Rajavartiolaitos valvoo liikennettä Suomen ja Ruotsin rajalla Tornio-Haaparannan kaksoiskaupungin rajalla. MTV Uutiset tapasi tarkastuspisteellä kapteeniluutnantti Tapio Kulmalan, joka palasi eläkkeeltä valvomaan koronan tiukentamaa rajaliikennettä.
Kulmala on passissa rajalla, missä autoilijoiden Suomeen tulon motiiveja selvitetään.
– Tässä on useampi tarkastuspisteitä, joissa auto pysäytetään ja henkilöllisyys tarkastetaan. Myös se selvitetään, millä syyllä Suomeen ollaan tulossa. Jos kaikki on kunnossa, autot pääsevät jalkamaan matkaansa, Kulmala kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.
50-150 autoa käännytetään rajalta päivittäin
Suomen kansalaisella on oikeus liikkua vapaasti Suomeen ja pois Suomesta. Myös työperäinen liikkuminen on sallittua. Kaikki Suomeen pyrkivät eivät aina täytä kriteerejä ja kymmeniä autoja käännytetäänkin takaisin Ruotsiin joka päivä.
– Luku vaihtelee, mutta noin 50-150 ohjataan päivittäin takaisin Ruotsin puolelle. Silloin eivät perustelut ole olleet sellaiset, jotka tarvitaan.
– Täytyy kuitenkin muistaa, että normaalisti liikennemäärät ovat huomattavasti korkeammat. 35 000 tai jopa 40 000 tuhatta rajanylittäjää päivässä, kun heitä nyt on vajaat 20 000. Uskonkin, että ennaltaehkäisevä vaikutus on se suurin, Kulmala sanoo.
Palautetta laidasta laitaan
Rajaliikennettä valvovat saavat osakseen myös kritiikkiä. Kulmalan mukaan alkupurnausten jälkeen enin palaute on siirtynyt sosiaaliseen mediaan.
– Palautetta tulee laidasta laitaan. On niitä, jotka arvostelevat toimintaa ja niitä, jotka ovat pitäneet tätä hyvänä sitä, että ollaan täällä. Aluksi purnaus kohdistui enemmän suoraan tarkastuksia tekeviin rajavartioihin, nyt se on siirtynyt enemmän lehtien palstoille ja someen.
– Pitää muista normaaliolosuhteissa raja on lähestulkoon näkymätön. Haaparanta ja Tornio ovat kaksoiskaupunki ja ylipäätään Tornionjokilaaksossa ihmiset ovat perinteisesti tottuneet liikkumaan vapaasti puolelta toiselle. Pääsääntöisesti valvonta sujuu hyvässä hengessä.
"Historiallinen juttu"
Kulmala oli itse jo siirtynyt eläkkeelle, kun työnantajalta kävi kutsu. Eläkepäivien siirtyminen ei kuitenkaan miestä harmita.
– Tämä on todella mielenkiintoinen tapaus, vaikka onkin harmittavaa, että sen on aiheuttanut korona. Kun kutsu kävi, hyvin mielelläni lähdin mukaan ja olen täällä ollut.
– Tämä on historiallinen ja ainutlaatuinen juttu.