Rajavartiolaitos tutkii: Ainakin sata ihmistä tuotu laittomasti Suomeen

Julkaistu 15.10.2015 07:06

MTV UUTISET - STT

Rajavartiolaitos tutkii laajaa ihmissalakuljetusvyyhteä.

Rikollisorganisaation epäillään tuoneen Suomeen laittomasti vähintään 100 ihmistä tänä vuonna. Rajavartiolaitos ja Ruotsin poliisi tekivät syyskuun 29. päivänä operaation, jonka seurauksena otettiin kiinni 15 ihmistä rikoksesta epäiltynä.  

Rikollisorganisaation epäillään tuoneen laittomasti mahdollisesti yli 100 ihmistä kuluvan vuoden aikana. Heitä on järjestetty Ruotsista Haaparannan kautta Tornioon, matkustajalaivoilla Helsingin ja Turun satamiin sekä reittilennoilla Helsinki-Vantaan lentoasemalle.  

Rikosnimike on törkeä laittoman maahantulon järjestäminen. Vyyhdistä kertoi ensin Ilta-Sanomat. Lehden mukaan rikollisorganisaatio on saanut toiminnastaan ainakin satojatuhansia euroja.

Useita vangittu

Suomessa tutkitaan parhaillaan muitakin ihmissalakuljetusepäilyjä, mutta tuore tapaus on poikkeuksellisen laaja, kun sitä mittaa tuotujen ihmisten määrällä ja tekijäorganisaation aktiivisuudella, arvioi tutkinnanjohdon puolesta asiaa kommentoiva kapteeniluutnantti Jukka Tekokoski. 

– Tämä on mahdollisesti suurin tämän alan tutkinta mitä Suomessa on ollut, toteaa Tekokoski, joka on Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön varapäällikkö.

Kaikki kiinniotetut ovat irakilaistaustaisia miehiä. Osalla heistä on Suomen kansalaisuus. Esitutkintaan liittyen on vangittu useita ihmisiä. Esitutkinta jatkuu Suomessa, ja Ruotsissa vangituista on esitetty luovutuspyyntö.

Tekokoski uskoo, että organisaation päätekijät Pohjoismaissa on saatu kiinni.

– Vielä selvitetään, onko kaikki epäillyt tavoitettu tai onko vielä sellaisia henkilöitä, joita on tarpeen kuulla.

Ihmissalakuljetusketjun uskotaan ulottuvan lähtömaa Irakiin asti. Rajavartiolaitoksen tutkintaresurssit riittävät Saksan-Itävallan-vyöhykkeelle asti, ei pidemmälle.

– Tämä on kansainvälinen rikollisorganisaatio, jolla voi olla monia lonkeroita. Siksi annamme tietomme Europolille (Euroopan poliisijärjestö), josta muut maat voivat jatkaa tutkintaa pidemmälle, tutkinnanjohtaja, luutnantti Jyri Siitari Suomenlahden merivartiostosta sanoi Ilta-Sanomille. 

Tuoreimmat aiheesta

Rikos