Pohjois-Korea on tehnyt epäonnistuneen ohjuskokeen, kertoo Etelä-Korean puolustusministeriö. Ministeriön mukaan Pohjois-Korea yritti tehdä ohjuskokeen Sinpon alueella maan itärannikolla sunnuntaiaamuna.
Myös Yhdysvaltain puolustusministeriö vahvistaa epäonnistuneen ohjuskokeen. Puolustusministeriö kertoo ballistisen koeohjuksen räjähtäneen miltei heti laukaisun jälkeen. Havainnon epäonnistuneesta ohjuskokeesta teki Yhdysvaltain asevoimien Tyynenmeren alueella toimiva päämaja.
Pohjois-Korea epäonnistunut kokeissa useasti
2017
- Pohjois-Korea testaa uutta ballistista Pukguksong-2 -ohjusta helmikuussa. Paikallinen media kertoo testin onnistuneen.
- Pohjois-Korea laukaisee neljä ballistista ohjusta maaliskuun 6. päivänä. Ne lentävän noin 1000 kilometriä ja putoavat Japaninmereen noin 300 kilometrin päähän Japanin mantereesta.
2016
- Pohjois-Korea tekee tekee tammikuussa neljännen ydinkokeensa, jonka se väittää olleen vetypommi.
-Pitkän kantomatkan ohjus laukaistaan helmikuussa. Pohjois-Korea väittää sen olevan tarkkailusatelliitti.
- Huhtikuussa Pohjois-Korea testaa sukellusveneestä laukaistavaa ballistista ohjusta. Ohjus räjähtää lennettyään 30 kilometriä. Lisäksi Pohjois-Korea testaa neljää keskipitkän kantaman Musudan-ohjusta. Kokeet epäonnistuvat.
- Kesäkuussa Pohjois-Korean laukaisee kaksi Musudan-ohjusta. Ohjuskokeen sanotaan onnistuneen osittain.
- Pohjois-Korea laukaisee keskipitkän kantaman Nodong-ohjuksen elokuussa. Ohjus syöksyy Japaninmereen noin 200 kilometrin päähän Japanin rannikosta. Maa laukaisee onnistuneesti myös keskipitkän kantaman ohjuksen sukellusveneestä.
-Syyskuussa laukaistaan kolme keskipitkän kantaman ohjusta laukaistaan, ja ne matkaavat noin 1000 kilometriä. Pohjois-Korea tekee viidennen ydinkokeensa.
- Kaksi Musudan-ohjuksen laukaisua epäonnistuu lokakuussa.
Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen puolustusministeriöiden mukaan tiedossa ei ole, minkä tyyppinen tuhoutunut ohjus oli ollut.
– Todennnäköistä on, että kyseessä oli uuden ohjustyypin tai -version testi. Odotettavissa on, että lähitulevaisuudessa tulee uusia kokeita, sanoi sotilasasiantuntija Kim Dong-Yub Soulin Kyungnamin yliopistosta.
Yhdysvaltain hallinnosta kerrotaan, että presidentti Donald Trump on saatettu ajan tasalle tapahtuneesta. Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis sanoo tiedotteessa, ettei presidentillä ole aiheeseen lisättävää. Trump sanoi torstaina, että Pohjois-Korea on ongelma, joka hoidetaan.
Yhdysvaltojen raskaiden pommikoneiden on sanottu olevan Guamilla valmiina iskemään Pohjois-Koreaan. Myös Pentagon ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että USS Carl Vinson -lentotukialuksen johtama iskuryhmä määrättiin siirtymään lähemmäs Pohjois-Koreaa.
Aiemmin viikolla NBC News uutisoi tiedustelulähteisiin tukeutuen, että Yhdysvallat on valmis tekemään iskun Pohjois-Koreaan, jos viranomaiset saavat varmuuden siitä, että Pohjois-Korea aikoo tehdä ydinkokeen.
Yhdysvaltalaisviranomainen: Koeohjus ei ollut mannertenvälinen
Ohjuskoe tapahtui vain päivän sen jälkeen, kun Pohjois-Koreassa järjestettiin suuri sotilasparaati maan entisen johtajan Kim Il-sungin vuosipäivän kunniaksi. Pohjois-Korea esitteli paraatissa liki kuuttakymmentä ohjusta, joista osan epäillään olevan uusia mannertenvälisiä ballistisia ohjuksia.
CBS News -uutiskanavan tavoittaman yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan Pohjois-Korean testaama ohjus ei kuitenkaan ollut mannertenvälinen ballistinen ohjus.
Pohjois-Korealla on ollut tapana laukaista ohjuksia poliittisina juhlapäivinä tai silloin kun alueella vierailee korkea-arvoisia amerikkalaisvieraita. Maa on tänä vuonna tehnyt jo viisi ohjuskoetta.
Pence vierailee Soulissa tänään
Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence aloittaa tänään Aasian-vierailunsa Etelä-Koreasta. Aasian-matkallaan Pence vierailee myös Japanissa, Indonesiassa ja Australiassa.
Pence tapaa Etelä-Korean pääministerin Hwang Kyo-ahnin maanantaina maan pääkaupungissa Soulissa. Valtiomiesten välisten keskustelujen pääaiheena on Korean niemimaan turvallisuustilanne. Japani ja Etelä-Korea ovat molemmat Pohjois-Korean tulilinjalla, joten maiden päämiesten odotetaan vetoavan Yhdysvaltoihin maltillisen ratkaisun aikaansaamiseksi.
Myös Kiina ja Venäjä ovat toivoneet malttia. Kiinan ulkoministeri Wang Yi on varoittanut, että konflikti voi puhjeta hetkellä millä hyvänsä.
YK:n turvallisuusneuvosto on määrännyt pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan jo kuudesta vuoden 2006 jälkeen, jolloin maa teki ensimmäisen ydinkokeensa. Pakotteet eivät ole saaneet Pohjois-Koreaa lopettamaan ydinaseprojektiaan. Maa on tähän mennessä tehnyt viisi ydinkoetta, joista kaksi viime vuonna.