Useista rikoksista epäilty MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin on tuotu viime yönä Andorrasta Suomeen. Poliisin mukaan Janitskin on poliisivankilassa Helsingissä.
Janitskinin kuulustelut aloitetaan mahdollisimman pian, poliisi tiedottaa.
Helsingin käräjäoikeus päättää hänen vankeutensa jatkamisesta ensi viikolla.
Rikostarkastaja Harri Saaristola Helsingin poliisilaitokselta ilmoittaa tiedotteessa, että Janitskiniin liittyvä esitutkinta on loppuvaiheessa, mutta edelleen kesken.
– Hieman ennen Janitskinin luovuttamista Suomeen poliisille selvisi, että anonymiteetin turvin toimineita muita henkilöitä on syytä epäillä osin samoista ja muista samaan rikoskokonaisuuteen liittyvistä rikoksista. Tämä saattaa vaikuttaa esitutkinnan kestoon, Saaristola kertoo.
Hänen mukaansa muut epäillyt on jo kuulusteltu.
Pitempi mielenosoitus poliisitalolla?
Janitskinin kannattajat järjestivät mielenosoituksen hänen tuekseen Helsingin Pasilassa poliisitalolla. Kello 14 alkaneeseen mielenilmaukseen otti osaa poliisin mukaan 80–100 ihmistä.
Mielenosoitukseen saapui poliisin mukaan kaksi eri ryhmää, joista toinen ilmoitti aikovansa pysyä paikalla niin kauan kuin Janitskin on poliisitalossa vangittuna.
Mielenilmaus sujui lauantaina poliisin mukaan rauhallisesti.
Lukuisia rikosepäilyjä
Janitskinia epäillään muun muassa tekijänoikeusrikoksista, laittomasta uhkauksesta, törkeästä kunnianloukkauksesta, useista kunnianloukkauksista, törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, salassapitorikoksesta, rahapelirikoksesta ja rahankeräysrikoksesta.
Andorralainen oikeusistuin päätti maaliskuussa, että Janitskin luovutetaan Suomeen. Janitskin ehti olla lilliputtivaltiossa vangittuna ja kotiarestissa yli puoli vuotta.
Janitskin otettiin Andorrassa kiinni elokuussa Suomen viranomaisten pyynnöstä. Hänet oli aiemmin vangittu poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa.
Luovutusprosessi Suomeen osoittautui monimutkaiseksi. Joulukuussa andorralainen tuomioistuin päätti hylätä Suomen luovutuspyynnön muotovirheisiin vedoten. Andorralainen syyttäjä valitti päätöksestä ylempään tuomioistuimeen, joka maaliskuussa pyörsi päätöksen.