Rajavartiolaitos tiedottaa tutkivansa useaa itärajan tilanteeseen liittyvää laittoman maahantulon järjestämistä.
Rajavartiolaitoksen mukaan rikollisorganisaatioiden epäillään toimivan Lähi-Idästä, Venäjältä, Euroopasta ja Suomesta käsin.
Tiedotteessa kerrotaan, että henkilöitä järjestetään Lähi-Idästä Venäjälle ja Suomeen, ja Suomesta muualle Eurooppaan.
– Rikollisorganisaatioiden epäillään järjestäneen laajamittaista ihmisten salakuljetusta huomattavaa rahallista korvausta vastaan, Rajavartiolaitos kertoo tiedotteessaan.
Tapauksia tutkii Suomenlahden merivartioston Rikostorjuntayksikköön perustettu sisäinen erikoistutkintaryhmä.
Tutkintojen kohteena on useita rikollisorganisaatioita.
– Rikollisorganisaatioiden epäillään järjestäneen satoja henkilöitä eri kansalaisuuksista Lähi-Idästä Venäjän kautta Suomeen, Rajavartiolaitos kertoo.
Suomesta taas pyritään siirtymään laittomasti pääkohdemaihin muualle Eurooppaan.
Itärajan tilannetta hyödynnetty
Rajavartiolaitoksen mukaan salakuljetustoiminnassa on hyödynnetty itärajan rajaturvallisuuden häiriötilannetta alkutalven 2023 aikana.
Elokuusta 2023 lähtien itärajan kautta on tullut Suomeen reilut 1 300 turvapaikanhakijaa.
Lähi-idästä Venäjälle järjestetyt henkilöt on ohjattu Venäjän raja-alueella ja siitä eteenpäin Suomeen.
Rajavartiolaitos kertoo, että Venäjän kautta Suomeen tulleet ovat hakeneet turvapaikkaa, mutta ovat sittemmin poistuneet muualle Eurooppaan.
Lue myös: Itärajalta tulleita turvapaikanhakijoita katoaa suuria määriä Suomesta – yhtään myönteistä päätöstä ei ole tehty
Poistuminen on tapahtunut pääasiassa sisärajan lentoliikenteessä Helsinki-Vantaalla, jonka myötä toiminta paljastui Rajavartiolaitokselle.
Sisärajalla tarkoitetaan Schengen-maiden välisiä rajoja.
– Suomessa oleskelee vielä useita satoja Venäjältä maahan tulleita henkilöitä, jotka pyrkivät poistumaan muualle Eurooppaan, Suomenlahden merivartiosto epäilee.
Ilmiöön keskittyvä erikoistutkintaryhmä on käynnistänyt asiassa useita rikostutkintoja. Rikosnimikkeinä ovat törkeä laittoman maahantulon järjestäminen.
Erikoistutkintaryhmä tekee yhteistyötä Rajavartiolaitoksen muiden yksiköiden, Keskusrikospoliisin ja esimerkiksi EU:n lainvalvontaviranomaisen Europolin kanssa.