Puolustusministeriö teilaa sotilaspassien palauttamisen

Sotilaspasseja poltettiin Helsingissä Sadankomitean järjestämässä mielenosoituksessa aseistakieltäytyjien tukemiseksi. Passinsa polttivat mm. kuvassa näkyvät vas. kirjailija Kalevi Seilonen, Tauno Tuomivaara, toimittaja Ilpo Saunio ja kirjailija Markku Lahtela. 16. toukokuuta 1967.
Sotilaspasseja poltettiin Helsingissä Sadankomitean järjestämässä mielenosoituksessa 16. toukokuuta 1967 aseistakieltäytyjien tukemiseksi.
Julkaistu 10.02.2012 16:23(Päivitetty 15.02.2012 07:51)
Toimittajan kuva

Iida Ylinen

iida.ylinen@mtv3.fi

Puolustusministeriöön on tullut viime päivinä muutamia kyselyjä sotilaspassien palauttamisesta. Palautusaikeet ovat vastareaktio toissapäivänä esiteltyyn puolustusvoimauudistukseen.

Ministeriön mukaan sotilaspassien palauttaminen on valitettava ja lyhytnäköinen toimenpide. Ministeriön näkemyksen mukaan passin palauttamisella heikennetään puolustuksen tukea yhteiskunnassa ja aliarvioidaan nyt palveluksessa olevia, asiansa hyvin hoitavia varusmiehiä.

– Meille on tullut joitakin yhteydenottoja siitä, minne sotilaspasseja voisi palauttaa. Nyt on paikallaan kertoa meidän näkemyksemme asiasta. On väärin, että kritiikki kohdistuu puolustushallintoon, sanoo viestintäjohtaja Jyrki Iivonen puolustusministeriöstä.

Iivonen toivoo, ettei sotilaspasseja palautettaisi ministeriöön.

– Sotilaspassin palauttaminen ei ole maanpuolustusta tukeva toimenpide, hän sanoo.

Iivonen myös muistuttaa, että sotilaspassin palauttaminen ei millään lailla vapauta olemassa olevista velvoitteista. Vaikka sotilaspassin palauttaisi, voidaan passin palauttanut henkilö edelleen määrätä esimerkiksi kertausharjoituksiin.

Sotilaspassi on merkityksellinen lähinnä alle 30-vuotiaille miehille. Esimerkiksi passia haettaessa asevelvollisen pitää pystyä osoittamaan esteettömyytensä eli tässä tapauksessa se, että on suorittanut varusmiespalveluksensa. Kun ikää on yli 30 vuotta, sotilaspassin arvo on lähinnä museaalinen.

Risikko vaatii perusteluja lentosotakoulun lakkauttamiselle

Perussuomalaisten Oinonen tekee tutkintapyynnön Wallinista

MTV3 Taustat: Armeija karsii kovalla kädellä

Varuskuntakapina paisuu maakunnissa (09.02.2012)

Puolustusvoimien kyky vastata nopeasti virka-apupyyntöihin saattaa heiketä (09.02.2012)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa