Vladimir Putin sanoi voitonpäivän puheessaan, ettei amerikkalaisia toisen maailmansodan sotaveteraaneja päästetty saapumaan paraatiin. Mutta millainen amerikkalaisten edustus on ollut aiemmissa voitonpäivän paraateissa, kun tästä yksityiskohdasta piti erikseen mainita?
MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
Voitonpäivän paraati on muodostunut perinteeksi suurimmalta osin Putinin vallan aikana. Ennen Putinin aikaa paraateja järjestettiin lähinnä tasavuosien kunniaksi. Voitonpäivän juhlallisuuksiin osallistumiset ja kutsusta kieltäytymiset ovat herättäneet paikoin vilkastakin keskustelua.
Voitonpäivän juhlinta aloitettiin uudelleen vuonna 1995, kun Saksan antautumisesta tuli kuluneeksi 50 vuotta. Tuolloin juhlat järjestettiin suurempina kuin aikoihin ja paikalla oli suuri joukko ulkomaalaisia kutsuvieraita.
Paikalle saapuivat muun muassa Saksan liittokansleri Helmut Kohl, Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton, Britannian pääministeri John Major, Ruotsin pääministeri Ingvar Carlsson, Suomen presidentti Martti Ahtisaari ja Ukrainan presidentti Leonid Kutshma. Näiden juhlallisuuksien jälkeen voitonpäivää on juhlittu vuosittain.
Paraatissa on myös nähty marssimassa liittoutuneiden armeijoiden sotilaita Venäjän kutsusta. Esimerkiksi vuonna 2010 voitonpäivää juhlistivat marssien amerikkalaiset aktiivisessa palveluksessa olevat sotilaat. Tuolloin natsien tappiosta tuli kuluneeksi 65 vuotta.
Krimin jälkeen länsi ei voitonpäivää ole viettänyt
Venäjä kutsuu tyypillisesti ulkomaisia valtionjohtajia juhlallisuuksiin, mutta osallistuminen on ollut vaihtelevaa ja heijastelee usein eri maiden välisiä ulkopoliittisia jännitteitä. Kutsuvieraat Neuvostoliiton rinnalla taistelleista Yhdysvalloista, Ranskasta ja -Britanniasta ovat olleet hyvin toivottuja vieraita.
Esimerkiksi vuonna 2015 moni kieltäytyi kutsusta protestiksi Venäjän toimista Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Tuolloin kutsusta kieltäytyivät ainakin Barack Obama, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Iso-Britannian pääministeri David Cameron sekä Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ja presidentti Sauli Niinistö.
Voitonpäivän paraateissa on tosiaan aikoinaan marssinut myös sotaveteraaneja, mutta heidän roolinsa on pienentynyt vuosi vuodelta. Vuoden 2015 jälkeen veteraanit ovat saaneet seurata paraatia Punaisen torin laidalta. Siitä, että paraatia olisi joskus saapunut seuraamaan toisessa maailmansodassa taistelleita amerikkalaisia sotaveteraaneja, ei ole tietoa.
Voitonpäivää vietettiin nyt 77. kertaa.