Venäjän kautta Suomeen saapunut 29-vuotias turkkilainen turvapaikanhakija Can on ollut maassa nyt noin kaksi viikkoa. Edelleen Joutsenon vastaanottokeskuksen alueella oleileva Can haluaisi jo päästä rakentamaan elämäänsä Suomessa, mutta joutuu odottamaan päivät toimettomana kielikurssille pääsemistä ja siirtoa kaupunkiin.
Marraskuun puolivälissä kerroimme Venäjälle Turkista paenneesta Canista, jonka piti venäläissotilaiden käskystä ylittää raja Suomen puolelle.
Lue lisää: "He ottivat rahani ja työnsivät tänne polkupyörän kanssa" – turvapaikanhakija kertoo Venäjän sotilaiden toiminnasta
Siitä asti Can on odottanut Joutsenossa tietoa jatkosta: ensin vastaanottokeskuksessa, ja nyt sen läheisyydessä sijaitsevassa majoituksessa yhdessä neljän muun turvapaikanhakijan kanssa.
– Päivät ovat olleet pitkäveteisiä. Olen kuluttanut aikaa katsomalla elokuvia, pelaamalla ja juttelemalla kavereiden kanssa. Välillä käyn ulkona kävelemässä lumessa.
Lähellä on myös baari, jossa voi käydä juomassa kahvia tai oluen. Hinnat tosin ovat kovia, eikä Can ole vielä saanut turvapaikanhakijalle maksettavaa vastaanottorahaa.
Can on kysellyt tuen perään, mutta sosiaalityöntekijät eivät ole tienneet syytä sille, miksei tukea ole näkynyt.
Vastausta Can ei ole myöskään saanut kysyessään vastaanottokeskuksen työntekijöiltä, milloin suomen kielen kurssi alkaa.
– Tietenkin haluan kielikurssille, sillä haluan aloittaa täällä elämäni. Olen hyvin koulutettu ja tottunut työskentelemään. Nyt vain odottelen täällä, ja on tarpeeton olo.
Canin mukaan hänellä on tutkinnot sekä urheiluhallinnon alalta että turismista. Lisäksi hän on opiskellut viiniasiantuntijaksi.
Lue myös: Majoitus, vastaanottoraha ja kuljetukset – näin tulijat otetaan vastaan Joutsenossa
Toiveena iso kaupunki
Erityisesti Can haluaisi tietää, miksi hänen siirtonsa Kajaaniin peruuntui.
Can kertoo käyneensä rajalla poliisin haastattelussa kolme päivää Venäjältä saapumisen jälkeen. Tuolloin hänelle kerrottiin, että hänet siirrettäisiin Kajaaniin.
– Niin ei käynyt, eikä kukaan osaa vastata, miksi.
Hän itse muuttaisi mieluiten isojen kaupunkien, kuten Helsingin tai Turun, läheisyyteen – ihmisten ja työpaikkojen ääreen.
– Isommassa kaupungissa minulla olisi paremmat mahdollisuudet työllistyä ja löytää sosiaalisia kontakteja ja sitä kautta oppia kieltä.
Nyt Canin ei auta kuin odotella. Toimeliaalle ihmiselle, se on raskasta.
Lue myös: MTV:n tiedot: Suurinta osaa itärajalta tulleista turvapaikanhakijoista ei voida palauttaa
Lue myös: Itärajan tilanne voi jatkua vuosia – Suomen tulee tarvittaessa rikkoa turvapaikkasopimuksia, sanoo Pekka Toveri
10:01