Poliisien tekemiksi epäillyistä rikoksista kirjattiin viime vuonna 1 051 ilmoitusta. Poliisirikosasioiden määrä nousi jonkin verran edellisvuodesta.
Suurin osa koskee poliisin vapaa-ajalla tapahtuvia asioita.
– Koko inhimillisen elämän kirjo näyttäytyy niissä ilmoituksissa. Ne ovat sellaisia, joita syyttäjän ei ole pakko ottaa tutkinnanjohtajuuteen, mutta jos asialla on vaikutusta viranhoitoon, otamme.
– Poliisilla on lainsäädännössä erityinen velvoite myös vapaa-aikana käyttäytyä niin, ettei luottamus poliisiin horju, poliisirikosyksikön päällikkö, valtionsyyttäjä Tapio Mäkinen sanoi Rikospaikan haastattelussa.
Syyteharkintaan siirtyy vain murto-osa
Poliisirikosasioiden tutkintajärjestelyt uudistettiin puoli vuotta sitten.
Syyttäjä toimii aina tutkinnanjohtajana, kun poliisin epäillään tehneen rikoksen virkatehtävässä. Keskusrikospoliisiin perustettiin uudistuksen yhteydessä poliisirikosryhmä hoitamaan pääosan tutkintatoimista.
Uuden poliisirikosyksikön keskeinen tavoite on osaltaan turvata luottamuksen säilyminen poliisiin.
– Suomalainen poliisi nauttii kansalaisten keskuudessa kansainvälisesti verraten ansaitusti erittäin suurta luottamusta ja arvostusta, Mäkinen sanoi.
Poliiseista tehtyjen rikosilmoitusten määrä on pysynyt aika vakaana viime vuosina. Ilmoituksia on kirjattu runsaat 900 vuosittain. Rikosilmoitukset koskevat pääasiassa muun muassa poliisin päätöksiä ja voimankäyttöä.
Vaikka ilmoituksia on paljon, syyteharkintaan asioista siirtyy vain muutama prosentti.
Katso videolta valtionsyyttäjä Tapio Mäkisen koko haastattelu Rikospaikassa.