Milloin viimeksi olet joutunut päivittämään tuttavan kännykkänumeroa yhteystietoihin? Todennäköisesti aikaa on kulunut hyvä tovi, sillä matkapuhelinnumeron vaihtamisesta on tullut harvinaista puuhaa.
Muutos on tapahtunut numeroiden siirtämistä koskevan uudistuksen jälkeen. Matkapuhelinnumeroiden siirrettävyys tuli vuonna 2003. Vanhan puhelinnumeronsa on pystynyt sen jälkeen säilyttämään operaattoria vaihtaessa. Aiemmin operaattorin vaihdos tarkoitti myös numeron vaihtamista.
Uudistus on romahduttanut numeroiden vaihtamisen.
– Pääsääntöisesti aina halutaan ottaa oma numero mukaan, kuvailee kuluttaja-asiakaspalvelusta vastaava johtaja Heli Partanen TeliaSoneralta.
– Numero vakiintuu nopeasti. Siitä ei luovu niin helpolla, luonnehtii puolestaan kuluttajien puheliittymistä vastaava liiketoimintajohtaja Jan Virkki Elisalta.
Into vaihtaa operaattoriakin hiipui
Puhelinnumeron siirrettävyydellä haluttiin edistää telemarkkinoiden kilpailua. Alussa siirto innostikin kansaa operaattorin vaihtoon. Vuonna 2005 tapahtui Partasen sanoin "purske".
– Suomessa varmaan puolitoista miljoonaan liittymää vaihtui silloin operaattoreiden välillä.
Sittemmin tahti on hiljentynyt.
Nykyään puhelinnumeron vaihtaminen liittyy operaattoreiden mukaan lähinnä erikoistilanteisiin.
– Jos on esimerkiksi ollut häirikkösoittoja tai on sellaisia muutoksia elämäntilanteessa, että ei halua enää vanhoilta kontakteilta soittoja, Jan Virkki Elisalta kertoo.
Uusi numero saatetaan haluta myös vaikkapa netin osto- ja myyntipalvelun tai deittipalvelun takia.
– Näihin tarkoituksiin otetaan aika usein uusi liittymänumero, esimerkiksi prepaid-liittymä, puheliiketoiminnasta vastaava johtaja Cedric Kamtsan DNA:lta kertoo.
Karenssi numeron käytön välissä
Sen sijaan esimerkiksi työpaikasta irtisanominen ei välttämättä tarkoita tutusta puhelinnumerosta luopumista, vaan numeron voi saada pitää lähtiessään.
– Aika monessa tapauksessa työnumero on sama kuin yksityisnumero tänä päivänä, Virkki sanoo.
Numeroiden kierrättämisessä käytetään karenssiaikoja. Tämä karenssi on vähintään puoli vuotta niin Soneralla, DNA:lla kuin Elisallakin. Elisalta arvioidaan, että käytännössä vapautunut numero otetaan uudelleen käyttöön myöhemmin, yleensä vasta yli vuoden kuluttua.
Ongelmia vanhalle käyttäjälle suunnatuista soitoista tai viesteistä tulee kännykkäoperaattoreiden mukaan harvakseltaan.
– Nämä tapaukset ovat valitettavia, ja ne pyritään estämään karenssilla. Emme voi tietää, missä käytössä liittymä on ollut aiemmin. Numero voidaan tarvittaessa vaihtaa uudelleen, DNA:n Cedric Kamtsan sanoo.