Urpo Rinne saa toimia vastaisuudessa lääkärinä, tosin vain julkisella sektorilla ja valvonnan alaisena. Rinteen katsotaan laiminlyöneen Parkinsonin tautia sairastavien potilaiden hoitoa.
Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) on rajoittanut neurologian professori Urpo Rinteen oikeutta harjoittaa ammattiaan.
Rinne saa toimia lääkärinä vain julkisen terveydenhuollon yksiköissä toisen lääkärin johdon ja valvonnan alaisena. Päätös kumoaa vuosi sitten annetun väliaikaisen kiellon, joka esti kokonaan Rinteen toimimisen lääkärinä.
Rajoitus ammatin harjoittamiseen on TEO:n mukaan tarpeen, sillä Rinne oli vuosien ajan laiminlyönyt potilaidensa asiamukaisen hoidon vastatessaan lähes yksi Parkinsonin tautia sairastavien potilaiden hoidosta Turun yliopistollisen keskussairaalaan (TYKS) neurologian poliklinikalla.
TEO:n mukaan Rinne on hoitanut potilaita lääketutkimuksen ehdoilla ja rikkomut niin toimiessaan ammattieettisiä velvoitteitaan ja vaarantanut potilaidensa terveyttä sekä loukannut heidän itsemääräämisoikeuttaan.
"Ainutlaatuinen tapaus"
Ylijohtaja Tarja Holin mukaan tapaus on ainutlaatuinen.
- TEO:n valvonnassa ei ole aiemmin tullut esille tapausta, jossa tutkimukselliset lähtökohdat olisi systemaattisesti asetettu potilaiden hoidon edelle, Holi sanoo.
Huolimatta tapauksen poikkeuksellisuudesta TEO ei katsonut tarpeelliseksi kieltää Rinteeltä lääkärinä toimimista lopullisesti.
- Pohdimme tarkasti, mikä on pienin mahdollinen toimenpide potilasturvallisuuden takaamiseksi, ja tulimme siihen tulokseen, että tällainen rajaus riittää.
Jutun taustat
Urpo Rinne toimi vuoteen 2000 saakka Turun yliopiston neurologian professorina ja TYKS:in neurologian klinikan ylilääkärinä. Lisäksi hänellä on ollut yksityisvastaanotto.
TEO:n arvio Rinteen toiminnasta perustuu kanteluihin, jotka koskevat 29:ää potilastapausta. Lähes kaikki potilaat ovat Rinteen hoidossa ollessaan osallistuneet myös Parkinsonin taudin lääketutkimuksiin.
Selvityksen mukaan Rinteen toimintaa ovat ohjanneet tutkimuksen tarpeet. Uudet potilaat on kotiutettu osastolla tehdyn tutkimuksen jälkeen lähes säännönmukaisesti ilman mitään lääkettä, ilmeisesti odottamaan seuraavan tutkimuksen alkamista. Tutkimuksen päätyttyä myös potilaan hoito poliklinikalla on päättynyt.
Rinne on myös viivyttänyt useiden potilaiden hoitotoimia useilla kuukausilla, enimmillään yli vuodella. Lisäksi hän on jättänyt vaikeista oireista kärsiviä potilaita kokonaan ilman lääkettä. Joillakin potilailla lääkkeetön aika on kestänyt vuosia.
TEO löysi näyttöä myös siitä, että osalle potilaista oli annettu harhaanjohtava kuva tilanteesta: Lääketutkimuksen sijasta on puhuttu hoidosta. Potilaille saattoi myös syntyä käsitys, että kaikki saisivat koko tutkimusajan uutta lääkettä, vaikka osa saikin vanhaa. Lisäksi osa vaikeistakin oireista kärsivistä potilaista on ollut lumelääkkeen varassa koko tutkimusajan.
Rinne on myös jatkanut joidenkin potilaiden hoitokokeilua uudella lääkkeellä huolimatta sen aiheuttamista vaikeista sivuvaikutuksista tai potilaan tilan heikkenemisestä.
Sairauskertomuksiin Rinne on tehnyt hyvin niukkoja, lähes olemattomia merkintöjä. Sen sijaan merkintöjä on tehty lääketutkimuksiin liittyville seurantakaavakkeille, jotka eivät ole olleet muun henkilökunnan saatavilla.
(MTV3-STT)