Pöllöraati: Marinin fetapiirakkaohjeet ja positiivinen somepöhinä kääntyivät itseään vastaan

Sanna Marinin bilekohu ja sosiaalisen median käyttäytyminen puhututti MTV:n Uutisaamun Pöllöraadissa.

Keskustelussa pohdittiin pääministerin viime päivinä toistamaa toivetta, että hänen mielestään pitäisi keskittyä enemmän politiikan asia- ja sisältökysymyksiin, kuin yksittäisen poliitikon vapaa-ajan tekemisiin.

MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg huomauttaa, että pääministeriltä on ollut yleisesti ottaen vaikea saada kommentteja politiikan asiakysymyksiin, joita hän on nyt korostanut – jo ennen bilevideoiden julkituloa.

– Pääministeri ei helposti anna kommentteja. Nyt hän on vähän pakon edestä bilejuttujen takia järjestänyt tiedotustilaisuuksia, Berg sanoo.

– Mutta kun muuten pyytää asiakysymykseen kommenttia, ei löydy aikaa tai sanotaan, että joku muu puhuu siitä tai on toisen pöydällä. Kesällä kun oli iso Uniper ja Fortum (-sotku), niin ei hän tullut sitä kommentoimaan, koska oli lomalla. Ymmärrän sen, että on lomalla, mutta ne ovat sen verran isoja asioita minun mielestäni, että pääministerinkin kuuluu kommentoida.

Samaan aikaan kun miljardeja maksava Uniper-sotku paisui paisumistaan, Marin aloitti lomansa ja suuntasi Ruisrockiin. Tämän jälkeen hän vietti pääministerin virka-asunnolla jatkoja, joista levisi roisi kuva julkisuuteen.

Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen on Bergin kanssa samoilla linjoilla. Hän olisi toivonut pääministeriltä näkyvämpää roolia Fortumin miljarditappioihin ja vaikkapa hoitajamitoitukseen liittyen, toki unohtamattakaan Ukrainan sotaa.

– Kyllä pääministeriä tässä tarvittaisiin, eikä tämä (bilekohu) parantanut pääministerin mahdollisuuksia osallistua tähän (keskusteluun), mutta on erittäin hyvä asia, että hän keskittyy nyt työhönsä ja ottaa näitä asioita vastuulleen hallituksen nimissä.

Marin onkin sanonut viime päivinä, että hän aikoo keskittyä työntekoon ja ”ottaa opiksi” bilekohusta.

Sosiaalisen median käytös puhuttaa

Sanna Marinin sosiaalisen median käytös on puhuttanut aiemmin. Jos muistellaan esimerkiksi Ruisrockin aikaista positiivista mediakuvaa, joka pääministeristä julkaistusta kuvasta seurasi, ollaan päästy sosiaalisen median toiseen ääripäähän – some voi kääntyä myös itseään vastaan.

Heinäkuussa rento kuva pääministeristä Ruisrockissa herätti laajaa kansainvälistä huomiota sekä sosiaalisessa mediassa että tiedotusvälineissä. Aiemmin hän on saavuttanut positiivista näkyvyyttä myös esimerkiksi poseeraamalla naistenlehdissä tai jakamalla fetapiirakkareseptejä.

Puolestaan elokuussa Marinin biletysvideot ja huumetestiuutisointi sai valtavasti huomiota, myös negatiivista, ja uutiset levisivät kulovalkean tavoin myös kansainvälisessä mediassa.

Kääntyikö Marinin strateginen sosiaalisen median käyttö häntä itseään vastaan?

"Eihän se niin mene, että poliitikko päättää mistä saa kysyä"

Ylen Politiikkaradion politiikan toimittaja Linda Pelkonen nostaa esiin, että Marin on vetänyt somessa kevyttä, jopa lifestylemäistä linjaa. Täten viime päivien vaatimus asiakysymyksistä on ristiriitainen.

– Hän on antanut fetapiirakkareseptejä, hän esittelee käsilaukkua somessa, kommentoi lifestyleaiheita ja on tuonut perheasioitaan esiin naistenlehtiin, mutta nyt ollaan yhtäkkiä sitä mieltä, että pitää puhua vain politiikan asia- ja sisältökysymyksistä. Eihän se niin mene, että poliitikko päättää sen, että media ei saa kysyä jostain asiasta. Totta kai tästä (bilekohusta) puhutaan, kun se on tullut ilmi, Pelkonen sanoo.

Myös MTV:n Berg huomauttaa, että Marin on jopa pyrkinyt kontrolloimaan hänen julkisuuskuvaansa.

– Tämä asia on ollut aika pitkään ainakin uutis- ja politiikantoimittajien keskuudessa esillä. On se outoa, että hän liiaksi päättää, että tuohon (haastatteluun) menen, tuo on mukava aihe. Nyt puhun asiakysymyksistä – ja tämä on ollut pitkään, en puhu vain bilekohusta – että hän ei ole kovin helposti kommentoimassa, vaan haluaa kontrolloida aika vahvasti sitä, mitä hän tekee ja kenelle, Berg miettii.

Lue myös:

    Uusimmat