Eläkkeelle jääminen on valtava elämänmuutos, johon niin työntekijän kuin työnantajan on hyvä valmistautua jo etukäteen.
Psykologi Sirpa Taskinen kannattaa pehmeää laskua eläköitymiseen.
– Se on ällistyttävän iso elämänmuutos, ja sitä eivät monet osaa etukäteen arvellakaan, Taskinen sanoo Studio55.fi-lähetyksessä.
– Samalla lailla kuin työhön tuleville järjestetään näitä kursseja, miten työpaikalla ollaan ja eletään, niin vastaavasti pitäisi täällä jälkipäässäkin tehdä.
Eläköityminen on Taskisen mukaan niin dramaattinen elämänmuutos, että se on verrattavissa avioeroon.
– Jos jotain tehdään aivan äkkiä, niin kyllä se jossain vaiheessa kostautuu, että ei ole käynyt riittävästi lävitse sitä eroprosessia. Se on melkein kuin avioliitosta eroaisi.
Työhyvinvointi heijastuu yhteiskunnan hyvinvointiin
Pehmeä lasku eläkkeelle hyödyttäisi Taskisen mukaan sekä työntekijää että työnantajaa.
– Työnantajalle se olisi sikäli järkevää, että kaikki poislähtijäthän vievät mukanaan todella paljon sosiaalista pääomaa. Esimerkiksi sellaista hiljaista tietoa ja ihmissuhdeverkostoja, jotka eivät rakennu hetkessä.
– Työntekijän kannalta olisi hyvä, että siinä olisi sellainen pehmeä lasku, että voisi vähitellen vähentää töitänsä ja siirtää niitä nuoremmille.
Pidemmällä tähtäimellä tämä heijastuisi myös yhteiskunnan hyvinvointiin.
– Jos halutaan Suomen tuottavuus nousuun, niin sehän merkitsisi sitä, että pitäisi satsata nimenomaan henkilöstöhallintoon. Tyytyväinen ja hyvinvoiva työntekijä merkitsee sitä, että firmallakin menee hyvin.
– Se, että kohdellaan työntekijöitä ihmisinä ja kunnioitetaan heitä, heijastuu heti myös yhteiskunnan hyvinvointiin ja yhteiskunnalliseen ilmapiiriin, Taskinen sanoo.
Miten rutiinit helpottavat elämää myös eläkkeellä? Mistä kaikesta eläkeläinen saa mielekkyyttä arkeensa? Katso koko lähetys!