Pörssiklubi äänestää naisjäsenyydestä huomenna – johto uskoo viestin menneen perille: "Hallituksemme on muutoksen tarpeellisuudesta yksimielinen"

11:00img
Julkaistu 25.09.2018 20:50

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Keskiviikon äänestyksessä saadaan vasta esimakua. Vuokrasopimuksen irtisanominen toimii giljotiinina.

Video: Pörssiklubin vuokrasopimusta ei jatketa, mikäli naiset eivät pääse mukaan (29.11.2017)

Helsingin pörssiklubi äänestää huomenna keskiviikkona naisten mahdollisuudesta päästä klubin jäseneksi.

Äänestys ei vielä ratkaise naisten kohtaloa. Kyse on sääntömuutoksesta, joka vaatii kahden eri kokouksen hyväksyntää. Lisäksi muutos vaatii molemmissa kokouksissa tuekseen kahden kolmasosan enemmistön.

Nyt sääntöjen mukaan jäsenten tulee olla miehiä.

Pörssiklubin hallituksen puheenjohtaja Finn Wardi ei halua ennakoida keskiviikon äänestystulosta, mutta korostaa hallituksen esittävän sääntömuutosta (naiskiellon poistamista) yksimielisesti.

– Hallituksemme on muutoksen tarpeellisuudesta yksimielinen ja uskon, että meidän jäsenistömme on sisäistänyt tämän, mitä olemme heille viestittäneet.

Tilanteeseen on tullut muutos

Wardin mukaan naiskysymyksestä on kyselty säännöllisesti jäsenistöltä, mutta muutoksesta ei ole aiemmin liiemmin innostuttu. Nyt tilanne on muuttunut.

Viimeisimmän kyselyn mukaan 53,7 prosenttia kannatti naisjäsenyyttä. Vastausprosenttikin oli 73 prosenttia. Wardi myöntää, että yli puolet ei vielä riitä kumoamaan naiskieltoa.

– Kuitenkin tämä prosentti oli kasvanut vahvasti, minkä takia vietiin (asiaa) eteenpäin.

Pörssiklubilla on 1760 jäsentä, joista huomisen illan kokoukseen saapuu arviolta 400-450 henkeä. Wardin mukaan tarkkaa lukua on vaikea arvioida, koska paikalle voi tulla myös ilmoittautumatta.

Wardi ei halua spekuloida sillä, mitä mielikuvia pörssiklubista syntyy, jos huominen tai sitä seuraava kokous torppaa naisten pääsyn jäseneksi.

– Huomenna on äänestys. Katsotaan sen jälkeen, hän toteaa.

Kiusallinen sekaannus

Helsinkiläiset liikemiehet perustivat Pörssiklubin vuonna 1910. Klubin jäseneksi pääsee vain suositusten kautta. Naiset voivat vierailla klubilla kutsuttuina, mutta jäseniksi ei ole asiaa.

Vielä vuosi sitten Pörssiklubin viestintävastaava Juhani Mäkinen piti mahdollisena, että Pörssiklubi säilyy herrakerhona.

– Maailma muuttuu, mutta voi käydä niinkin, että todetaan, ettei tasa-arvoa pidä kaikkiin nurkkiin ängetä, Mäkinen totesi Kauppalehdelle (26.11.2017).

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri ilmoitti perään Twitterissä, että säätiö aikoo irtisanoa Pörssiklubin vuokrasopimuksen ja neuvotella sen uusiksi. Pörssiklubin vuokrasopimus on katkolla 2020.

Lounasmeri piti kiusallisena, että pörssi ja Pörssiklubi sotketaan toisiinsa, vaikka pörssiklubi hallinnoi vain seurustelutilojaan pörssitalossa.

– Meidän näkökulmasta sijoittamiseen ei liity mitään sukupuolta. Pörssin perusajatus on tasa-arvoinen, että jokainen voi olla omistaja, Lounasmeri sanoi MTV:lle (27.11.2017).

Suomalainen klubi saman edessä

Naiskeskustelua käydään myös Helsingin Suomalaisella Klubilla. 1870-luvun perua oleva fennomaanien perustama mieskerho toimii samassa talossa kuin kansallinen kokoomus. Se myös edustaa porvarillisia arvoja, vaikkakaan ei puoluetta.

Kokoomuksen puoluejohto on ilmoittanut jättävänsä Suomalaisesta Klubin, jos marraskuun äänestyksessä naisia ei hyväksytä kerhon jäseniksi.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) on jo eronnut klubista.

Puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi STT:lle, että vain miehet hyväksymä klubitoiminta on aikansa elänyttä.

Tuoreimmat aiheesta

Kauppalehti