Pitkät odotukset halutaan kitkeä: Poliisin tulee jatkossa ehtiä hälytyspaikalle tietyssä ajassa – sisäministeri Ohisalo selvittää tilannetta

2:25img
Julkaistu 28.06.2019 19:29
Toimittajan kuva

Johanna Tuuri

johanna.tuuri@mtv.fi

Sisäministeri Maria Ohisalo (Vihr.) on pyytänyt poliisihallitusta selvittämään, missä päin Suomea poliisin lisäresursseille on erityisesti tarvetta. Taustalla on hallitusohjelman kirjaus poliisille määriteltävästä enimmäisvasteajasta, jossa poliisin on oltava hälytystehtävissä paikalla kaikkialla Suomessa.  

Suomessa on kuntia, joissa poliisin tulo hälytystehtäviin kestää yli tunnin. Akuutein tilanne on Itä- ja Pohjois-Suomessa, Lapissa ja myös Keski-Suomen pohjoisosassa.

Hallitus aikoo lisätä läsnäoloa ja näkyvyyttä haja-asutusalueilla ja tämä aiotaan varmistaa määrittelemällä poliisille enimmäisvasteajat.

– Me tarvitsemme keinoja, joilla varmistetaan se, että myös harva-alueilla asuvat suomalaiset kokevat olonsa turvalliseksi ja poliisi on läsnä silloin kun tarvitaan, sanoo kansanedustaja Markus Lohi (kesk.).

Sisäministeri tarttui asiaan

Sisäministeri Maria Ohisalo kertoo käyneensä asiasta keskustelun poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kanssa, ja on jo pyytänyt poliisihallitusta selvittämään resurssien tilannetta.

– Poliisihallinnossa selvitellään parhaillaan niitä paikkoja, missä on ennen kaikkea tarvetta lisäresurssille, ministeri Ohisalo sanoo.

Kysymykseen siitä, miten alas vasteaika voitaisiin määrittää, Ohisalo ei vielä osaa sanoa. Asia selviää ministeriön valmistelussa.

– Tästä ei vielä ole käyty konkreettista keskustelua, eikä siitä, mikä sen resurssi käytännössä on.

Poliisien liitto: Resurssit riittämättömiä

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto jakaa huolen poliisipalveluista harvaan asutuilla alueilla, mutta epäilee, mistä resurssit panostukseen löytyvät.  

Liiton mukaan hallituksen päätös lisätä poliisien määrää 300:lla ei riitä kattamaan kaikkia poliisille määrättyjä lisävelvoitteita.

Vasteajan lisäksi hallitus vahvistaa lähiöpoliisitoimintaa, raskaan liikenteen valvontaa, netissä tapahtuvan rikollisuuden ja harmaan talouden torjuntaa. Muiden muassa.

– Me edellytimme vähintään 650 poliisin lisäämistä, jotta välttämättömät hälytystehtävät ja rikostutkinta saadaan hoidettua, mutta siitä jäätiin kyllä aika kovasti alle, liiton puheenjohtaja Jonne Rinne sanoo.

"Näköpiirissä on poliisipalveluiden siirto"

Hallituksen vasteaikatavoite tuntuu liitossa epärealistiselta.

– Visio ilman toimeenpanokykyä on hallusinaatio, Rinne toteaa.

Rinne arvelee, että näköpiirissä on poliisipalveluiden siirto väestökeskuksista harvaan asutuille alueille.

– Se tarkoittaa sitä, että otetaan asutuskeskuksista partioita ja laitetaan ne partioimaan harvaan asutuille alueille.

– Toki poliisi näkyy siellä enemmän ja kansalaisten palaute tältä osin on positiivinen, mutta samaan aikaan riskinä on, että vasteajat kasvavat myös asutuskeskuksissa, joissa on paljon tehtäviä, Rinne jatkaa.

Keskimäärinkin isoja eroja

Keskimäärin poliisihallituksen tilastojen mukaan viime vuonna kiireellisesti poliisin apua tarvitseva joutui odottamaan partion tuloa pisimpään Pohjanmaalla, Itä-Suomessa ja Oulussa, jossa poliisin tulo kiireellisille hälytystehtäville kesti noin 20 minuuttia.

Esimerkiksi Helsingissä poliisi tulee paikalle noin viisi minuuttia nopeammin.

– Tarkastellaan koko Suomen tilannetta laajalti, ja juuri siellä poliisihallinnossa todella selvitetään, että kaikkialla Suomessa tukea ja turvaa saa mahdollisimman nopeasti, Ohisalo sanoo.

Hallituksessa tunnistetaan, että poliisien määrä jää pohjoismaisesta tasosta, vaikka suunta on oikea.

– Kyllä lisääkin tarvitaan, ja kun vertaillaan pohjoismaita, niin väestöön suhteutettuna Suomessa poliisien määrä on pienempi kuin Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, toteaa kansanedustaja Markus Lohi.

Tuoreimmat aiheesta

Poliisi