Putin uhkaa käynnistää uudelleen keskipitkän kantaman ydinohjusten tuotannon

Putin puhui Pietarissa laivastoparaatin yhteydessä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin uhkaa käynnistää uudelleen keskipitkän kantaman ydinohjusten tuotannon, jos Yhdysvallat sijoittaa uusia ohjuksia Saksaan.

Putin puhui asiasta Pietarissa laivastoparaatin yhteydessä.

Yhdysvallat ilmoitti aiemmin heinäkuussa sotilasliitto Naton huippukokouksessa, että Yhdysvallat sijoittaa pitkän kantaman aseita pelotteeksi Saksaan vuodesta 2026 alkaen.

Putinin mukaan ohjusten kantama ulottuisi useisiin paikkoihin, joissa sijaitsee venäläisiä hallinnollisia ja sotilaallisia kohteita. Lisäksi hänen mukaansa tulevaisuudessa ohjukset voidaan varustaa ydinkärjellä.

Sopimuksista luovuttu

Kreml on arvostellut Yhdysvaltojen päätöstä ja syyttänyt maan ottaneen askeleen kohti uutta kylmää sotaa.

Yhdysvallat ja Venäjä irtautuivat vuonna 2019 lyhyen ja keskipitkän kantaman ohjuksia koskevasta INF-sopimuksesta. Maat syyttivät toisiaan sopimuksen rikkomisesta.

Venäjä on luvannut, ettei se käynnistä uudelleen kyseisten ohjusten tuotantoa ellei Yhdysvallat sijoita ohjuksia ulkomaille.

Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Mihail Gorbatshov ja Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan allekirjoittivat INF-sopimuksen joulukuussa 1987. Se poisti maiden Eurooppaan sijoittamat lyhyen ja keskipitkän kantaman ohjukset. Lisäksi se kielsi kokonaan sellaiset maalta laukaistavat ohjukset, joiden kantomatka on 500–5  500 kilometriä.

Lue myös:

    Uusimmat