Muslimien pyhä paastokuukausi ramadan alkaa torstaina.
Yli puolitoista miljardia muslimia ympäri maailman kieltäytyy paaston ajan syömisestä, juomisesta, tupakoinnista ja seksin harrastamisesta sarastuksen ja auringonlaskun välisenä aikana. Lisäksi ramadanin aikana pyritään välttämään pahoja ajatuksia ja tekoja.
Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar kertoo, että Suomen valoisassa kesässä ramadania vietetään Etelä-Suomessa paikallisen ajan mukaisesti.
Pohjois-Suomen yöttömässä yössä auringonlaskun ja -nousun ajankohtina suosituksena on käyttää Etelä-Suomessa samalla pituuspiirillä olevien kaupunkien aikoja. Toinen vaihtoehto on seurata Mekan aikaa.
Siitä ei ole tietoa, kuinka moni Suomessa asuvasta vajaasta 70000 muslimista paastoaa ramadanin ajan.
– Vain puberteetti-iän saavuttaneet paastoavat. Vaikka sitä nuoremmat eivät ole velvollisia paastoamaan, silti jotkut haluavat yrittää, Hajjar kertoo.
Keskeytetty paasto korvataan myöhemmin
Lasten lisäksi sairaiden ei ole välttämätöntä paastota, jos se huonontaa heidän terveydentilaansa tai hidastaa paranemista. Myöskään raskaana olevien ei edellytetä paastoavan, jos he pelkäävät oman tai sikiön terveyden puolesta.
Ne, jotka eivät voi paastota väliaikaisesta syystä, kuten raskauden, ohimenevän sairauden tai kuukautisten vuoksi, paastoavat myöhemmin.
– Jos paaston joutuu keskeyttämään mistä tahansa pätevästä syystä, päivä korvataan myöhemmin, Hajjar sanoo.
Ramadan on muslimeille pyhä muun muassa siksi, että perinteen mukaan Koraanin lähettäminen profeetta Muhammadille alkoi kyseisen kuukauden aikana.
Ramadan on islamilaisen hijra-kalenterin yhdeksäs kuukausi. Paasto aloitetaan uuden kuun havaitsemisesta, ja se päättyy, kun uusi kuu havaitaan uudelleen. Ramadan ei ole joka vuosi samaan aikaan.
Ramadanin kesto vaihtelee 29:n ja 30 päivän välillä. Hajjarin mukaan on arvioitu, että tänä vuonna ramadan kestää 29 päivää.
Ramadanin päätyttyä vietetään Id al-Fitri -juhlaa.