Ranskan parlamenttivaalien toisen kierroksen ensimmäisten tuntien äänestysprosentti on romahtanut verrattuna aiempiin vuosiin. Aamupäivän aikana äänensä kävi antamassa noin 17,8 prosenttia äänioikeutetuista, kun edellisissä parlamenttivaaleissa samaan aikaan äänestäjiä oli ollut jo 21,4 prosenttia.
Viikon takaisella ensimmäisellä kierroksella aamupäivän äänestysaktiivisuus oli 19,2 prosenttia.
Ennätyksellisen alhaista äänestysaktiivisuutta osattiin odottaa. Ensimmäisellä kierroksella äänestämässä kävi vain vajaat 49 prosenttia äänioikeutetuista, ja määrän on ennustettu laskevan pari prosenttiyksikköä. Ranskassa onkin huolestuttu äänestysaktiivisuuden laskusta.
Vaalien voittajaksi povataan presidentti Emmanuel Macronia. Presidentin puolueen odotetaan tukijoineen saavan ylivoimaisen enemmistön 577-paikkaiseen parlamentin alahuoneeseen, kansalliskokoukseen.
Ranskalaislehti Le Monde kertoo, että presidentti Macron ja pääministeri Edouard Philippe antoivat äänensä heti aamusta. Macron kävi äänestämässä kotikaupungissaan Le Touquet'ssa ja Philippe Le Havressa.
Rökäletappio sosialisteille
Vaalin suuria häviäjiä ovat muun muassa sosialistit. Työnsä päättävän parlamentin suurimman puolueen ennustetaan menettävän yli 200 paikkaa.
Toukokuun presidentinvaalin Macronille hävinneelle Marine Le Penin Kansalliselle rintamalle ennustetaan vain viittä paikkaa puolueen toivoman viidentoista sijaan. Le Pen on käynyt äänestämässä Henin-Beaumontissa, jossa hän on myös itse ehdolla.
Viimeiset vaalihuoneistot sulkeutuvat Ranskassa iltayhdeksältä Suomen aikaa. Ensimmäisiä tulosennusteita on luvassa heti sen jälkeen.
Eroon vanhoista naamoista
Etukäteen on arveltu, että ranskalaiset janoavat muutosta ja Macronin menestystä niin kovasti, että ovat valmiita äänestämään presidentin puolueen ehdokkaita, vaikkeivät tiedä heistä juuri mitään.
Politiikan tutkija Christophe Barbier arveli ensimmäisen äänestyskierroksen jälkeen, että jos ehdolle asetettaisiin vuohi, jolla on Macron tukenaan, sillä olisi hyvät mahdollisuudet tulla valituksi.
Noin puolet Tasavalta liikkeellä -puolueen ehdokkaista on politiikan ensikertalaisia eri yhteiskunnan aloilta. Noin puolet on naisia.
Lopputulokseksi on odotettu parlamenttia, joka on aiempaa nuorempi, naisvaltaisempi ja etnisesti moninaisempi, mutta samalla kokemattomampi ja haluttomampi pistämään presidentille kampoihin.
Osa äänestäjistä onkin ollut huolissaan siitä, että Macron saa liikaa valtaa. 66-vuotias Samuel Sharifzadeh äänesti Pariisissa ja kertoi tukeneensa Macronia presidentiksi. Nyt hän antoi äänensä toiselle, jotta presidentille saataisiin vastapainoa parlamenttiin.