Poliisi on viime aikoina tiedottanut useammista tapauksista, joissa kadonnutta on ryhdytty etsimään miltei heti katoamisen jälkeen.
Onko poliisi muuttanut toimintatapojaan niin, että etsinnät aloitetaan aiempaa nopeammin, vaikka akuuttia hätää ei olisi, poliisitarkastaja Ari Järvenpää Poliisihallituksesta?
– Toimintatapoihin ei ole tullut muutoksia. Kyse on varmaan enemmän sattumasta. Poliisilla saattaa olla katoamistapauksissa monesta eri lähteestä tietoa, jonka perusteella henkilö pitäisi löytää nopeasti, ettei mitään tapahdu. Kaikkea tietoa ei kuitenkaan voida välttämättä antaa julkisuuteen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi terveystiedot. Henkilöä saatetaan myös etsiä rikokseen liittyen eikä tätä haluta tuoda tutkinnallisista syistä julki.
Miten poliisi tyypillisesti toimii, jos aikuinen tai teini katoaa? Kuinka kauan odotetaan ennen kuin etsinnät aloitetaan?
– Se harkitaan tapauskohtaisesti. Jos poliisille tehdään katoamisilmoitus vaikkapa alaikäisestä nuoresta, poliisi pyrkii selvittämään erilaisia asioita ennen etsintöjen aloittamista. Näitä ovat esimerkiksi puhelimen käyttö ja se, onko kadonnut ollut aiemmin poissa kotoaan. Eri seikkojen perusteella päätetään, ryhdytäänkö välittömiin toimiin vai katsotaanko kolme tuntia tai seuraavaan aamuun, ilmestyykö nuori kotiin.
Vaikuttaako etsintöjen aloittamiseen se, kuinka hädissään nuoren vanhemmat ovat?
– Ei vaikuta. Poliisi pystyy parhaiten ulkopuolisena viranomaisena ja ammatti-ihmisenä arvioimaan tilanteen.
Missä tapauksissa etsintöihin ryhdytään heti?
– Sellaisissa tapauksissa, joissa on viitteitä siitä, että henkilö on vaaraksi itselleen tai toiselle tai hän on muuten välittömän avun tarpeessa.
Onko esimerkiksi katoamispaikalla vaikutusta etsintöjen aloittamisen ripeyteen?
– Kyllähän se aiheuttaa välittömiä toimia, jos ihminen on lähtenyt veneellä vesille eikä häntä kuulu takaisin. Tai jos ihminen on lähtenyt aamulla marjametsään eikä häntä näy vielä illallakaan, vaikka on luvannut palata puoliltapäivin.