Viime päivinä on kohuttu suomalaisen Polarin fitness-sovellus Flowsta, joka on paljastanut käyttäjiensä arkaluontoisia sijaintitietoja. Tutkimuksissa on selvinnyt, että sovelluksen tietojen avulla on mahdollista selvittää satojen sotilaiden ja tiedustelutyöntekijöiden kotiosoitteet. Entä kuinka paljon suomalaisten varusmiesten tai reserviläisten tietoja on levinnyt Polarin fitness-sovelluksen kautta?
Järjestelmäpäällikkö Mikko Heiskanen Puolustusvoimista kertoo, että asiaa ei ole selvitetty puolustusvoimissa. Ne ovat Heiskasen mukaan yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia asioita.
Puolustusvoimissa on kuitenkin annettu ohjeistuksia sosiaalisen median käytöstä. Paikkatietoon perustuvia sovelluksia ei tulisi käyttää silloin kun harjoitellaan poikkeusolojen toiminnassa, esimerkiksi sotaharjoituksissa. Heiskasen mukaan kansainvälisissä operaatioissa tämä on vielä tiukempaa eli niitä ei pitäisi käyttää ollenkaan, koska siinä vaarannetaan omaa turvallisuutta, mutta myös koko joukon turvallisuutta. Muutoin ohjeet ovat hyvin yleisiä, sillä niissä korostetaan yksilön vastuuta asiassa.
– Ohjeistusta ei myöskään pystytä käytännössä valvomaan, joten tämä on yksityisasia sitten loppujen lopuksi kuitenkin sekä harjoituksissa että operaatioissa.
Monissa sovelluksissa sama vaara
Heiskanen ei halua ottaa kantaa yksittäiseen fitness-sovellukseen. Hänen mukaansa puolustusvoimien ohjeistukset koskevat kaikkia vastaavan kaltaisia softia. Tietoja voi saada, vaikka käyttäjä olisi merkinnyt asetukset yksityisiksi.
– Nyt oli vain yhden valmistajan asiasta kyse. Jos käytössä on valtiolliset tai ammattimaiset työkalut, niin näistä voisi onkia henkilöön käyviä tietoja joka tapauksessa siitä huolimatta, että asetukset on merkitty yksityisiksi. Nyt saatiin tämän sovelluksen osalta nämä tiedot kaivettua.
Heiskanen muistuttaa, että yksittäisen sovelluksen osalta (Polarin Flown) on vuotanut yksilöön liittyviä tietoja, jotka on yhdistettävissä muista lähteistä saatuihin tietoihin.
– Vaaraa ei koidu niinkään joukolle, vaan yksilölle ja hänen lähipiirilleen mukaan luettuna kotimaassa olevat perheet. Kaiken kaikkiaanhan tämä on todella vaikea kysymys. Nämä kuntoilulaitteet, joihin ongelmat tässä tapauksessa liittyvät, ovat hyvin yleisesti käytössä. Sovellukset ja laitteet vaativat toimiakseen pilvipalvelun käyttöä. Kyllä tämä pistää miettimään yleisen ohjeistuksen täsmentämistä. En henkilökohtaisesti kuitenkaan edusta sellaista linjaa, että näitä lähdettäisiin kieltämään, koska siihen ei ole laillisia perusteita, Heiskanen pohdiskelee.
Kaikilla urheiluvalmistajilla on periaatteessa samalla tavalla toimivia applikaatioita.
– Näitä on kymmenittäin ellei sadoittain. Tämä ei ole käyttöjärjestelemä- tai laitekohtainen ongelma, vaan ihan yleinen.