Oulu on keikkunut koko Suomen otsikoissa lähes päivittäin siitä lähtien, kun tiedot useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista tulivat julki marraskuun lopulla. Kaupunginjohtaja Päivi Laajalan mukaan koko kaupunki on seurannut uutisia tapauksista järkyttyneenä, surullisena ja hämmentyneenä.
Hän on itse henkilökohtaisesti kokenut samoja tunteita uutisia lukiessaan.
– Me oululaiset, kuten kaikki muutkin ihmiset Suomessa, olemme näistä tiedoista hyvin järkyttyneitä. Täytyy myöntää, että tekojen määrä ja se, millä tavalla ne kohdistuvat lapsiin ja nuoriin sekä tekojen järjestelmällisyys ovat yllättäneet meidät.
Lue myös: Oulun poliisi kertoo lisätietoja tuoreimmasta lapsen raiskausepäilystä: 15-vuotias tyttö hälytti itse apua teon jälkeen – poliisi pelkää, että lapsiin kohdistuneita seksuaalirikosepäilyjä paljastuu vielä lisää
Laajala korostaa, että yksikin tapaus on liikaa.
Turvallisuusseminvaarin aikaistaminen päätettiin valtuustoryhmien puheenjohtajien kokouksessa maanantaina, Laajala kertoo.
Aiemmin seminaari on keskittynyt arkisiin turvallisuusasioihin, nyt agendan vakavuus on saanut kaupungin johdon toimimaan ripeästi.
Pohdinnassa on se, että seminaari pidettäisiin julkisena, jolloin sen kautta eri toimijat ja tahot saisivat välitettyä viestiä tehdyistä toimenpiteistä ja keskustella tilanteesta ylipäätään.
Oululainen valtuutettu Sebastian Tynkkynen (PS) tosin kirjoittaa blogissaan, että seminaarin taustalla on muitakin asioita. Aivan yhteisymmärryksessä siihen liittyvät päätökset eivät hänen mukaansa syntyneet eikä kyseessä ole valtuuston päätös, vaan ennen valtuuston kokousta puhuttu asia valtuustoryhmien puheenjohtajien kesken.
– Sanoin, että suljettu seminaari helmikuussa ei meille kelpaa. Lopulta muut suostuivat vaatimukseeni, että seminaaria aikaistetaan kuukaudella tammikuulle, mutta edelleen iso osa vastusti ajatusta, että tämä olisi avoin kuntalaisille.
Pelkoa syytä käsitellä
Kaupunki on lisäksi käynnistänyt opetus- ja sosiaalitoimessa toimenpiteitä, joilla virallista viestiä halutaan viedä perheille ja opettajille sekä heidän kauttaan kaikille lapsille ja nuorille.
– Yksi tärkeä keskustelunaihe on someen liittyvät haasteet ja riskit. Opettajat ovat myös puhuneet näistä rikostapauksista.
Lisäksi kaupungin lastensuojelu on selvittänyt yhdessä poliisin kanssa rikosepäilyjä ja niihin liittyviä tietoja.
– Vanhempien on nyt hyvä keskustella lasten kanssa heidän ajatuksissaan ja tunteistaan. Turvattomuuden ja pelon tunnetta on syytä käsitellä.
Kaupunginjohtaja lupaa, että kaupungin palvelut ovat kaikkien niiden perheiden käytettävissä, jotka kokevat tarvitsevansa asiantuntijan apua.
– Kannustamme ihmisiä ottamaan esille omia kokemuksia. Kenenkään ei tarvitse piilottaa tunteitaan tai mahdollisia kokemuksiaan näihin rikosepäilyihin liittyen.
Oikeus koskemattomuuteen
Laajala kirjoitti aiheesta kaupungin sivuilla julkaistun blogikirjoituksen itsenäisyyspäivän aattona. Sen jälkeen poliisin tietoon on tullut uusia epäilyjä.
Blogissa Laajala painottaa, että jokaisella on oikeus koskemattomuuteen, ja sitä on jokaisen kunnioitettava.
"Se kuuluu arvoihin, joihin yhteiskuntamme perustuu ja joita jokaisen on noudatettava. Oulun kaupungissa pidämme näitä arvoja tärkeinä ja emme hyväksy epäilyjen kaltaisia tekoja missään olosuhteissa."
Lue myös: Saksan poliisi päästi Oulun seksuaalirikoksista epäillyn vahingossa vapaaksi
Tunteet käyvät kuumina
Seksuaalirikosepäilyjen vuoksi tunteet käyvät nyt kuumina Oulussa. Oulun poliisin tietoon on saatettu eri tahoilta, että ulkomaalaisiin tai siltä näyttäviin ihmisiin on kohdistunut viime aikoina vihapuheita sekä asiatonta ja jopa uhkaavaa käyttäytymistä.
Näin on tapahtunut, vaikka kyseessä on ollut ulkomaalaistaustainen perhe liikkeellä lasten kanssa.
Lue myös: Epäillyt lapsiseksirikokset kuumentavat tunteita Oulussa: Vihapuheet ja väkivaltainen käytös lisääntyneet, ulkomaalaisten turvallisuus uhattuna – jopa lastenvaunuja työntäneitä tönitty
Kaupunginjohtaja muistuttaa, että järkyttävyydestään ja laajuudestaan huolimatta tapauksia ei voi yleistää koskemaan kaikkia ulkomaalaisia. Asiallista keskustelua sen sijaan saa ja pitää hänen mukaansa käydä.
– Olemme pyrkineet siihen, että asiasta puhutaan ja keskustellaan ja mielipiteitä vaihdetaan. En koe, että täällä olisi paniikkia tai voimakasta turvattomuudentunnetta, enemmän se on surua ja tarvetta puhua.
Kaupunki on lisännyt jonkin verran vartijoita joihinkin tilaisuuksiin ja tapahtumiin, mutta sen suurempaa turvallisuustason nostoon ei ole ollut Laajalan mukaan tarvetta.
– Oululaiset kokevat tämän asian tärkeäksi, mutta normaali elämä jatkuu ja jouluun valmistaudutaan joulumielellä.
Lisäys klo 22.20: Lisätty Sebastian Tynkkysen kommentit sekä linkki hänen blogikirjoitukseensa.
Juttua korjattu 20.12.2018 klo 12.10: Turvallisuusseminaarin aikaistaminen päätettiin valtuustoryhmien puheenjohtajien kokouksessa, eikä kaupunginvaltuuston kokouksessa, kuten jutussa alunperin virheellisesti väitettiin. MTV Uutiset pahoittelee virhettä.