Poliisi ampui "vahingossa" mustan naisen Chicagossa – epäilyt liiasta aseenkäytöstä kasvavat jälleen

Kuva: AP
Julkaistu 27.12.2015 16:50
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Poliisi ampui eilen Chicagossa hengiltä kaksi henkilöä. Toinen heistä oli 19-vuotias opiskelija, jolla kerrotaan olleen henkisiä ongelmia. Toisen, 55-vuotiaan naisen, poliisi sanoi ampuneensa "vahingossa".

Insinööriopiskelija Quintonio Legrierin isä oli soittanut kotoaan hätäpuhelun ja kutsunut poliisin paikalle sen jälkeen, kun hänen poikansa oli alkanut käyttäytyä uhkaavasti. Pojan kerrotaan hakanneen isänsä makuuhuoneen ovea baseball-mailalla. Legrierin sukulaiset sanovat, että hän kärsi henkisistä ongelmista.

Poliisin mukaan he kohtasivat paikalle saavuttuaan "riidanhaluisen" henkilön, minkä seurauksena poliisi ampui kaksi ihmistä. Legrierin lisäksi välikohtauksessa kuoli samassa talossa asuva 55-vuotias Betty Jones

Viiden lapsen äiti Jones oli sivullinen, joka oli ilmeisesti tullut avaamaan poliisille kerrostaloon johtavan oven ja joka menehtyi pian sen jälkeen ampumisen seurauksena. Hän oli ilmeisesti lähellä Legrieriä. Jonesin tyttären mukaan hänen äitiään oli ammuttu niskaan.

55-vuotias äiti ammuttiin "vahingossa"

Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut, löytyikö paikalta tuliaseita. Poliisit ampuivat useita laukauksia, ja heidän mukaansa Jonesin ampuminen oli "vahinko".

Poliisi lupaa tutkia tapahtumat. 

– Mitään tällaista ei olisi tarvinnut tapahtua. Ja he sanovat tutkivansa ampumisen. Tiedän jo nyt, miten siinä käy. Me kaikki tiedämme, miten siinä käy. Koska tämä loppuu, kysyy kuolleen Betty Jonesin veli Melvin Jones  New York Times -lehdessä.  

– Tämä on jälleen yksi esimerkki rikkinäisestä järjestelmästä, sanoo eilisestä tapauksesta chicagolainen virkamies Richard Boykin Guardian-lehdessä.

Boykin ihmettelee sitä, miksi poliisi ei käyttänyt etälamautinta tuliaseiden sijaan. Kuolleiden sukulaiset puolestaan kysyvät, miten poliiseja koulutetaan kohtaamaan henkisistä sairauksista kärsiviä ihmisiä. 

Tapauksen uskotaan kiihdyttävän lisää keskustelua poliisin aseenkäytöstä, erityisesti tummaihoista väestöä kohtaan. Kyseessä ei ole ensimmäinen arveluttava tapaus Chicagon poliisin ampumistilastoissa.

Oikeusministeriö tutkii poliisia

Yhdysvaltojen oikeusministeriö tutkii parhaillaan, rikkooko Chicagon poliisi toimissaan kansalaisoikeuksia.

Tutkimus käynnistyi aiemmin tässä kuussa, kun Chicagon poliisi luovutti pitkän viranomaisvastustuksen jälkeen videon, jolla näkyy, kuinka poliisi Jason Van Dyke ampuu 16 kertaa 17-vuotiasta Laquan McDonaldia lokakuussa 2014.   

Videolla muun muassa näkyy, kuinka Van Dyke jatkaa ampumista, vaikka McDonald makaa liikkumattomana maassa. Van Dyke on nyt syytteessä murhasta.

Videon julkaisu aiheutti viikkojen protesteja rotusuhteista ja poliisin toiminnasta.

Chicagon pormestari Rahm Emanuel hyllytti Chicagon korkeaa poliisijohtoa McDonaldin tapaukseen liittyen. Emanuel aluksi vastusti tapauksen tutkimista, mutta kääntyi lopulta tukemaan sitä.

Oikeusministeriö tutkii poliisin toimia useissa ampumavälikohtauksissa eri puolilla maata. Näistä näkyvimpiä ovat 18-vuotiaan Michael Brownin ampuminen viime vuonna Fergusonissa Missourissa, ja 25-vuotiaan Freddie Grayn kuolema Baltimoressa viime huhtikuussa.  Molemmat olivat mustia.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat