Puolustusvoimat on valinnut uudella yleisellä palvelusohjesäännöllään äärimmäisen maltillisen linjan, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo toteaa.
Puolustusvoimien uudessa ohjesäännössä todetaan, ettei sotilaspuvun käyttö ole suotavaa vapaa-ajalla tapahtuvissa julkisissa mielipiteenilmaisun kaltaisissa tilaisuuksissa.
Eräs syy kirjaukseen oli ylikersantin osallistuminen sotilaspuvussa Helsingin Pride-tapahtumaan viime kesänä.
Tarjamon mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt on koettu monissa maissa ja kulttuureissa vaikeaksi asiaksi puolustusvoimissa. Tämän vuoksi eri maiden puolustusvoimat ovat alkaneet kiinnittää asiaan enemmän huomiota.
– Monissa maissa puolustusvoimat ovat nähneet tarpeelliseksi tuoda esiin, että he kannattavat yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeudet ovat tärkeitä.
Länsinaapuri liberaalimpi
Esimerkiksi Ruotsissa puolustusvoimat on aktiivisesti mukana Pride-tapahtumissa. Yhdysvalloissa puolestaan sen armeijassa vallinnut "don't ask, don't tell" - politiikka lopetettiin vuonna 2011.
Aikaisemmin avoimesti homo- tai biseksuaaliset eivät saaneet palvella Yhdysvaltojen sotavoimissa.
– Suomessa tunnutaan pelkäävän, että Puolustusvoimat nähtäisiin jotenkin puolueelliseksi, pääsihteeri pohtii.
Tarjamo toteaa, että vaikeaksi koetut asiat voivat elää kulttuurillisesti pitkään, vaikka mielipiteet ovatkin muuttuneet. Hän toivoo, että myös Puolustusvoimat ottaisi aikaisempaa näkyvämmän ja aktiivisemman roolin yhdenvertaisuuden edistämistyössä.
– Puolustusvoimat tavoittaa suuren määrän ikäluokasta ja viranomaisilla on velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta.
Tarjamon kaipaamaa työtä voisi olla esimerkiksi jonkinlainen Puolustusvoimien yhteistyö Pride-tapahtumien kanssa.
Hän muistuttaa, että Pride-tapahtumiin osallistuu jo esimerkiksi diplomaattikuntaa ja eri ministeriöiden väkeä.