"Raamatullinen katastrofi" uhkaa Kreikkaa: Myrskytuulet puhaltavat maastopaloja kohti Ateenaa

Kreikassa nopeasti etenevät maastopalot ovat levinneet Ateenan laitamille. Pääkaupungin läheltä on evakuoitu useita sairaaloita sekä kymmeniä taajamia. Satoja ihmisiä on joutunut jättämään kotinsa. 

Yli kymmenen ihmisen kerrotaan loukkaantuneen, mutta kuolonuhreja ei ole toistaiseksi raportoitu. 

Pahimmillaan liekit yltävät 25 metrin korkeuteen. 

Kreikan viranomaisten mukaan maastopalot ovat levinneet salamannopeasti navakan tuulen vuoksi. Ihmisiä piti evakuoida kiireesti sunnuntain aikana. 

Osia historiallisen Marathonin kaupungin alueista jouduttiin niin ikään tyhjentämään.

Marathonin alueella sijaitsee nykyisellään Marathonasin kaupunki noin 40 kilometriä itään pääkaupunki Ateenasta.

– Meitä uhkaa raamatullinen katastrofi: koko kaupunkimme on liekkimerenä, sanoi Marathonasin pormestari Stergios Tsirkas televisiohaastattelussa.

Palot ovat saavuttaneet Pentelikonin vuorijonon ja ovat suuntaamassa Pentelin kunnan alueelle, Ateenaa kohti.

– Tuli ympäröi kylämme ihan hetkessä. Tässä ei ole mitään logiikkaa, tuuli on vain niin voimakas. Vaikutti siltä, niin kuin palo olisi saanut alkunsa monesta eri paikasta. Se alkoi kuitenkin vain yhdestä paikasta, mutta yhtäkkiä koko kylämme oli tulen ympäröimä, Katerina Fylaktou kertoi uutisotimisto Reutersille, miten tuli nielaisi hänen kotikylänsä. 

– Liekit ympäröivät minut enkä nähnyt mitään. Ajoin suoraan mäntyyn ja tämä tapahtui, Pantelis Kyriazis -niminen mies kertoi ja osoitti romuttunutta autoaan. 

Kreikka odottaa apua Ranskalta, Italialta ja Tšekiltä lentokoneiden ja palomiesten muodossa. Myös Espanja, Kypros ja Turkki ovat tarjonneet apua, kertoi hallituksen virkamies.

Olosuhteet todella haastavat

Maastopalot ovat Kreikassa jokavuotinen ongelma. Tänä vuonna kesä- ja heinäkuu olivat Kreikan mittaushistorian kuumimmat.

Neljänkymmenen asteen kuumuus, rutikuiva maasto sekä myrskyksi yltävä tuuli tekevät palokunnan työstä erittäin vaikeaa. 

– Operaatioihin osallistuu yhteensä 670 palomiestä, 27 metsäjoukkuetta, 183 ajoneuvoa ja 32 ilmayksikköä (17 lentokonetta ja 15 helikopteria), Vassilis Kikilias, Kreikan ilmastokriisi- ja pelastuspalveluministeri kertoi mittavasta operaatiosta. 

– Tuuli on edelleen kova, 7 boforiasteikolla, ja sen odotetaan pysyvän erittäin voimakkaana tulevina tunteina, hän jatkoi. 

Helpotusta ei ole näköpiirissä. Tuulen odotetaan voimistuvan ja korkea maastopalovaroitus on voimassa ainakin torstaihin saakka. 

Kikiliaksen mukaan viranomaiset eikä palokunta lepää, ennenkuin viimeinenkin palo on sammutettu. 

Lue lisää: 

Lue myös:

    Uusimmat