Puolueesta erottaminen on dramaattinen toimi, mutta Tynkkys-kohuun se ei näytä olevan nopeavaikutteinen lääke.
Perussuomalaisista erotettu Sebastian Tynkkynen sanoi tänään STT:lle, että hän aikoo mennä normaalisti paikalle seuraavaan puoluehallituksen kokoukseen.
– Tottahan toki, olenhan puolueen kolmas varapuheenjohtaja, Tynkkynen sanoi.
Perussuomalaisten puoluehallitus päätti perjantaina kokouksessaan erottaa Tynkkysen puolueesta. Tynkkynen kertoi, että oli ollut tänään aamulla yhteydessä puoluejohtoon tilanteesta. Tynkkynen ei halua tarkemmin kertoa yhteydenotoistaan tai käymistään keskusteluista.
– Asiasta keskustellaan parhaillaan, mutta siitä ei ole vielä mitään ulos kerrottavaa, Tynkkynen sanoi.
Tynkkysen tavoitteena on löytää keskustelujen kautta joku järkevä sopuratkaisu.
Hänen mielestään päätöksen peruuttaminen olisi järkevin ratkaisu, eikä hän haluaisi mieluusti kääntyä oikeuslaitoksen puoleen asiassa.
Puoluehallituksen mukaan syynä potkuihin oli se, että Tynkkynen oli julkaissut ilman lupaa nimet, jotka oli kerännyt perussuomalaisten yhteiskokousta vaatineeseen nettivetoomukseen. Puoluehallituksen mukaan tämä loukkasi puolueen jäsenten oikeuksia.
Osa oikeusoppineista kyseenalaisti päätöksen laillisuuden, ja epäselvyyttä oli myös siitä, mikä on Tynkkysen tuleva rooli puolue-elimissä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi maanantaina, että puoluehallitus erotti Tynkkysen nimenomaan puolueen jäsenyydestä, ei puoluehallituksesta tai varapuheenjohtajuudesta.
"Virhearvio Soinilta"
Yleisen valtiotieteen professori Jan Sundberg Helsingin yliopistosta pitää Soinilta virhearviona, että Tynkkynen erotettiin puolueesta. Tynkkynen sai tästä paljon sympatiapisteitä ja Soini näyttäytyi autoritaarisena johtajana.
– Tapaus paljasti Soinin johtamistyylin, joka ei ole ollut kaikilla niin tiedossa.
Sundbergin mukaan Soinin ja puolueen kannalta viisainta olisi nyt sopia ja päästää Tynkkynen takaisin puolueeseen.
Tynkkynen on kyseenalaistanut, voiko puolue jatkaa hallituksessa. Sundberg arvioi Soinin havainneen, että Tynkkynen on saanut tälle ajatukselleen paljon tukea perussuomalaisten jäseniltä ja kannattajilta. Niinpä hän on Soinille tai puolueelle selvästi vakavampi uhka kuin esimerkiksi Olli Immonen, joka erosi puolueen eduskuntaryhmästä määräajaksi Facebook-kirjoituksestaan nousseen kohun jälkeen.
Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että perussuomalaisten puoluejohdossa on kipuraja ylittynyt ja todettu, että jäsenistön julkisuudessa käymä kriittinen keskustelu ei voi käydä näin kovilla kierroksilla.
– Haluttiin antaa viesti, että siinä on vissi rajansa, kuinka kriittistä keskustelua julkisuuden kautta voi käydä, Jokisipilä arvioi.
Kohut laantuvat aikanaan, mutta Jokisipilä uskoo, että keskustelu perussuomalaisten sisäisestä tilanteesta tulee jatkumaan.
– Varsinkin jatkuu keskustelu siitä, mikä on maahanmuuttokriittisyyden ja tällaisen yleisen perussuomalaisuuden suhde puolueessa, Jokisipilä sanoo.
Entä mikä olisi ollut Soinille ja puoluejohdolle vaihtoehtoinen tapa hoitaa Tynkkys-tapaus?
– Niin kuin muutkin tapaukset: antaa mennä vaan, Sundberg sanoo.