Yksinkertaiset kikat tekevät kävelystä tehokkaampaa.
Kävely auttaa pitämään sydämen ja kehon terveinä. Suomalaisissa Käypä hoito -suosituksissa 18–64-vuotiaita aikuisia kehotetaan liikkumaan esimerkiksi reippaasti kävellen ainakin kaksi ja puoli tuntia viikossa.
Riippuen muun muassa kävelijän painosta ja vauhdista tunnin matkalla voi kuluttaa noin 200 tai jopa lähemmäs 500 kaloria. Kokeile, auttaisivatko seuraavat Grandparents-verkkosivuston ohjeet reipastamaan omaa menoasi.
Harhauta ajatukset johonkin muuhun
Ei ole kivaa, jos liikkuessa vain ajattelee, kuinka monta kymmentä minuuttia on vielä jäljellä, että saa x määrän kaloreita poltettua. Kannattaakin tehdä jotain, joka vie huomion pois tällaisista ajatuksista.
Ala vaikka terästää espanjan taitoasi opiskelemalla kieltä kuulokkeiden kautta, soita kaverille lenkin aikana tai etsi samalla geokätköjä. Näin voi tulla huomaamattaan kävelleeksi jopa kauemmin ja nopeammin kuin alun perin edes ajatteli.
Leikittele vauhdilla
Vaihtelemalla etenemisnopeutta kävelyn aikana pystyy polttamaan enemmän kaloreita ja tehostamaan aineenvaihduntaa pidemmäksi aikaa. Intervalliharjoittelun ei tarvitse olla mitenkään vaikeaa: lyhyen lämmittelyn jälkeen kävele 30–60 sekunnin ajan niin kovaa kuin pystyt, palaa takaisin kohtalaiseen kävelyyn kolmeksi–viideksi minuutiksi, ja toista sama uudestaan.
Voit ujuttaa yhden lenkin sisään esimerkiksi viisi vauhdikkaampaa spurttia. Jos huomaat kuntosi paranevan, lyhennä vähitellen aikaa intervallien välissä ja tee kovia spurtteja entistä tiheämmin välein. Päätä lenkki rauhallisempaan kävelyyn.
Poistu tasaiselta
Kun kävelee ylämäkeen, kaloreita palaa enemmän kuin tasaisella maalla. Valitse siis lenkkireitiksi vähän mäkisempi maasto tai alue, jossa pääsee kiipeämään portaita.
Tartu sauvoihin
Sauvakävelyn väitetään olevan jopa 20 prosenttia tehokkaampaa kuin kävely ilman sauvoja. Sauvakävellessä lenkin teho kohdistuu myös käsien ja selän lihaksiin, mutta tekniikan pitää olla hallussa. Muista esimerkiksi, että sauvoja ei kuulu puristaa eikä heilutella itsensä edessä, vaan ne painetaan taaemmaksi maahan ja työnnellään luonnollisesti kävelyn rytmissä.
Heiluta käsiä
Etkö tykkää sauvoista tai kehtaa hankkia sellaisia? Jo niinkin pieni asia kuin käsien liikuttelun lisääminen lenkin aikana voi auttaa liikkumaan nopeammin ja pitämään käsivarret timminä. Pidä kyynärpäät 90 asteen kulmassa, älä vain heiluttele käsivarsia suorina.
Lähteet: Grandparents.com, Kaypahoito.fi, Kaloritaulukko.fi, Suomenlatu.fi, Ukkinstituutti.fi
Teijo käveli Rovaniemeltä Helsinkiin
MTV Uutiset tapasi Rovaniemeltä kävelemään lähteneen Teijo Romppaisen Vantaalla syyskuussa 2014. Katso video alta.
1:13