Pohjaveden pinnankorkeudet ovat yhä monin paikoin keskiarvoa matalammalla. Syyssateiden myötä tilanne alkaa kohentua, mutta ensi viikolla sateita on luvassa niin vähän, että toistaiseksi pohjaveden korkeus jatkaa ennusteen mukaan laskuaan.
– Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa. Suurissakin pohjavesimuodostumissa on vajetta edellisistä kuivista vuosista, ja onhan tämäkin ollut toistaiseksi kuiva vuosi, kertoo hydrogeologi Mirjam Orvomaa Suomen ympäristökeskus Sykestä.
Maan eteläosissa ja rannikolla pohjavesi on pääpiirteissään 20–60 senttimetriä ja maan keskiosissa 10–30 senttimetriä alle keskiarvojen. Pohjoisessa tilanne on lähellä keskiarvoa.
Kuivimmillaan varannot ovat Itä-Suomessa. Pohjois-Savossa ja Kainuussa pohjavesi on paikoitellen 60 senttimetriä alle keskiarvojen, Orvomaa kertoo.
Arviota siitä, kuinka paljon vettä pitäisi sataa tilanteen tasaantumiseksi, ei voi antaa.
– Sadeveden imeytymiseen pohjavedeksi vaikuttavat esimerkiksi sateen voimakkuus ja maaperän laatu, Orvomaa perustelee.
Tietoja lähiaikoina kuivuneista pihakaivoista Sykeen ei ole tullut.
Pienet kärsivät isoja nopeammin
Pohjavesi reagoi veden tuloon viiveellä. Pihakaivoissa pinta voi laskea tai nousta viikoissa, mutta suurissa pohjavesialueissa viive voi olla useita vuosia.
Suomen Vesiosuuskuntien Liiton (SVOK) ja Suomen Vesilaitosyhdistyksen (VVY) mukaan pohjaveden tilanne ei tällä hetkellä uhkaa niiden toimittamaa talousvettä.
– Kuivuus ei välttämättä näy vesihuoltolaitoksen toiminnassa, vaikka pienemmissä pohjavesiesiintymissä olevat yksityiskaivot kuivuisivatkin, sanoo vesiasiain päällikkö Riina Liikanen VVY:ltä.
SVOK:in mukaan muutamissa vedenottamoissa pohjaveden pinta on laskenut 70–80 senttimetriä normaalista. Laitokset ovat teettäneet lisävedenottamoita tai lisänneet tukkuveden hankintaa.
– Tiedossamme ei ole yhtään laitosta, jolta vesi loppuisi tyystin, koska varautumisasia on hoidettu, kertoo liiton sihteeri Simo Heininen.
Yhdistysten mukaan kuivuus ei ole vaikuttanut veden hintaan lyhyellä tähtäimellä.
Ilmastonmuutos ajaa varautumaan
VVY kantaa huolta ilmastonmuutoksen vaikutuksista veden saatavuuteen pitkällä aikavälillä. Se teetti jäsenlaitoksilleen kyselyn siitä, miten poikkeuksellisen kuiva kesä 2018 vaikutti niiden toimintaan.
Kaksi kolmesta pohjavettä käyttävistä vesilaitoksista ilmoitti, että pohjaveden pinta laski normaalista. Valtaosa vastaajista kuitenkin kertoi, ettei kuivuus vaikuttanut asiakkaisiin. Tyypillisin vaikutus oli kehotus säästää vettä. Muutama vesilaitos myös järjesti vettä yksityiskaivojen omistajille.
– Monella laitoksella pohjaveden väheneminen ei lopulta ollut merkittävää. Lisäksi laitoksilla on useita vesilähteitä, eli tilanne hoitui ennakkovarautumisella, VVY:n Liikanen sanoo.
Silti enemmistö vastaajista koki tarvetta varautua tuleviin kuivuuskausiin. Keinoiksi nähtiin uusien vesilähteiden käyttöönotto, varavesiyhteyksien lisääminen naapurilaitoksiin ja verkostojen kunnostaminen hukkaveden vähentämiseksi.
Syken mukaan ilmastonmuutos ei merkittävästi vaikuta muodostuvan pohjaveden kokonaismäärään. Sen sijaan sadannan jakauma vuoden mittaan voi muuttua.
– Lisäksi roudan ja kuivuuden tuomat putkirikot saattavat lisääntyä. Suomen vesijohtojärjestelmän kunto on sinänsä suurempi riskitekijä, Mirjam Orvomaa sanoo.