Felix-koira kuoli metsästäjän harhalaukaukseen – "Älkää ampuko mitään, mitä ette varmasti tunnista"

Felix-koira
10-vuotias Felix oli perheensä mukana niin metsästysreissuilla kuin hiihtoretkilläkin.Lehtikuva
Julkaistu 24.08.2016 06:14
Toimittajan kuva

Essi Hietanen

essi.hietanen@mtv.fi

@EssiHietanen

Kuopiolainen Teemu Riekkinen menetti Felix-koiransa viime sunnuntaina traagisessa metsästysturmassa. Nyt Riekkinen haluaa muistuttaa muita metsästäjiä siitä, että turvallisuus on saalistakin tärkeämpää.

– Älkää ampuko mitään, mitä ette varmasti tunnista tai ette ole varmoja laukauksen turvallisuudesta. Ampumatta jätetty laukaus ei kauaa harmita, Riekkinen huomauttaa.

Riekkinen on metsästänyt yli kolmenkymmen vuoden ajan. Kymmenen vuoden ajan rinnalla on kulkenut saksanseisoja Felix. Koira on ollut mukana niin metsästysreissuilla kuin hiihtoretkilläkin.

– Olin erittäin onnellinen siitä hetkestä alkaen, kun sain tämän koiran ja parhaani sen kanssa tein. Felix tuotti paljon iloa ja sillä oli iso rooli perheessämme. Voi olla parempia koiria, mutta minulle se oli paras, Riekkinen sanoo.

Felixiä ammuttiin lähietäisyydeltä

Vesilintujen metsästyskausi käynnistyi viime viikonloppuna ja Riekkinen oli sunnuntaina pienen metsästysseurueen kanssa lintujahdissa Perämerellä.

Metsästysreissu kuitenkin katkesi kohtalokkaalla tavalla jo aamusta, kun saaliin noudossa ollutta Felixiä ammuttiin lähietäisyydeltä päähän. Ampuja oli seurueeseen kuulunut toinen metsästäjä, joka oli epähuomiossa ampunut koiraa.

– Se oli erittäin suuri järkytys. En villeimmissäkään kuvitelmissanikaan osannut arvata, että tällaista tapahtuisi meille, vaikka olin kuullut, että näitä on sattunut aiemminkin.

Riekkinen kahlasi laajassa kaislikossa vyötäisiä myöten etsien haavoittunutta metsästyskumppaniaan. Felixin vammat olivat vakavat: toinen silmä oli puhki, kaulassa oli useita osumia, eikä koira pystynyt kunnolla liikuttamaan toista etujalkaansa.

Vaikka Felix kiidätettiin eläinlääkärille tunnin sisällä tapahtuneesta, ei koiran pelastamiseksi ollut enää mitään tehtävissä.

– Felix oli onnellinen koira, jolla oli todella onneton loppu, Riekkinen suree.

"Riskin minimoiminen koko homman ydin"

Vaikka Felixin kuolemassa oli kyse surullisesta tapaturmasta, Riekkinen peräänkuuluttaa erityistä varovaisuutta aseen käsittelyssä. 

– Onnettomuuksia tietysti tapahtuu, mutta mitään epämääräistä ei ole syytä tehdä. Riskien minimoiminen on koko homman ydin. 

Riekkinen muistuttaa, että metsästyskin on vain harrastus.

– Sillä hetkellä, kun homma muuttu epäterveeksi ja turvattomaksi kanssaliikkujille, silloin tämä on kyseenalaista toimintaa. Näen, että jokaisella metsästäjällä on yksiselitteinen vastuu siitä, mitä tekee.

Lasten metsästysharrastus mietityttää

Riekkinen on toivonut, että hänen lapsensa innostuisivat myös metsästysharrastuksesta, mutta sunnuntainen välikohtaus pysäytti. 

– Täytyy kyllä miettiä, missä muodossa metsästys jatkuu. Todennäköisesti se jatkuu, mutta kyllä siihen varmasti jotain tarkastettavaa tulee. 

Riekkinen korostaa, ettei hän hae syyllisiä tai halua mustamaalata metsästäjiä.

– Suurin osa metsästäjistä on vastuullisia ja kunnon porukkaa. 

Riekkinen toivoo, ettei metsästyksessä keskitytä vain saaliin saamiseen.

– Moni mittaa metsästystä sillä, mitä on saanut saaliiksi. Mutta metsästyksen ytimen tulee olla siinä, että kyse on ulkoilusta ja luontoharrastuksesta, jolla on päämäärä. Varsinkin aloittelijoille toivoisin sitä, että he eivät mittaisi toimintaa saaliin määrällä. 

Näin käsittelet asetta turvallisesti

Lataa ase  vasta metsästyksen alkaessa. Suuntaa piippu turvalliseen suuntaan, lataa ja varmista ase.

Älä lataa asetta, jos koira on kytketty sinuun.

Kun liikut maastossa, tarkkaile aseen piipun suuntaa:

– Älä osoita muita missään tilanteessa

– Älä päästä piippuun lunta, maata tms.

Kun liikut maastossa, poista aseesta patruunat aina, kun on vaarantilanteen mahdollisuus. Esimerkiksi aitojen ja ojien ylitysten sekä taukojen aikana. 

Poista patruunat myös kohdatessasi muita maastossa liikkujia. Kerro heille aikeistasi ja seurueesi koosta. Kysy heiltä heidän liikkeistään, ole kohtelias.

Ohjeet: Metsästäjäliitto

Usein kyse huolimattomuudesta

Felix-koiran kuolema ei ole ainoa viime aikoina tapahtunut metsästysonnettomuus.

Sunnuntaina metsästämässä ollut mies sai hauleista ampumahaavoja Oulun ja Kempeleen rajalla. Turma sattui, kun yksi metsästysseurueen jäsenistä ampui matalalla lentänyttä vesilintua, jolloin hän osui 30 metrin päässä olleeseen seurueen toiseen jäseneen.

Poliisi selvittää myös parhaillaan kahta metsästysrikosta karhunmetsästykseen liittyen. 

Metsästäjäliiton mukaan metsästysonnettomuudet ovat kuitenkin vähentyneet viime vuosikymmeninä merkittävästi.

– Valitettavasti onnettomuuksia kuitenkin sattuu. Lievempiä vuosittain, kuolemaan johtavia ei onneksi aivan joka vuosi. Jos ihminen saa osuman, voi olla puhdas vahinkokin kyseessä. Mutta kyllä metsästysonnettomuudessa on yleensä tapahtunut jokin laiminlyönti tai huolimattomuus, Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Panu Hiidenmies toteaa.

Hiidenmiehen mukaan metsästyskoirilla on monia vaaran paikkoja. Hän kuitenkin huomauttaa, että koirien lukumäärään nähden tapaturmariski on pieni.

– Riskejä on aina, kun koira liikkuu luonnossa jahtitarkoituksessa. Koirat voivat jäädä auton alle, ne voivat syödä maastossa jotain sopimatonta, hirvi voi potkaista koiraa. Tietyillä alueilla riskinä on myös se, että susi voi tappaa ja syödä koiran.

– Vuosittain tapahtuu myös sitä, että koira saa jahdin aikana osuman harhahaulista. Silloin mukana on usein huolimattomuutta; jotain ei ole otettu huomioon tarpeeksi suurella vakavuudella, Hiidenmies sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa