matkaan - hitaasti ilman kiirettä ja lentokonetta.
− Sain matkaan taloudelliset mahdollisuudet, kun sain romaanistani palkintorahoja. Lisäksi lapset olivat jo nuoria aikuisia, joten minulla ei ollut mitään velvoitteita.
Pirkko Lindbergillä ei ollut tarkkaa suunnitelmaa matkareitistä, mutta tarkoituksena oli vierailla ystävien luona Japanissa, Australiassa ja USA:ssa.
Lisäksi Lindberg halusi matkustaa sellaisiin paikkoihin, joissa hän ei aikaisemmin ollut käynyt, sillä hän ei pitänyt turistimatkoista. Reissun oli tarkoitus kestää kymmenen kuukautta.
− Päätin lähteä itään päin, auringonnousua kohti. Tein syvän sukelluksen Antarktikselle, mutta nousin sieltä takaisin ylös.
Koska Lindbergillä ei ollut matkallaan aikataulua, jotkut ystävät odottivat häntä pitkään vierailulle. Joissain paikoissa odotettiin jopa kuukausia, ja ihmeteltiin, mitä Lindbergille oli tapahtunut.
− Halusin luoda matkalla mahdollisuuksia. Soittelin kyllä kotiin lapsille, jopa etelämantereelta, ja lähettelin kortteja, että he tiesivät, missä olin.
Osa porukkaa, ei vain turisti
Lindbergin matka kulki ensin junalla Neuvostoliiton läpi. Sen jälkeen maailmanmatkaaja seilasi rahtilaivalla Japaniin, jossa hän tapasi ystäviään ja työskenteli riisifarmilla. Japanista matka vei Australiaan ja Uuteen-Seelantiin.
Myös Australiassa ja Uudessa-Seelannissa aika kului luomufarmeilla työskennellen. Ympäristöaktivistiksi itseään nimittävä Lindberg loi helposti kontakteja, kun hän työskenteli paikallisten kanssa.
− Kun oli töissä, oli yksi porukasta eikä vain turisti. Niiltä ajoilta on äärimmäisen ihania muistikuvia.
Ympäristötietoisuus selittää myös sen, ettei Lindberg käyttänyt lainkaan lentokoneita matkallaan. 480 matkapäivän aikana eteenpäin veivät laivat, junat, bussit, hevoset ja Lindbergin omat jalat.
− Olin 80-luvulla tekemässä radiodokumenttia vuoristogorilloista Ruandassa. Kun saavuin kotiin, isossa lentokoneessa oli seitsemän ihmistä. Silloin päätin, että lopetan lentämisen.
Sen jälkeen Lindberg on lentänyt vain kerran. Tuvalun-matkallaan 2000-luvun alkupuolella hän joutui tunniksi lentokoneeseen.
− Oli pakko mennä, koska muuten olisin varmaan edelleen siellä saarella.
Valloittamaton Etelämanner hurmasi
Australian ja Uuden-Seelannin kiertämisen jälkeen Lindberg lähti Green Peacen laivalla etelämantereelle ja työskenteli siellä 2,5 kuukautta Ruotsin radion toimittajana. Antarktiksen-reissu on jäänyt Lindbergin ajatuksiin matkan mieleenpainuvimpana ajanjaksona.
− Se teki suuren vaikutuksen minuun. Etelämanner on viimeisimpiä paikkoja maailmassa, joita ihminen ei ole valloittanut.
Kun Lindberg viimein päätyi Etelämantereelta Etelä-Amerikkaan, aikaa oli kulunut jo useita kuukausia. Buenos Airesista Lindberg soitti työpaikalleen Suomen Tietotoimistoon.
− Sanoin, että tämä on elämäni suuri matka, en voi tulla vielä töihin. Päätin, että kirjoitan kirjan matkastani.
Etelä-Amerikasta Lindberg suuntasi Pohjois-Amerikkaan, jonka vieraanvaraisuus yllätti hänet täysin. Lindberg asui kolmen kuukauden aikana vain kolme yötä hotellissa, kun kaikki tuttavat ja tuttavien tuttavat tahtoivat majoittaa matkalaisen kotiinsa.
− Kun asuin ihmisten luona, tiskasin, siivosin ja autoin ruoanlaitossa. Ei siinä tilanteessa voi olla vieraana tekemättä mitään.
Lopulta Amerikka jäi taakse ja puolalainen rahtilaiva kyyditsi Lindbergin Ranskaan. Englantia ja Saksaa kierreltyään Lindbergin tie vei takaisin kotiin.
− Matka oli ihaninta aikaa elämässäni. Kuin Mount Everestin huippu minun elämässäni, Lindberg summaa.
Studio55.fi/Heidi Pohjala
Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva
Uskaltaako tässä enää lentää? Tällaisia keskusteluja lennonjohdossa käydään!
Voiko tämä lentokone olla todellinen? Katso hupaisat kuvat!
Onko tämä lentoyhtiö vitsi? Näin hauskoja kuulutuksia et ole varmasti kuullut koneessa!
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.