Yhdysvalloissa poliisi on ampunut kuoliaaksi mustan miehen, kertovat paikalliset mediat.
Uutistoimisto AFP:n mukaan 29-vuotias mies oli ajanut pyörällään Los Angelesissa maanantai-iltapäivänä paikallista aikaa, kun poliisi oli pysäyttänyt hänet liikennerikkomuksesta, jota ei ole tarkkaan yksilöity.
Mies pakeni poliisia jalan. Poliisien saatua miehen kiinni hän oli lyönyt yhtä poliiseista. Samalla mieheltä oli tippunut hänen mukanaan olleita esineitä, joiden joukosta oli paljastunut käsiase.
Tämän jälkeen poliisi oli ampunut miestä. Tiedossa ei ole, oliko ammuttu mies yrittänyt tavoitella asettaan vai oliko ase jo pudonnut maahan, kun poliisi ampui miestä.
Viimeksi noin viikko sitten poliisi ampui Kenoshassa mustaihoista Jacob Blakea selkään useita kertoja. Blake jäi henkiin, mutta hän on halvaantunut. Tapahtunutta seuranneissa laajoissa mielenosoituksissa on kuollut ainakin kaksi ihmistä.
Blaken ampuminen on aiheuttanut jälleen suuria poliisiväkivallan vastaisia protesteja ympäri maata. Myös Los Angelesissa järjestettiin pienimuotoinen protesti pyöräilijän kuoleman vuoksi pian tapahtuman jälkeen.
Mustien kokema poliisiväkivalta on ollut tänä kesänä erityisesti tapetilla Yhdysvalloissa. Laajat Black Lives Matter -protestit levisivät alkukesästä ympäri maata sen jälkeen, kun musta mies George Floyd kuoli poliisin kuristusotteessa.
Blaken perhe ei halua olla tekemissä Trumpin kanssa
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin on määrä vierailla tänään Wisconsinin Kenoshassa Blaken ampumisen jälkeen. Vierailu on aiheuttanut jo etukäteen paljon närää. Trumpin ei ole määrä tavata vierailullaan Blaken perhettä.
Uutiskanava ABC Newsin mukaan Valkoinen talo on yrittänyt saada yhteyttä Blaken perheeseen. McEnanyn mukaan hallinto ei ole kuitenkaan vielä päässyt yhteyksiin miehen läheisten kanssa.
Halvaantuneen miehen setä Justin Blake kertoi sunnuntaina ABC:n haastattelussa, ettei perheellä ole erityistä halua olla tekemisissä Trumpin kanssa.
– Me uskomme hänen lietsoneen tätä väkivaltaa, Justin Blake kertoi haastattelussa.
ABC:n mukaan Trump kommentoi Blaken ampumista ensimmäistä kertaa vasta viime viikon perjantaina, useita päiviä teon jälkeen.
Kaikki eivät odota Trumpia innolla vierailulle
Muun muassa osavaltion demokraattikuvernööri Tony Evers on pyytänyt Trumpia jättämään vierailunsa väliin.
– Olen huolissani siitä, että läsnäolosi vain vaikeuttaisi toipumistamme. Olen huolissani siitä, että läsnäolosi vain viivyttäisi jakolinjojemme voittamista ja menemistä yhdessä eteenpäin, Evers kirjoitti CNN:n mukaan.
Uutismedia Axiosin mukaan Evers sanoi myös presidentin mahdollisen vierailun vaativan resursseja, joita kaivattaisiin kovasti toisaalla.
Valkoinen talo on pitänyt silti suunnitelmasta kiinni ja kertoi monien kenoshalaisten toivoneen presidentin tuloa kaupunkiin.
Trumpin lehdistöpäällikön Kayleigh McEnanyn mukaan presidentin on nykysuunnitelmien mukaan määrä tutustua levottomuuksien aiheuttamiin vahinkoihin ja tavata poliiseja. Lisäksi hän tavannee paikallisten yritysten omistajia.
Trump uskoo vierailunsa lisäävän innostusta
ABC:n mukaan Trump perusteli vierailusuunnitelmassa pitäytymistä lehdistötilaisuudessa maanantaina paikallista aikaa. Trumpin mukaan hänen hallintonsa teki "hyvää työtä" Kenoshassa ja hänen täytyy tavata ihmisiä, jotka olivat paikan päällä.
Trumpilta kysyttiin, uskooko hän läsnäolonsa lisäävän väkivaltaa tai pahentavan jännitteitä. Presidentti ei kokenut asiaa näin, vaan arvioi vierailunsa sen sijaan lisäävän innostusta. Trumpin mukaan hänen vierailunsa voisi myös lisätä Yhdysvaltoja kohtaan koettua rakkautta ja kunnioitusta.
– Ja sen takia menen, koska he tekivät fantastista työtä, hän lisäsi ABC:n mukaan.
Kuvernööri Evers julisti Wisconsiniin viime viikon tiistaina hätätilan ja ilmoitti, että kansalliskaartin läsnäoloa lisätään aiemmasta. Tätä ennen mielenosoituksien yhteydessä oli vandalisoitu paikallisia yrityksiä ja sytytetty kymmeniä rakennuksia tuleen, kertoo Politico.
Kuvernöörin julistuksen jälkeisenä päivänä Trump tviittasi lähettävänsä Kenoshaan lisää liittovaltion joukkoja. Politicon mukaan Trump on tämän jälkeen ottanut kunnian kehityksestä, jota hallinto kuvailee kaupungin laittomuuksien vähentymiseksi.
Trump ei ole juurikaan ottanut kantaa protestien alkuperäisiin syihin, eli poliisiväkivaltaan ja rasismiin, vaan on kuitannut mielenosoitusaallot lähinnä rikollisena ryöstelynä ja väkivaltana.
Samalla hän on ottanut lain ja järjestyksen puolustamisen yhdeksi keskeisistä vaaliteemoistaan. Puoluekokouspuheessaan viime viikolla hän osoitti syyttävän sormen demokraattien suuntaan ja sanoi, että väkivaltaisimmat mellakat ovat olleet demokraattien johtamissa kaupungeissa.
Biden syytti Trumpia väkivallan lietsomisesta ja "myrkyllisyydestä"
Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden taas syytti maanantaina Pennsylvanian Pittsburghissa pitämässään puheessa Trumpia väkivallan lietsomisesta. 77-vuotias demokraattiehdokas julisti presidentin olleen kansakunnalle myrkyllinen aina virkaanastumisestaan lähtien.
Bidenin mukaan Trump ei pysty pysäyttämään väkivaltaa, koska presidentti on ruokkinut sitä vuosien ajan. Hän on myös nostanut esille, että Trumpin uhkakuvat väkivaltaisuuksista eivät ole tulevaisuuden uhka, vaan väkivaltaisuudet ovat sattuneet nimenomaan tämän presidenttikauden aikana.