Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on paljastanut vakavia laiminlyöntejä Qatariin rakenteilla olevalla Al Baytin jalkapallostadionin työmaalla työskentelevien siirtotyöläisten työoloissa. Maassa pelataan jalkapallon MM-kilpailut vuonna 2022.
Ongelmat 770 miljoonaa euroa maksavan Al Bayt -stadionion työmaalla ovat olleet moninaisia. Amnestyn haastattelemat työntekijät ovat kertoneet puutteellisista oleskeluluvista, laittomista rekrytointimaksuista ja maksamatta jääneistä palkoista.
Amnestyn mukaan noin 100 stadionilla työskentelevän rakennusyhtiön työntekijää on ollut ilman palkkaa jopa seitsemän kuukautta. Järjestön taloudellisen ja sosiaalisen oikeuden johtajan Steve Cockburnin mukaan siirtotyöläiset ovat ajautuneet ongelmiin jouduttuaan työskentelemään ilman palkkaa kuukausien ajan.
– He ovat huolissaan perheistään, jotka ovat koulumaksuja ja lääkärilaskuja maksaessaan riippuvaisia rahasta, jota työläiset lähettävät kotiin Qatarista, Cockburn sanoo järjestön tiedotteessa.
Viivästykset palkanmaksussa alkoivat Amnestyn mukaan vuoden 2019 alussa ja tilanne on muuttunut pahemmaksi kuluvan vuoden aikana. Rakennusyhtiö on vakuutellut työntekijöille maksavansa näiden palkat, mutta ainakin osin lupaukset ovat vielä täyttämättä.
Hieman helpotusta tilanteeseen tuli Amnestyn mukaan kesäkuun alkupuolella sen jälkeen, kun järjestö oli ollut yhteydessä Qatarin viranomaisiin ja Kansainväliseen jalkapalloliittoon Fifaan. Osalle työntekijöistä oli maksettu osa näiden saatavista.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Qatarin siirtotyöläisten oikeuksista MM-jalkapallon rakennusprojekteissa on aiemmin paljastunut vakavia ongelmia. Qatarin viranomaiset ovat kansainvälisen paineen alla luvanneet puuttua epäkohtiin, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi. Al Bayt -stadionin rakennustyöläisten tilanne on tästä yksi esimerkki.
Amnestyn mukaan palkkaongelmien lisäksi työläiset ovat joutuneet mittavia rekrytointimaksuja työpaikan saadakseen. Lisäksi rakennusyhtiö on jättänyt monien työläisten oleskeluluvat uusimatta. Ilman oleskelulupaa työläisillä ei ole lainmukaista lupaa työskennellä Qatarissa, mikä voi johtaa sakkoihin ja käännyttämiseen maasta.
LUE MYÖS: Tuore selvitys paljastaa jalkapallon MM-kisojen siirtotyöläisten lohduttoman tilanteen: Qatar petti lupaukset
Fifalle tuimaa palautetta
Cockburn kertoo, että Qatarin viranomaiset ovat olleet tietoisia Al Baytin stadionin työntekijöiden palkkaepäselvyyksistä jo heinäkuusta 2019 lähtien.
– Tämä on viimeisin esimerkki siitä, miten helppoa työntekijöiden riistäminen yhä on Qatarissa. Jopa silloin, kun nämä rakentavat yhtä MM-kisojen kruununjalokivistä. Olemme vuosien ajan vaatineet Qataria uudistamaan systeemiään, mutta selvästi muutos ei tapahdu riittävän nopeasti.
Tammikuussa osa työntekijöistä pyrki saamaan oikeutta valittamalla Qatarin työtuomioistuimeen. Lupauksista huolimatta tilanteeseen ei tullut helpotusta. Amnestyn mukaan työntekijöille kerrottiin, että he saisivat rahansa, jos suostuisivat päättämään sopimuksensa etuajassa.
Valitus lopulta vain heikensi työläisten asemaa, sillä työntekijät siirrettiin työskentelemään yhtiön tehtaalle, jossa valmistetaan materiaaleja stadionin rakentamiseen. Työt tehtaalla jatkuivat siihen saakka, kunnes koronaviruspandemia keskeytti toiminnan.
Amnesty kysyi kommenttia työntekijöiden tilanteeseen myös rakennusyhtiöltä. Kirjallisessa vastauksessaan yhtiö myöntää palkkojen viivästymisen talousvaikeuksien vuoksi ja sanoo pyrkivänsä ratkaisemaan ongelman. Myös qatarilaisviranomaiset vakuuttavat ryhtyneensä toimiin hyväksikäytön lopettamiseksi. Viranomaisten mukaan yhtiön kanssa on keskusteltu asiasta, eikä sitä enää oteta kumppaniksi tuleviin rakennusprojekteihin.
Amnesty suomii kovin sanoin myös Fifaa, joka ei järjestön mielestä ole vieläkään ottanut vuoden 2022 MM-kisoihin liittyviä Qatarin ihmisoikeusongelmia riittävän tosissaan. Fifan vastauksen mukaan se on ollut yhteydessä qatarilaisviranomaisiin palkkaepäselvyyksien ratkaisemiseksi Cockburn ei ole vakuuttunut.
– Jos Fifa olisi viimeisten kymmenen vuoden aikana painostanut Qataria uudistamaan toimintatapojaan täydellisesti, emme joutuisi kuulemaan tällaisia työntekijöiden kertomuksia kärsimyksistään vain kaksi ja puoli vuotta ennen MM-kilpailuita.