Poliisi kiusasi tummaihoisia vuosikausia USA:ssa: Turhia pidätyksiä ja voimakeinoja

Fergusonin mellakat1
Poliisi ampui aseettoman mustan 18-vuotiaan Michael Brownin viime elokuussa, mikä johti pitkään kestäneisiin mellakoihin ja herätti Yhdysvalloissa kriittisen keskustelun poliisin tummaihoisia kohtaan käyttämästä väkivallasta.
Julkaistu 04.03.2015 05:19

MTV UUTISET - STT - AFP

Yhdysvalloissa Fergusonissa poliisi on syrjinyt säännönmukaisesti tummaihoisia kansalaisia, selviää Yhdysvaltojen oikeusministeriön raportista.

Ministeriön laajojen selvitysten mukaan tummaihoisia on syrjitty ja heidän perustuslaillisia oikeuksia rikottu vuosien ajan Fergusonissa Missourin osavaltiossa. 

Poliisi on käyttänyt liiallista voimaa ja pysäyttänyt autoilijoita sekä tehnyt pidätyksiä ilman kunnon syytä. Fergusonin asukkaista kaksi kolmasosaa on tummaihoisia, mutta heihin on kohdistunut 93 prosenttia kaikista pidätyksistä. Tiedot perustuvat satoihin haastatteluihin ja tuhansiin virallisiin dokumentteihin.

Myös Fergusonin paikallinen oikeusjärjestelmä joutuu huonoon valoon. Raportin perusteella tummaihoisen on huomattavasti muita vaikeampaa päästä oikeudessa ilman seurauksia. 

Asenteista tummaihoisia kohtaan kertovat myös poliisin ja oikeusviranomaisten sähköpostikeskustelut. Eräässä viestissä esimerkiksi kirjoitetaan, että presidentti Barack Obama tuskin jatkaa virassaan kauan, koska mustan miehen on vaikeaa pitää kiinni samasta työpaikasta neljää vuotta. Oikeusministeriö ei paljastanut viestin lähettäjää.

Amnesty: Rikosoikeutta uudistettava 

Fergusonin poliisia on arvosteltu laajasti sen jälkeen, kun valkoihoinen Darren Wilson ampui aseettoman mustan 18-vuotiaan Michael Brownin viime elokuussa. Paljon huomiota saanut tapaus johti pitkään kestäneisiin mellakoihin ja herätti Yhdysvalloissa kriittisen keskustelun poliisin tummaihoisia kohtaan käyttämästä väkivallasta. 

Wilsonia vastaan ei nostettu syytteitä, mutta hän erosi myöhemmin Fergusonin poliisivoimista.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mielestä Obaman pitäisi perustaa työryhmä pohtimaan rikosoikeuden uudistuksia.

– Poliisien väärinkäytösten ja etnisen profiloinnin historia jatkuu juuri niin pitkään, kunnes tekijät joutuvat vastuuseen, sanoo Yhdysvaltain Amnestyn johtaja Steven Hawkins.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat