Poliitikon mielestä keskituloinen tienaa 2500 euroa

Julkaistu 16.08.2008 04:25(Päivitetty 19.08.2008 18:05)

Kaksi ihmisryhmää on kesän ja alkusyksyn ajan viihtynyt poliitikkojen puheissa: pieni- ja keskituloiset. Ensi vuoden budjetinteon yhteydessä kaikki puolueet oikealta, vasemmalta ja keskeltä ovat miettineet ääneen sitä, kenelle luvatut verohelpotukset pitäisi antaa. 800 miljoonaa euroa tasaisesti kaikille, kuten valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ehdottaa? Vai vain kaikkein köyhimmille, kuten vihreät tekisivät?

Tähän asti juuri mikään puolue ei ole tarkemmin julkisesti määritellyt, mitä he tarkoittavat pieni- ja keskituloisella.

Mutta nyt määrittelee: kolme neljästä hallituspuolueesta laskee keskituloiseksi sellaisen ihmisen, joka saa keskiarvopalkkaa. Keskustan veroasiantuntija, kansanedustaja Mika Lintilä luokittelee keskituloiseksi keskivertopalkansaajan, eli 2000-2700 euroa kuukaudessa saavan. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki laskee keskituloiseksi noin 2500 euroa kuussa ansaitsevan.

Kokoomuksen kansanedustaja Jari Koskinen, joka istuu myös valtiovarainvaliokunnan verojaoksessa, on Sinnemäen kanssa samoilla linjoilla: noin 2600 euroa kuussa ansaitseva kuuluu keskituloisiin.

Neljännen hallituspuolueen RKP:n kansanedustaja, entinen valtiovarainministeri ja nykyinen verojaoksen jäsen UIla-Maj Wideroos ei puolestaan halua sanoa keskituloisen euromääristä mitään. Wideroosin mukaan tuloluokkiin on vaikea panna eurorajoja, koska heti ilmestyy joku sanomaan, että saan sata euroa enemmän ja haluan samat verohelpotukset kuin muutkin.

Miten puolueet sitten voivat edes puhua samasta asiasta eli keskituloisista, jos eurorajoja ei voida määritellä?

- Hyvä kysymys. Sehän nyt on selvä, että jos tienaa 10 000 euroa kuussa, niin ei ole keskituloinen. En haluaisi kuitenkaan nyt määritellä tarkalleen, kuka on keskituloinen, Wideroos sanoo.

Keskituloisen rajoja ei ole määritelty

Mitään kansallistakaan, yhdessä sovittua pienituloisen määritelmää tai virallista köyhyysrajaa ei ole. Tilastokeskuksella on käytössä EU:n yhteinen määritelmä, jonka mukaan ihminen on pienituloinen, jos hänellä on käytössä korkeintaan 60 prosenttia siitä, mitä keskimäärin ansaitaan. Käytännössä tämä tarkoittaa yhden aikuisen taloudessa alle 12 460 euron tuloja vuodessa. Kahden aikuisen ja kahden alle 14-vuotiaan perhe on Tilastokeskuksen mukaan pienituloinen, jos tulot ovat vuodessa alle 26 170 euroa.

Keskituloiselle ei vastaavaa, tarkkaa euromääräistä rajaa ole, mutta Tilastokeskus laski sen pyynnöstä: sen mukaan keskipalkkainen suomalainen olisi 2373-3133 euroa kuukaudessa ansaitseva. Luku on saatu panemalla kaikki suomalaiset palkansaajat jonoon ja jakamalla heidät tuloluokittain kymmeneen osaan. Keskituloisiksi palkansaajiksi voi tästä jonosta laskea neljä keskimmäistä luokkaa.

Valtiovarainministeriö jakaa omalta osaltaan suomalaiset neljään veroluokkaan: alimmassa luokassa eli pienipalkkaisimpien tulot ovat 12 600-20 800 euroa vuodessa ja ylimmässä luokassa eli suurituloisimmat ansaitsevat yli 62 000 euroa vuodessa. Keskituloisia lienevät tuolle välille jäävät.

(MTV3-STT)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa