Puolison vakava sairastuminen koettelee myös parisuhdetta – "Tunnen olevani pettymys kumppanille"

6:07imgKATSO MYÖS: Pelottaako oma tai läheisen sairastuminen dementiaan? Videolla kerrotaan, millaisista oireista pitäisi mennä lääkäriin.
Julkaistu 26.03.2023 15:01

Emmi Niiniaho

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen.

"Jos olet sairastunut vakavasti, pysyvästi tai pitkäaikaisesti, mikä siinä sinusta on vaikeinta? Itse tunnen usein olevani taakka läheisilleni ja päätyväni lohduttamaan heitä. Tunnen myös yksinäisyyttä, koska en halua vaivata muita huolillani" kysyy nimimerkki Pysyvästi heikkokuntoinen.

Lue myös: Helsinkiläinen Marjut tietää, miten omaishoitajuus kuormittaa: "Kukaan meistä ei pärjää täällä ihan yksin"

Näin raati vastasi

"Minulle vaikeinta vakavan sairauden keskellä on se, että en koskaan tule parantumaan. Vielä suurempi taakka on se, kuinka tulen pettymyksen kumppanilleni joku päivä aiheuttamaan, kun liikkuminen vaikeutuu ja yhteiset harrastukset päättyvät."
– Mies, 35, avoliitossa

"Suren enemmän sairastumistani muiden puolesta, empaattisena ihmisenä tunnen heidän kipunsa minun tuskastani. Osaltaan olen jo sinut oman tilanteeni kanssa, mutta suren sen puolesta, miten se sattuu läheisiin."
– Nainen, 34, tapailusuhteessa

puoliso sairastuu, lääkäriPuolison sairastuminen on rankkaa kummallekin osapuolelle, minkä takia itse parisuhde jää usein vähemmälle huomiolle.Shutterstock

"Se on juuri vaikeinta, kun koen olevani niin vaikea ja taakka."
– Nainen, 33, naimisissa

"Tunnen olevani pettymys kumppanille. Ennen sairastumistani vaelsimme, matkustimme ja ulkoilimme yhdessä. Nyt hän aktiivisena menevänä ihmisenä tekee kaiken yksin. Kuin sinkku, vaikka on parisuhteessa. Saimme liian vähän yhteisiä terveitä vuosia."
– Nainen, 48, parisuhteessa

Lue myös: Rakkaan muistisairaus suurentaa puolison sairastumisvaaraa – tutkimus selittää, miksi

"Alkuun kummankin ajatukset pyörivät vahvasti vain sairaudessa, eikä itse parisuhteelle uhrattu liiammin ajatuksia. Enää emme tietenkään voi palata parisuhteeseen sellaisena, kuin se oli ennen sairastumistani, emmekä tunnu osaavan löytää sairauteni kanssa toimivaa tapaa. Useimmiten sairaus vie minulta voimat niin pahasti, etten vain jaksa ajatella asiaa ja tuntuu ikävältä jättää toinen ikään kuin roikkumaan taka-alalle.”
– Mies, 42, parisuhteessa

”Sairastuneen henkilön puolisona tunnen usein huonoa omatuntoa siitä, että väsyn hänen hoitamiseensa aika ajoin. Omaishoitajuus ei tule minulle kovin luonnostaan, enkä haluaisi katkeroitua puolisolleni, sillä eihän hänkään olisi halunnut tähän tilanteeseen.”
– Mies, 54, avioliitossa

Lue myös: Kun läheinen sairastuu, perhe ei voi häntä parantaa – silti syyllisyys murskaa monet alleen: "Ihminen voi pohtia, onko oikeutta omaan elämään"

Lue myös: Muistisairausdiagnoosi voi olla sairastuneen läheiselle shokki tai helpotus

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

 

Entä miten vastaisit tähän?

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös aiemmat lukijaraadin pohdinnat! 

Tuoreimmat aiheesta

Raati vastaa