Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un totesi maan työväenpuolueen tilaisuudessa, että heidän maansa pitää Yhdysvaltoja edelleen suurimpana vihollisenaan. Jong-un ei myöskään usko Washingtonin suhtautumisen Pohjois-Koreaa kohtaan muuttuvan, vaikka Yhdysvalloissa vaihtuu valta.
Uutistoimisto BBC:n mukaan Kim Jong-un vannoi samassa tilaisuudessa, että Pohjois-Korea laajentaa ydinaseohjelmaansa. Jong-un julisti, että suunnitelmat ydinasein varustetusta sukellusveneestä ovat lähes valmiit.
Jong-unin kommentit tulivat julki juuri, kun Yhdysvaltojen tuleva presidentti Joe Biden valmistautuu astumaan virkaansa.
BBC:n uutisessa esitettyjen arvioiden mukaan Jong-un yrittää kommenteillaan laittaa painetta Bidenin tulevan hallinnon suuntaan.
Trumpiin kohtuullisen lämpimät välit
Jong-unilla oli väistyvään presidenttiin Donald Trumpiin ainakin näennäisesti kohtuullisen lämpimät välit, vaikka parivaljakon neuvottelut Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta eivät koskaan johtaneet konkreettisiin toimenpiteisiin.
Pohjois-Korean johtaja osoitti kommenttinsa puolueväelle varsin harvinaisessa tilaisuudessa, vasta työväenpuolueen historian kahdeksannessa puoluekokouksessa.
Jong-unin kerrotaan sanoneen kokouksessa, että maan johto ei käytä ydinaseitaan, ellei heihin kohdistu suunnitelmia ydinaseuhasta vihamielisiltä voimilta.
– Yhdysvallat on edelleen suurin este vallankumouksemme tiellä ja suurin vihollisemme. Huolimatta siitä kuka on vallassa, heidän suhtautumisensa Pohjois-Koreaan ei koskaan muutu, Jong-unin kerrotaan sanoneen valtiollisen uutistoimisto KCNA:n mukaan.
Puheessaan Jong-un listasi lukuisia haluamiaan aseita, kuten maalta ja mereltä laukaistavat pitkän kantaman ballistiset ohjukset, sekä ”super-isot” taistelukärjet.
Pohjois-Korealla lukuisia ongelmia
Pohjois-Korea on siihen kohdistetuista kovista talouspakotteista huolimatta onnistunut ottamaan merkittäviä edistysaskelia aseohjelmassaan. Pakotteiden syy on juuri maan ydinaseohjelma.
Kim Jong-un myönsi hiljattain, että hänen viisivuotinen talousohjelmansa epäonnistui lähes kaikilla osa-alueilla.
Pohjois-Korea sulki rajansa jo vuosi sitten tammikuussa estääkseen koronaviruksen leviämisen, vaikkakin maa on väittänyt sinnikkäästi, ettei siellä ole ilmennyt yhtään tartuntatapausta.
Kaupankäynti Pohjois-Korean ainoan liittolaisen ja kauppakumppanin Kiinan kanssa on pudonnut peräti 80 prosenttia. Lisäksi muusta maailmasta eristäytynyttä valtiota rasittavat laajat viljasatoja tuhoavat tulvat sekä asumuksia runtelevat taifuunit.