Polkupyörä kannattaa huoltaa, vaikka varsinaista vikaa ei olisikaan. Peruspuhdistus ja rengaspaineen tarkistus ovat tärkeitä toimenpiteitä, joiden ansiosta pyöräsi kulkee kuten pitääkin.
Kevät ja lämpenevät säät houkuttelevat kaivamaan pyörän pois varastosta ja suuntaamaan ajolenkille, mutta ennen käyttöönottoa kannattaa tarkistaa, että pyörä on ajokunnossa.
Tunturi kehottaa pyöräilijää huollattamaan ajokkinsa ainakin kerran vuodessa ammattilaisella, joka tarkastaa muun muassa jarrut ja vaihteet. Talvipyöräilijän kannattaa huollattaa pyörä niin keväällä kuin syksylläkin, kesäkäyttäjälle riittää pelkkä syyshuolto.
1. Oikea rengaspaine
Oikea ilmanpaine vaikuttaa renkaiden kulutuksenkestoon, suurimman sallitun käyttöpaineen löydät renkaiden sivusta.
Kova rengas rullaa paremmin kuin pehmeä, mutta ilmaa ei saa olla liikaa. Lisää ilmaa, kunnes rengas tuntuu sopivan jämäkältä sormien alla.
2. Huolellinen ja säännöllinen puhdistus
Polkupyörän puhdistaminen on tärkeä osa sen huoltoa, sillä pöly ja muu lika voivat vahingoittaa pyörän osia.
Painepesuri on liian kova apuväline ajokkisi puhdistukseen, pesusieni ja veteen laimennettu autonpesuaine riittävät mainiosti. Huuhtele pyörä pesun jälkeen varovasti, älä käytä liian kovaa painetta.
Jos haluat pyörästäsi herkullisen kiiltävän, kiillota se autovahalla. Muista tarkastaa ketjujen ja muiden liikkuvien osien voitelu pesun jälkeen.
3. Ohjainlaakerin toimintakunnon tarkastus
Asiantuntija tarkistaa ohjainlaakerin vuosihuollon yhteydessä, mutta voit itsekin tarkkailla sen toimintakuntoa. Joe etujarrua painettaessa ja samalla pyörää eteen ja taakse liikutettaessa ohjaintankoon tuntuu selvä lonksahdus, ohjainlaakeri saattaa vaatia säätämistä, jolloin se kannattaa viedä huoltoon.
4. Päällirenkaan kulutuspinnan tarkastus
Jos pinnan kuvio keskellä on kulunut lähes sileäksi, on päällirengas aika vaihtaa uuteen. Vanhan renkaan sivusta löydät kokotiedot, jotta voit vaihtaa samanlaisen tilalle.
6. Ketjuvaihteiston lisävoitelu
Ketjuvaihteisto on altis kuraantumiselle, joten pesu voi olla tarpeen useammin kuin perushuoltojen yhteydessä. Voit puhdistaa osat liuotinpesuaineen ja pienen pensselin avulla. Huuhtele osat pesun jälkeen kuumalla vedellä ja voitele ketjuöljyllä.
Kokeile pesun jälkeen, että vaihteisto toimii hyvin.
Takavaihdin menee helposti rikki ja on altis kolhuille, joten kolhusta kärsinyt vaihteisto kannattaa korjauttaa heti.
7. Ketjun huolto
Ketjun kuluneisuus tarkistetaan vuosihuollon yhteydessä syksyllä, mutta sen voitelu kannattaa tarkistaa myös keväällä. Kuiva ketju tekee ajosta raskaampaan ja kuluttaa ketjurattaat nopeasti loppuun.
Tarvittaessa puhdista ketju liotinpesuaineen ja pensselin avulla. Huuhtele ketju sen jälkeen kuumalla vedellä ja voitele lopuksi huolellisesti.
Lähde: Tunturi
Hannele Järvelä/ MTV3