Ruotsin kirkkaimpien urheilutähtien joukkoon lukeutuvan seiväshyppääjän Armand Duplantisin jääminen kärkikolmikon ulkopuolelle Ruotsin Vuoden urheilija -äänestyksessä on nostanut kohun Ruotsissa.
23-vuotiaan Duplantisin kausi oli häikäisevä. Nuori supertähti voitti seiväshypyn EM- ja MM-kultaa. Duplantis hyppäsi Eugenen MM-kisoissa myös uuden maailmanennätyksen 621.
Kansainvälinen urheilujournalistijärjestö AIPS nimesi Duplantisin vuoden 2022 toiseksi parhaaksi urheilijaksi, mutta Ruotsin urheilijaäänestyksessä maailmanennätysmies ei mahtunut edes kolmen parhaan joukkoon.
Ruotsissa parhaalle urheilijalle jaettava Jerring-palkinto valitaan yleisöäänestyksellä. Huimasta vuodesta huolimatta ruotsalaiset äänestivät Duplantisin edelle Indianapolis 500 -kisan voittaneen moottoriurheilija Marcus Ericssonin, pikaluistelutähti Nils van der Poelin ja ratsastaja Henrik von Eckermannin. Äänestyksen voitti kaksi olympiakultaa Pekingistä napannut van der Poel.
Gaalan jälkeen suurin huomio keskittyi kuitenkin Duplantisiin. Duplantisin kohtalo sai Ruotsissa aikaan suuren kohun. Urheilupiirit kritisoivat äänestystuloksia voimakkaasti.
– Se, että "Mando" ei ole Jerring-palkinnon kärkikolmikossa on mielestäni noloa, Ruotsin jääkiekkolegenda Jonas Bergqvist kirjoittaa Twitter-tilillään.
– (Sergei) Bubka oli idolini nuorena ja Mondo on murskannut kaikki hänen tekonsa. Se, ettei hän ole kolmen joukossa, on noloa ja surullista, Bergqvist summaa Expressenille.
Myös entinen seiväshyppääjä Alhaji Jeng kummasteli asiaa.
– Hänet nimetään maailman toiseksi parhaaksi urheilijaksi Lionel Messin jälkeen, eikä hän saa yhtään palkintoa (Ruotsissa). Minusta se on outoa, Jeng kummastelee Aftonbladetin mukaan.
Fotbollskanalin toimittaja Siavoush Fallahi antoi Ruotsin kansalle kovaa kritiikkiä.
– Potkut koko Ruotsin kansalle, Fallahi kirjoittaa.
Duplantisin manageri Daniel Wessfeldt kokee tietävänsä, miksi Duplantis ei mahtunut kärkikolmikkoon.
– Jos olet voittanut liikaa, voitat vähemmän nyt. Ihmiset ikään kuin ajattelevat, että hän on liian hyvä ja ansaitsee liikaa rahaa ja niin edelleen. Uskon, että sillä voi olla merkitystä Ruotsissa, Wessfeldt pohtii Aftonbladetille.