Itä-Suomen poliisi valvoo lähiviikkojen aikana polkupyöräilijöitä. Valvonnassa kiinnitetään erityistä huomiota polkupyörien kuntoon ja näkyvyyteen. Lisäksi poliisi puuttuu aiempaa herkemmin peliin tavatessaan pyöräilijän, joka ei tiedä, missä pyörällä ei saa ajaa.
Syksyllä ja talvella näkyvyys liikenteessä voi olla heikkoa monestakin syystä. Näihin vuodenaikoihin liittyvät hämärä, pimeys, vesi-, räntä- ja lumisade tai jopa lumipyry. Lisäksi auratut lumivallit tai lumikasat voivat haitata näkemistä ja näin lisätä riskiä joutua yhteentörmäykseen autojen kanssa.
Näinä aikoina onnettomuusriski kasvaa, koska samat keliolosuhteet ja niiden tuomat haasteet koskevat myös autoilijoita.
Suomessa kuolee vuosittain keskimäärin 27 pyöräilijää ja lähes 800 loukkaantuu. Henkilövahingoista valtaosa tapahtuu risteyksissä, erityisesti kärkikolmiollisissa risteyksissä.
Autoilija on velvollinen väistämään pyöräilijää, kun hänellä on liikennemerkillä osoitettu väistämisvelvollisuus tai silloin, kun autoilija on kääntymässä pyörätien jatkeen yli. Muissa tapauksissa polkupyöräilijä on aina väistämisvelvollinen.
Vuoden pimeimpinä aikoina on ensiarvoisen tärkeää, että pyöräilijä varmistaa oman näkyvyytensä liikenteessä. Pyöräilijä voi parantaa näkyvyyttään pyörän valojen ja heijastimien lisäksi pukeutumalla värikkääseen ajoasuun, kiinnittämällä asuun heijastimia tai pukeutumalla huomioliiviin.
Lain mukaan polkupyörässä on oltava valkoinen tai vaalean keltainen etuvalo hämärässä tai pimeällä ajettaessa sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet. Kiinteän etuvalon sijasta voi käyttää myös ominaisuuksiltaan vastaavaa pyöräilijään kiinnitettyä valaisinta, kuten otsalamppua. Punaista valoa saa käyttää ainoastaan takavalaisimena. Vilkkuvat valot eivät ole hyväksyttyjä.
– Hirvi ei käytä valoja tai heijastinta – älä ole hirvenä liikenteessä, poliisi lohkaisee tiedotteessaan.
Lähde: Itä-Suomen poliisi
***
1:22