Tuoreen kyselyn mukaan entistä suurempi osa poliisin henkilöstöstä on joutunut työnsä takia maalittamisen kohteeksi.
Poliisihallitus teki kyselyn viime kuussa lokakuussa. Sisäisellä kyselyllä selvitettiin henkilöstön kokemuksia ja suhtautumista maalittamiseen viimeisen kolmen vuoden ajalta. Vastaava kysely tehtiin vuonna 2019.
Poliisihallitus pitää kyselyn tuloksia huolestuttavina.
- Poliisiin kohdistuva maalittaminen on vakava ja kasvussa oleva ongelma, johon tulee puuttua kaikin käytössä olevin keinoin. Henkilöstö on poliisin tärkein voimavara, jonka jaksamisesta tulee kyetä huolehtimaan, poliisijohtaja Janne Paavola Poliisihallituksesta sanoo.
Lue myös: Väkivalta poliiseja kohtaan on kaksinkertaistunut 2000-luvulla: "Asioita on menossa suuntaan, jota me emme halua yhteiskunnassa todistaa"
Maalittamisen kokemus yleistynyt
Kyselyn vastaajista 93 prosenttia piti poliisiin kohdistuvaa maalittamista ongelmana. 36 prosenttia oli itse joutunut maalittamisen kohteeksi viimeisen kolmen vuoden aikana. Maalittamisen kokemus on poliisien keskuudessa hiukan yleistynyt. Vastaavasti vuoden 2019 kyselyssä 89 prosenttia piti maalittamista ongelmana ja 31 prosenttia oli kokenut maalittamista.
Kyselyyn vastasi 842 henkilöä eli runsaat kahdeksan prosenttia poliisin koko henkilöstöstä.
Halventamista, mustamaalaamista ja uhkailua
Toteutetussa kyselyssä maalittaminen määriteltiin tarkoittavan toimintaa, jossa yksittäinen henkilö omin toimin tai muita mobilisoimalla käynnistää tai kannustaa yhteen kohteeseen kohdistuvan järjestäytyneen häirinnän. Keinoja ovat muun muassa mustamaalaaminen, yksityisluontoisten tietojen levittäminen tai uhkaaminen.
Maalittaminen voi kohdistua myös henkilöön hänen läheistensä kautta. Poliisin mukaan maalittamisen tavoitteena on vaikuttaa ihmisiin tai yhteiskunnan rakenteisiin ja instituutioihin sekä erityisesti niitä kohtaan tunnettuun luottamukseen.
Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Mikko Eräsen mukaan kyselyn perusteella poliisin henkilöstön maalittamisen yleisimmät ilmenemistavat ovat halventaminen ja mustamaalaaminen sekä suora tai epäsuora uhkailu.
Poliisihallituksessa on parhaillaan valmisteilla maalittamiseen liittyvää oikeudellista tukea koskeva ohjeistus, jolla pyritään parantamaan maalittamisen uhrien oikeusturvaa.
– Maalittaminen heikentää hyvinvointia, turvallisuuden tunnetta ja vaikuttaa myös yksityiselämään, tiedottaa poliisi.