Hyvä, huolella valmistettu ruoka on olennainen osa ranskalaista yhteiskuntaa. Ranskalaista ruokaa lienevät kaikki joskus maistaneet, mutta tiesitkö nämä asiat maan ruokakulttuurista?
- Ranskassa lounastarjoilu alkaa puoli yhdeltä iltapäivällä, päivällinen puolestaan kahdeksalta.
- Ateriat käsittävät normaalisti ainakin kolme ruokalajia. Juustotarjotin asetetaan pöytään salaatin ja jälkiruoan välissä.
- Ruokakulttuuri pätee myös maan kouluissa: kouluruoka koostuu alkuruoasta, pääruoasta, salaatista, juustosta ja jälkiruoasta, kaikki omilla lautasillaan.
- Ranskalaiset ovat maailman innokkaimpia kivennäisvesien juojia. Kuplivaa vettä kuluu 73 litraa vuodessa per ranskalainen.
- Asuipa missä tahansa Pariisissa, lähistöllä on yleensä aina tori. Lisäksi jokaisesssa kaupunginosassa on toripäivä ainakin kaksi kertaa viikossa. Paikalliset tekevät ruokaostoksensa myös useissa eri erikoisliikkeissä.
- Vuoden 2008 Ranskan Michelin-oppaaseen pääsi 26 kolmen tähden ravintolaa. Tähtiä myönnettiin yhteensä 529 ravintolalle.
- Ruokaan liittyviä sanontoja:
"Miten kukaan voi hallita maata, jossa on 365 erilaista juustoa?" (de Gaulle)
"Ateria ilman juustoa on kuin yksisilmäinen kaunotar." (Brillat-Savarin)
"Ateria ilman viiniä on kuin päivä ilman aurinkoa". (François Rabelais)
"Samppanja on ainoa juoma, jota nainen voi juoda rumentumatta". (Madame de Pompadour)
Lähde: www.kolumbus.fi/~w427062/ranska
Kuva: Colourbox.com
Studio55/Jenni Kokkonen