Talouspoliittinen ministerivaliokunta on päättänyt puoltaa rahapeliyhtiöiden yhdistymistä. Fintoto, Veikkaus ja Raha-automaattiyhdistys istuvat kesän aikana neuvottelupöytään keskustelemaan yhteisistä linjoista.
Aikataulu on tiukka, sillä uuden yhdistyksen toivotaan aloittavan toimintansa vuonna 2017.
Yksi suurimmista syistä yhdistymiselle on kilpailukyvyn lisääminen kansainvälisiä, digitaalisia peliyhtiöitä vastaan.
– Jos me emme tee mitään, on uhka pelituotoille ja sitä kautta näiden yhtiöiden pärjäämiselle tulevaisuudessa niin suuri, että oli välttämätöntä ryhtyä toimiin, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi yhdistymistä.
Myös peliyhtiöissä rahavarojen valuminen kansainvälisille yhtiöille on huolettanut, koska samoista rahoista tuetaan muun muassa eri järjestöjä.
– Nyt arvioidaan, että Suomessa vuosittain pelataan noin 150 miljoonaa euroa eri yhtiöiden kautta ulkomailla. Ja se on varmasti kasvava määrä, RAY:n hallituksen puheenjohtaja Hanna Tainio sanoo.
Vaikka neuvottelupöytiin ei ole vielä istuttu, pidetään yhdistymistä todennäköisenä. Aikataulu on nopea, sillä yhtiöt halutaan saman katon alle jo vuonna 2017.
– Toki täytyy muistaa, että tässä on isoista yhtiöistä kysymys, että tämä ei ole ihan yksinkertaista. On kuitenkin kaikkien etu, että tämä tehdään joutuisasti. Uskon, että tämä toteutuu, Tainio sanoo.
– Toivoisin, että mahdollisuus yhden yhtiön syntymiselle oli yhdeksänkymmentä prosenttia tai enemmän, Orpo sanoo.
Tuotonjako suurin kynnyskysymys
Jokainen yhdistys haluaa pitää kiinni osuudestaan, jonka se jakaa edunsaajilleen.
Muun muassa Veikkaus luovutti viime vuonna 517,5 miljoonaa euroa opetus- ja kulttuuriministeriölle jaettavaksi suomalaiselle taiteelle, liikunnalle, tieteelle ja nuorisotyölle.
Yhtiöistä pienimmässä, Fintotossa, on edelleen ristiriitaisia mielipiteitä yhdistymisestä. Fintoto jakaa avustuksensa hevosurheilun kehittämiseen.
– Hevostalouden kenttä on laaja, joten siellä on varmaan monenlaisia mielipiteitä. Kyllä siellä varmaan on semmoisia pelkotiloja, että pienimpänä jäisi huutolaispojan asemaan, Suomen Hippos ry:n hallituksen puheenjohtaja Mika Lintilä sanoo.
Tämänhetkisen ehdotuksen mukaan tuotot jaettaisiin sen prosenttiosuuden perusteella, mikä yhtiöiden tuotto on tällä hetkellä. Siinä tapauksessa Fintoton osuus kasvaisi nykyisestä.
– Kyllä näin näyttää tällä hetkellä olevan, että jos hevostalouden osuus olisi neljä prosenttia, niin meille tulisi joitakin miljoonia lisää palkintorahaa jaettavaksi, Lintilä sanoo.
Yhdistymisen ei uskota johtavan suuriin irtisanomisiin
Vielä ei tiedetä, montako yhdistelmäyhtiö tulisi työllistämään tulevaisuudessa, mutta kaikki kieltävät suurten irtisanomisten mahdollisuuden.
– Jos väkeä joudutaan vähentämään, niin ehkä ennen kaikkea eläköitymistä hyväksikäyttäen, Orpo toteaa.
– Tietysti kun näitä tukitoimia yhdistetään, niin siinä tapauksessa saattaa olla, että joudutaan jonkin verran tarkastelemaan toimenkuvia ja varmasti eläköitymisen myötä voi tulla vähennyksiä, Hanna Tainio sanoo.
Mahdollinen yhdistyminen ei juuri näkyisi tavallisille pelaajille.
– Luulen, että tavalliselle, satunnaisesti pelaavalle suomalaiselle yhdistyminen ei näy muuten kuin siten, että RAY:n, Veikkauksen tai Fintoton sijaan lukea jotain muuta. Mutta nämä kaikki jäävät jatkovalmisteluun.
Orvon mukaan lopulliset poliittiset päätökset lainvalmistelusta tehdään elokuun lopulla. Mikäli päätös yhdistymisestä syntyy, aloitetaan sisäministeriössä tuotonjakolain ja arpajaislain valmistelu.
– Tavoitteena on se, että viimeistään vuonna 2017 keväällä lait olisivat eduskunnan käsittelyssä ja uusi yhtiö voisi aloittaa saman vuoden aikana, Orpo sanoo.
Yhdistymisen kuluiksi on laskettu muutamia miljoonia. Yhdistykset maksaisivat kulut itse.